Andreea Răsuceanu despre romanul „Linia Kármán” la Galați, Brăila și Brașov
Scris de Andreea Chebac • 14 November 2023 • in categoria Stiri
Editura Polirom vă invită la o serie de întâlniri cu Andreea Răsuceanu la Galați, Brăila și Brașov despre cel mai recent roman al său, Linia Kármán (Polirom, 2023).
Programul prezentărilor de carte & sesiunilor de autografe:
- Marți, 14 noiembrie, ora 18.00, Librăria Humanitas Galați (Str. Domnească 45)
Alături de autoare: Doru Căstăian, Cristina Vasiliu, Adi G. Secară
Un eveniment: Polirom & Librăriile Humanitas
- Miercuri, 15 noiembrie, ora 13.00, Sala ProArte, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (Strada Piața Traian nr.2)
Alături de autoare: Georgiana Troia, Gabriela Vasiliu, Maria Oprea
Lecturi: Ramona Gîngă Terente și Cristina Vasiliu
Un eveniment: Polirom & Librăriile Humanitas
Parteneri: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, Consiliul Județean Brăila
- Vineri, 17 noiembrie, ora 16.00, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov (Bulevardul Eroilor 29)
Alături de autoare: Georgeta Moarcăs, Adrian Lăcătuș
Un eveniment: Polirom, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov & Librăriile Humanitas
„Ultimul volum al trilogiei satului C., Linia Kármán, e o poveste fascinantă, în care trecutul se amestecă permanent în prezentul narațiunii. Frecventele suprapuneri temporale, discontinuitatea cronologică, jocul cu perspectivele narative, alternarea vitezelor cu care curge textul fac din trilogia Andreei Răsuceanu una dintre cele mai subtile și convingătoare aventuri narative contemporane. Oamenii și locurile – care se recompun treptat, din perspective multiple – dobândesc, în paginile cărții, dimensiuni mitice, într-un melanj original de realism și lirism. Linia Kármán e un roman intens, impecabil scris, cu personaje vii, ale căror povești de viață continuă să te urmărească și după ce lectura s-a încheiat.” (Carmen Mușat)
Andreea RĂSUCEANU este prozatoare și critic literar. Cărțile ei au primit numeroase premii importante și nominalizări și au fost traduse în spaniolă, franceză și bulgară. Este autoarea romanului Vântul, duhul, suflarea (2020), pentru care a primit Premiul Academiei Române pentru proză (2022), Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru proză (2021), premiul Scriitorul lunii februarie (Gala Scriitorii Anului, 2021), Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, și nominalizări la Premiile revistei Observator cultural, Premiile „Sofia Nădejde” și Premiul Național de Proză Ziarul de Iași. Romanul s-a aflat pe lista scurtă la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2022) și a apărut în spaniolă, la Editorial Confluencias (2022), și în bulgară, la ICU Publishing (2023). O formă de viață necunoscută (2018, 2022) a primit Premiul pentru proză al revistei Ateneu (2019) și premiul Scriitorul lunii ianuarie (2019), decernat de Uniunea Scriitorilor din România, și a fost nominalizat la toate premiile literare din România. A apărut în Franța, la editura Nouvel Attila-Seuil (2023). A debutat cu volumul Cele două Mântulese (2009). În 2013 a apărut Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară (Premiul Tânărul critic al anului 2013, nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România și Premiile revistei Observator cultural; apărut în spaniolă, la Editorial Confluencias, în 2022). A continuat studiile de geocritică cu Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului (2016) și Dicționar de locuri literare bucureștene (coautor, 2019), pentru care a primit Premiul AgențiadeCarte.ro, secțiunea eseu, publicistică, memorialistică.