bookblog.ro

Angoasele adolescenței pe cerul nopții new yorkeze

Scris de • 27 September 2016 • in categoria

Titlu: Playlist pentru Nick și Norah
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 192
ISBN: 978-606-719-134-9

Nick and Norah’s Infinite Playlist a fost un film ușurel apărut prin 2008 care i-a avut pe Kat Dennings și Michael Cera în rolurile principale. Nu mai țin minte ce impresie mi-a lăsat filmul la vremea respectivă, dar țin minte coloana sonoră care m-a dat pe spate.
La opt ani distanță cartea care a inspirat filmul îmi ajunge în brațe și-mi servește drept fundal pentru vacanța de vară. Nici că se putea mai bine!

Prinsă între linia dintre finalul adolescenței și începutul vieții de adult, povestea din romanul de față este una lipsită de pretenții. Aidoma versurilor celor de la Holograf „S-au văzut, așa s-a nimerit, S-au plăcut, așa le-a fost ursit, Și iată povestea așa cum e ea” povestea dintre Nick și Norah se înfiripă pe neașteptate într-o noapte în care astrele s-au aliniat și coincidențele se țin lanț. Pornind de la rugămintea de a îi servi drept prietenă timp de cinci minute cât să își facă fosta prietenă geloasă, Nick se trezește fermecat de stângacea și caustica Norah, o tânără de aceeași vârstă cu el care i se vâră pe nesimțite pe sub piele și îl face să uite de micile drame adolescentine care îi umbreau până mai recent existența.

Vrând să o evite pe prietena-dușmana Tris, Norah acceptă propunerea basistului formației de queercore care nu se prea potrivea cu peisajul clubului în care se aflau și care e de fapt destul de drăguț, interesant și care sărută al naibii de bine. În ciuda debitului verbal cu note vitriolice pe care îl îndreaptă către el acesta nu fuge ci se încăpățânează să-l întruchipeze din când în când pe eroul romantic Johnny Castle (personajul creat de Patrick Swayze în Dirty Dancing) topind astfel gheața și scepticismul din jurul inimii sale de adolescentă blazată.

Noaptea e lungă iar ambii sunt suferinzi, răniți iremediabil, în accepțiunea lor, de persoane care nu i-au iubit niciodată așa cum și-au dorit. Ajung să își proiecteze nevrozele și angoasele unul asupra altuia cu rezultate tragicomice. New Yorkul le servește drept teren de joacă și de descoperire, de reflecție și de dezamăgire dar și de siguranță și fericire atunci când reușesc să comunice unul cu altul și să renunțe la măști.

Playlist pentru Nick și Norah e o poveste a îndrăgostirii, a adolescentului aflat pe buza prăpastiei ce duce spre viața de adult, a descoperirii de sine și a exagerării și dramatismului specific vârstei. Cu un iureș de vorbe pe care le folosesc drept arme, pasul poveștii nu pare să încetinească nici o clipă, lucru care devine obositor pe alocuri dar fără de care portretul celor două personaje ar fi incomplet și neverosimil. În fond ambii sunt produse ale culturii pop, un pic prea deștepți și conștienți de sine pentru binele lor și reușita în viață.

Ce mi-a plăcut cel mai mult, pe lângă muzica menționată e dinamica dintre Nick și Norah, dansul pe care îl fac unul în jurul celuilalt și felul stângaci și totuși genial în care se curtează. E greu să nu rezonezi cu felul lor de-a fi sau să nu-ți amintești de propria stângăcie adolescentină, de inima frântă sau de săruturile mișto.

Așa că recomand cartea de față nostalgicilor, celor ce tânjesc măcar un pic după propria adolescență.

  • Plusuri

    Faptul că povestea e spusă din perspectiva ambilor, capitolele alternând. Acest lucru lasă loc demistificării procesului de îndrăgostire în varianta sa feminină și masculină.

  • Minusuri

    Indecizia celor doi. Pendularea dintre da și nu care ajunge sâcâitoare uneori

  • Recomandari

    Celor ce încă n-au uitat ce înseamnă să fii adolescent.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro