Simpaticul domn Jose
Scris de Andreea Chebac • 9 July 2011 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Jose Saramago
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2011
Traducere: Mioara Caragea
Numar pagini: 238
ISBN: 978–973-46-1967-2
Într-un univers perfect pus la punct și controlat de o autoritate supremă, apare o formă de haos. Dintr-o dată lucrurile din jur încep să capete un iz de aventură și un ins normal devine erou de roman.
Imaginați-vă o lume în care totul se vrea controlat, în care viețile oamenilor sunt cunoscute și clasate în fișe și dosare. Autorul ilustrează perfect o astfel de rigiditate absurdă plasând pesonajul central al romanului în lumea birocratică.
Domnul Jose este un umil funcționar al Arhivei Generale, locul în care sunt păstrate informații despre toți oamenii vii sau morți din această lume. Comun ca și numele său, bărbatul și-a trăit jumătate din viață în ritmul monoton al serviciului, respectând cu sfințenie regulile, fără să aibă pasiuni sau fericiri și lipsit de viață personală.
Dar aici intervine hazardul care îl face pe eroul nostru să înceapă să-și trăiască propria existență urmărind o altă viață. Într-un mod inexplicabil el face o obsesie pentru o femeie al cărui dosar îl găsește în Arhivă. Nu știe mai mult despre ea decât datele seci cerute de autorități, dar are revelația faptului că toate informațiile cu care el lucrează nu sunt doar nume, în spatele lor aflându-se existențe reale, pline de farmec și de neprevăzut.
El iese din lumea strâmtă a serviciului, singura lui ocupație, și pășește în afara Arhivei, la propriu. Începe o căutare febrilă în timplul căreia încalcă toate regulile imuabile ale funcției sale. Personajul este un inocent care a trăit toată viața ca într-o capsulă și acum abia a descoperit ce poate face, așa că nici o aventură nu i se pare prea absurdă.
În mod surprinzător, nu este descoperit și la un moment dat începi să ai o bănuială că se bucură de protecția cuiva, cea mai neașteptată persoană. Ceea ce inițial părea doar o intrigă banală care va sfărși în thriller sau în romance, se dovedește a fi mult mai profund și mai psihologic, simbolistica ocupând locul central în roman. Nu cred că puteți ghici până la final ce s-a întâmplat cu misterioasa femeie.
Până la urmă romanul te captivează și te introduce în lumea lui, ba mai mult, domnul Jose s-ar putea să-ți fie simpatic, iar realitatea absurdă din paginile cărții să capete un contur credibil și consistent.
-
Plusuri
este o carte care se dezvăluie lent
-
Minusuri
inițial îți dă o stare de angoasă
-
Recomandari
celor care îndrăgesc literatura ce pornește de la real după care își crează o lume proprie plină de simboluri
Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
-
Pentru mine cartea a fost o revelatie. Mai citisem ceva de Saramago, dar nu-mi placuse foarte tare.
-
-
O carte foarte buna. Mie mi-a placut mai mult Memorialul manastirii, dar Toate numele este …acaparanta. O recomand cu caldura oricarui cititior de literatura autentica!
Rontziki spune:
10 July 2011 | 12:34 pm
Daaa, una din preferatele mele din scrierile lui Saramago :)
Bine spus că “începe să-şi trăiască propria existenţă urmărind o altă viaţă”, ideea mă face să mă gândesc la cum cu toţii facem asta, fie prin intermediul cărţilor, fie al filmelor, fie chiar, o variantă de nedorit după părerea mea, prin intermediul celebrităţilor şi al vieţilor los puse pe tapet de mass media…
Despre invitaţia la memorie, cum am numit eu mai demult cartea, am scris mai multe aici: http://www.rontziki.ro/2009/10/toate-numele.html