bookblog.ro

---

15 cărți pentru copii despre iarnă, Crăciun și magia sărbătorilor

Scris de • 15 December 2020 • in categoria Carți pentru copii, Recomandari

În ultimii ani am auzit frecvent de tradiția calendarului de Advent - o numărătoare inversă până la Crăciun, marcată de activități zilnice prin care ne pregătim de sărbători. Luna aceasta m-am hotărât să o și pun în practică folosind, cum altfel, cărți. Așa a început mica mea cercetare legată de cărți pentru copii cu tematică de iarnă și Crăciun, iar oferta s-a dovedit a fi foarte generoasă. 

Cu gândul că ar putea fi de ajutor, vă împărtășesc din cărțile care au avut succes la fiica mea, Ana, până acum (și câteva pe care încă le am pe lista de dorințe). Am încercat și o împărțire pe vârste, orientativă, ca să vă ajute în alegere.

Recomandări pentru 1 - 3 ani  

 • Ninsoarea din vis, de Eric Carle (ediție cartonată) 

Cartea lui Eric Carle are un farmec aparte, reușind prin ilustrații, colaje și textul jucăuș să transmită din bucuria primei zăpezi și a venirii sărbătorilor.

 • Hoinari prin Anotimpuri - Iarna, de Rotraut Susanne Berner (ediție cartonată)

Prima carte din seria Hoinarilor (o colecție de cărți de tip caută și găsește) ilustrează forfota orașului și a locuitorilor săi în prag de iarnă, iar cei mici pot descoperi o mulțime de obiecte, personaje și activități specifice acestui anotimp.

 • Lama Lama de Crăciun, de Anna Dewdney și O zi de iarnă cu familia Șoricel, de Kazuo Iwamura

Descriu foarte frumos cum arată pregătirile de iarnă și de Crăciun în familie. Despre cele două cărți puteți citi mai pe larg în articolele dedicate, aici și aici

 • Crăciunul cu Bobiță și Buburuză, de Bartos Erika

Pentru fanii băiețelului melc și a fetiței mămăruță, două povești de Crăciun despre prietenie, generozitate și pregătiri de Crăciun. 

 • Pippa & Pelle - O zi de iarnă, de Daniela Drescher (ediție cartonată)

O povestire scurtă și ușor de îndrăgit despre frumusețea și bucuria unei zile de iarnă. 

Recomandări pentru 3 - 5 ani 

 • Alege-ți un brăduț, de Patricia Toht

O poveste în versuri, despre ritualurile ce țin de pregătirea bradului de Crăciun. A fost una din descoperirile frumoase ale calendarului nostru de Advent, cu ilustrații minunate și versuri simpatice. 

 • Tifi Păpădie salvează Crăciunul familiei, de Andreas H. Schmachtl

Aventura iepurașului Tifi este legată tot de bradul de Crăciun - când restul familiei Păpădie uită de brad, Tifi găsește pomul potrivit și îl decorează într-un mod inedit. 

 • Scrisori de Crăciun de la Felix, de Annette Langen și Constanza Droop

O poveste frumoasă despre prietenie, împletită cu informații inedite despre ritualurile de Crăciun din alte țări și cu... scrisori de la un iepuraș care îl vizitează pe Moș Crăciun. Scrisorile lui Felix și modul în care sunt incluse în carte au fost atracția principală pentru fiica mea, așa că le-am citit intensiv în ultima perioadă.

 • Crăciun fericit, Matei!, de Brigitte Weninger și Eve Tharlet

Realizez de-abia acum că este a treia carte cu iepurași pe care o recomand :) așadar, pentru micii fani ai personajelor urecheate, iepurașul Matei oferă un exemplu de generozitate în prag de iarnă, având grijă ca animalele din pădure să nu rămână fără hrană până la sosirea primăverii. 

 • Puiul lui Gruffalo, de Julia Donaldson și Alex Scheffler

Noi suntem mari fani ai Juliei Donaldson și ai personajului Gruffalo, așa că nu puteam rata o carte despre fiica lui Gruffalo, care pornește în căutarea șoricelului fioros, care a reușit să îl sperie pe tatăl ei, curioasă dacă există cu adevărat. 

 • În țara lui Moș Crăciun. Caută și găsește (carte de activități)

Moș Crăciun și ajutoarele lui se pregătesc de marea noapte de Crăciun, în paralel cu familiile care urmează a primi cadourile de la Moș. O carte de activități numai bună de răsfoit pentru a exersa atenția și vigilența celor mici. Sfat pentru părinți - necesită ceva răbdare. 

 • Crăciunul ursuleților, editura Litera Mică (carte cu autocolante)

Tot din categoria cărților cu activități, o recomandare pentru cei mici cărora le place să lipească autocolante: vor alege hainele potrivite pentru cei patru prieteni ursuleți, vor împodobi bradul și le vor aduce cadourile dorite de fiecare. 

O mențiune pentru următoarele cărți: în funcție de răbdarea copilului vostru, acestea sunt potrivite merg și de la vârsta de 3 ani, dar mai degrabă le-aș recomanda de la 4 ani în sus.

 • O iarnă de povești, de Cristina Donovici și Alex Donovici

Ascultăm Poveștile Cristinei în format audio de pe la 2 ani, seara, la culcare și în felul acesta ne-am familiarizat cu povestea lui Moș Nicolae, care vrea să renunțe la nuielușele puse în ghete și cu mesajele de recunoștință și generozitate foarte frumos puse în cuvinte. În carte regăsim o colecție de șapte povești care surprind foarte bine spiritul sărbătorilor, oferindu-le în același timp copiilor ocazia să învețe mici lecții de viață, potrivite vârstei lor. 

 • Cum a furat Grinch Craciunul, de Dr. Seuss și Expresul Polar, de Chris Van Allsburg sunt două povești clasice de Crăciun, pe care cred că și le dorește în primul rând copilul din mine. Le-am adăugat pe lista mea de dorințe și dacă nu reușim să le citim Crăciunul acesta, cu siguranță se vor regăsi în calendarul de Advent de anul viitor. 

Lista de recomandări rămâne deschisă, iar eu sunt în continuare în căutare de titluri pe care să le adăugăm la colecția cărților cu tematică de sărbători. Lectură în tihnă și sărbători liniștite!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro