bookblog.ro

---

Nordic Festival: evenimente organizate în parteneriat cu Editura Polirom

Scris de • 12 February 2025 • in categoria Stiri

Între 13 și 16 februarie 2025, Bucureștiul găzduiește prima ediție a unui nou festival multidisciplinar, care explorează și celebrează cultura țărilor nordice, printr-un program de filme premiate, dezbateri cu invitați speciali, evenimente literare, concerte și multe alte surprize, în spații culturale consacrate din capitală.

Sub deviza Enchanting Aurora – A Nordic Cultural Expedition, Nordic Festival își propune să conecteze mediul local la stilul de viață, creațiile artistice și inovațiile recente din cele cinci țări participante – Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia – și să faciliteze dialogul și schimbul de experiență între țările nordice și România. Festivalul va continua în martie cu două zile de evenimente culturale în Chișinău.

Programul complet, aici.

Evenimente organizate în parteneriat cu Editura Polirom, la Librăria Cărturești Verona (Str. Pictor Arthur Verona 13-15, București):

  • Sâmbătă, 15 februarie 2025, ora 13.00

Literatura fiordurilor. Între cerul și pământul Islandei în romanele lui Jón Kalman Stefánsson și lansarea celui mai recent volum al autorului: Absența ta e întuneric (Editura Polirom, 2025)

Invitate: Dana Pîrvan & Magda Răduță

Moderatoare: Alina Purcaru

Despre romanul Absenţa ta e întuneric de Jón Kalman Stefánsson (Biblioteca Polirom, coord: Dan Croitoru, seria Actual):

Autorul trilogiei fiordurilor: Între cer şi pământ, Tristeţea îngerilor şi Inima omului

Traducere din limba islandeză și note de Ovio Olaru

O istorie de familie ce se întinde pe câteva generaţii, din secolul al XIX-lea până în anii 2020. Trecutul şi prezentul se întreţes pe măsură ce naratorul amnezic aşterne pe hârtie poveşti despre o galerie întreagă de personaje: un preot însingurat care se împrieteneşte cu un poet german mort de mult, o soţie de fermier fără studii care scrie un articol ştiinţific genial despre râme, un pescar expert în Kierkegaard, un muzician deprimat care află că propria familie l-a minţit din dragoste, un pomicultor cu un libido diabolic, o tânără de la oraş atrasă spre un fiord îndepărtat de amintirea unor ochi albaştri şi multe altele. Confruntându-se cu soarta brutală şi cu efectele în cascadă ale propriilor alegeri sau ale refuzului de-a alege, fiecare personaj descoperă cât te costă să-ţi urmezi acul magnetic al inimii. O tragicomedie despre moarte, muzică şi timpul care le vindecă pe toate, precum şi o saga fermecătoare despre dorinţă şi agonia sublimă a iubirii imposibile.

  • Duminică, 16 februarie 2025, ora 17.00

Misoginismul ca armă. Discuție în jurul volumului De două ori același râu. Războiul lui Putin împotriva femeilor de Sofi Oksanen

Invitați: Oana-Valentina Suciu & Alexandru Bălășescu

Moderatoare: Magda Grădinaru

Despre volumul De două ori în același râu. Războiul lui Putin împotriva femeilor de Sofi Oksanen:

Traducere din limba finlandeză de Andreea Niţă

La scurt timp după invadarea Ucrainei în 2022, întreaga lume a putut vedea prin intermediul imaginilor transmise de agenţiile de ştiri adevărata faţă a regimului Putin. Alături de alte orori, violenţa sexuală împotriva civililor ucraineni s-a dovedit a fi parte integrantă a genocidului comis de trupele ruseşti. Ea are caracter sistematic şi este chiar încurajată, iar rădăcinile folosirii violului ca armă se găsesc, afirmă autoarea, în misoginismul din care Rusia a făcut un instrument esenţial al puterii sale. În politica internă, misoginismul este utilizat de Kremlin pentru a împiedica ascensiunea la putere a femeilor. În politica internaţională, ascuns sub masca promovării valorilor tradiţionale, el constituie un mijloc de subminare a democraţiei – care nu poate exista fără participarea femeilor – şi de consolidare a regimurilor autoritare. Cu luciditate, sprijinindu-se pe analiza unor evenimente recente, pe mărturii ale victimelor, dar şi pe istoria expansiunii Rusiei, Sofi Oksanen denunţă un imperialism rusesc care a instrumentalizat misoginismul şi care a fost favorizat în trecut de indiferenţa lumii occidentale – iar în epoca noastră poate mai ales de faptul că banii oligarhilor ruşi ajung în Vest.





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro