bookblog.ro

Avantajul sau dezavantajul de a fi sora regelui Henric al VIII- lea

Scris de • 3 June 2015 • in categoria

Titlu: Maria Tudor. Povara frumuseţii
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Numar pagini: 280
ISBN: 978-606-686-791-7
Cumpara cartea

„Îl iubea pe Charles Brandon. Îl iubea mai mult ca orice pe lume și nu putea fi pe deplin fericită decât în preajma lui, însă, peste ape, un băiat cu ochi somnoroși, moștentorul unor ținuturi imense, aștepta să mai crească pentru a o chema să-i fie mireasă.

Dându-și seama că avea o datorie de împlinit, fata înțelesese tragedia ce se abătea asupra atâtor prinți și prințese, și știu că acum trăia și ea aceeași nefericire.”

Se spune că Maria Tudor a fost una dintre cele mai frumoase prințese ale Europei, de aici și titlul cărţii. Fiind sora regelui Henric al VIII-lea, din dinastia Tudor, duce o viață răsfățată până în momentul când trebuie să se supună dorinței acestuia de a accepta căsătoria cu bătrânul rege Ludovic, în vederea încheierii unei alianțe cu Franța. Această dorinţă a lui Henric este contra voinţei ei de a duce o viaţă liniştită lângă bărbatul pe care îl iubeşte. Viaţa însă îi oferă Mariei multe surprize.

Povestea este bine scrisă, cu o caracterizare completă a Mariei și a mai multor personaje, cu descrieri și detalii ale mediului și îmbrăcăminții acelor vremuri: femeile purtau corsete strânse pe corp şi rochii ample iar bărbaţii purtau colanţi albi şi pantaloni scurţi şi bufanţi. Hainele se îmbrăcau într-o anumită ordine şi procesul putea dura până la 30 de minute. Autoarea a făcut un salt în timp pentru a acoperi şi personajul Francisc, regele Franței, ceea ce mi s-a părut un lucru bun pentru că ofera o imagine mai largă asupra contextului istoric.

Apropo dedevăr și aparență, adevăratul nume al autoarei este Eleanor Alice Burford și a scris aproximativ 200 de romane istorice din care a vândut 14 milioane de exemplare. În cariera sa de scriitoare a folosit diferite nume, în funcție de subiectul cărților, cele mai cunoscute sunt: Plaidy, Victoria Holt și Philippa Carr, Elbur Ford, Kathleen Kellow și Ellalice Tate. Interesant, nu?

Mi-a făcut plăcere să citesc acestă carte, deși nu este romanul meu istoric preferat - spun asta pentru că este povestea clasică a unei regine a cărei viaţă este condusă de deciziile politice ale momentului şi nu de ceea ce şi-ar dori cu adevărat. Însă nu aş rata o astfel de carte pentru că fiecare perioadă istorică şi fiecare personaj sunt unice deşi am observat ca această lipsă totală de autonomie a femeilor din acele vremuri este mereu prezentă.

  • Plusuri

    Este un roman ușor, scurt. Autoarea are un stil plăcut de a povesti, vrea ca cititorul să înțeleagă personajele și povestea.

  • Recomandari

    Recomand cartea celor pasionați de istorie, dar care în același timp vor o carte relaxantă.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Fata cu stea albastra

Copyright ©2011 Bookblog.ro