bookblog.ro

Vestul sălbatic fantastic în viziunea lui Stephen King

Scris de • 21 June 2013 • in categoria

Titlu: Pistolarul
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 244
ISBN: 978-606-579-474-0
Cumpara cartea

„Deșertul era apoteoza tuturor deșerturilor, nemărginit, se înălța spre cer parcă la infinit, în toate direcțiile. Era alb și orbitor și uscat ca iasca și plat, cu excepția nedeslușitei pâcle, ca un nor, a munților care se schițau la orizont, a ierbii-diavolului care aducea vise dulci, coșmaruri, moarte. Din loc în loc, câte o lespede funerară indica drumul, căci odinioară cărarea suflată de nisip care-și croia drum prin crusta groasă a solului alcalin fusese un drum mare. Trăsuri și căruțe îl străbătuseră. Dar de atunci lumea mersese mai departe. Lumea se golise.”

Lumea din seria Turnul întunecat este inspirată – după spusele autorului – de opera lui J.R.R. Tolkien. Totuși, Stephen King nu a dorit să scrie seria imediat după ce a citit Stăpânul inelelor, convins fiind că influența ar fi fost atât de copleșitoare, încât s-ar fi confundat cu atmosfera din roman. Așa că a așteptat până când lumea Turnului întunecat s-a conturat destul de bine în mintea sa independent, dar păstrând totuși anumite elemente. Autorul a descris seria ca fiind magnum opus-ul său. Cuprinde în jur de 4500 de pagini, dar există și o serie de romane care fac referire tangențial la Turnul întunecat, precum și o serie de benzi desenate în care acțiunea este premergătoare celei din Pistolarul, ceea ce poartă numele de prequel. Ediția de față a romanului Pistolarul, primul dintr-o serie de 7 volume, este una revizuită de către autor în 2003, adică după ce a survenit maturizarea auctorială. Seria a fost scrisă între 1970 și 2003. În prefața pe care a scris-o pentru această ediție, Stephen King justifică revizuirea romanului Pistolarul astfel: „… pentru că aceste șapte volume [din seria Turnul întunecat,] n-au reprezentat de fapt niciodată povești distincte, ci segmente ale unui singur roman lung intitulat Turnul întunecat, și pentru că începutul nu se mai potrivea întru totul cu finalul”.

O atmosferă apăsătoare, întunecată, însoțește cititorul – jumătate din roman se petrece într-un deșert „ alb și orbitor și uscat ca iasca și plat” (asta nu-l împiedică pe autor să „întunece” atmosfera), iar cealaltă într-un tunel subteran care amintește de Minele din Moria, deși Stephen King a renunțat la elementele gotice grandioase prezente în pitorescul peisaj al lui Tolkien – iar personajele reușesc să consolideze această senzație apăsătoare. Există grotesc, există tensiune și există mister, ca în toate romanele „de groază” ale lui Stephen King, dar asta nu înscrie seria în categoria cărților din care fac parte It, The Shining, Carrie sau The Storm of the Century. Grotescul are apariții episodice și nu reușește să îngrozească, ci doar să ridice tensiunea. Tensiunea este mai mult corelată cu atmosfera generală apăsătoare decât cu episoade din roman. Iar misterul este alimentat permanent, dar în vâltoarea acțiunii romanului este perceput destul de vag.

Cartea începe cu o Introducere semnată Stephen King, în care sunt prezentate premisele scrierii seriei, a revizuirii ei și a deciziei de a o finaliza. Este un material foarte interesant pentru cei care nu știu foarte multe amănunte despre viața scriitorului sau despre metodele și motivațiile lui de a scrie. Apoi urmează Prefața pe care am pomenit-o și mai devreme, în care face oarecum o paralelă între seria Turnul întunecat și The Stand (Apocalipsa), mai mult din punct de vedere al recepției de către cititori decât altfel.

Acțiunea este oarecum liniară și nu foarte bogată. La sfârșitul romanului trei sau patru lucruri rămân pregnant în mintea cititorului, restul fiind nimic mai mult decât un fundal. Cu toate acestea, anumite motive repetitive anunță că nimic nu este, de fapt, întâmplător.

Un anumit personaj – în afară de Pistolar – mi-a reținut atenția, și anume Jake, sau John Chambers. Nu atât prin fenomenala lui poveste, nici măcar prin replica de notorietate „Există alte lumi în afară de asta”, cât mai ales prin oportunitățile pe care le oferă: intercalări între lumi paralele. În esență, personajul pare de-a dreptul ireal – și mă refer strict la contextul romanului. Povestea lui, nepăsarea cu care tratează aproape totul și în același timp agitația care îi este stârnită din te miri ce motiv, toate acestea creează o imagine diafană a unui personaj care, de fapt, este posibil nici să nu existe măcar. El aduce o posibilitate, creează un complex pentru personajul principal și este, la un moment dat, cheia pentru o anumită situație – lucru care este sugerat chiar de la început. În rest nu are consistența oricăruia dintre celelalte personaje. Omul în negru pare similar, dar el este confirmat de mai multe personaje pe parcursul romanului, ceea ce îi conferă substanță.

Pistolarul este un excelent roman de început de serie, în care sunt sădite semințele unei intrigi de proporții: personaje cu potențial sunt sacrificate – ceea ce, în special la un autor de calibrul lui Stephen King – reprezintă practic o promisiunea pentru alte personaje, poate chiar mai valoroase; unele evenimente care se întâmplă au un caracter definitiv, deși ajung să constituie, în perspectivă, un handicap pentru personaje; succesiunea peisajelor oferă aproape garanția unui bogat repertoriu de scene în care, pe viitor, autorul își va plasa povestirea.

  • Plusuri

    Un altfel de roman de Stephen King, care nu îngrozește suficient încât să fie definitoriu pentru stilul autorului, dar nici legături prea multe cu realitatea nu are, încât să poată fi plasat alături de romane de genul The Shawshank Redemption sau Misery. Pistolarul (alături de întreaga serie Turnul întunecat), reprezintă magnum opus-ul autorului și se încadrează într-un registru separat de restul operei sale.

  • Minusuri

    Într-o oarecare măsură este un roman sărac. Are un singur fir epic și se întâmplă, pe parcursul său, mai puțin decât se întâmplă în mod normal în romanele lui Stephen King. Totuși, având în vedere că e doar primul roman dintr-o serie, acest lucru este de înțeles.

  • Recomandari

    Autorul spune despre seria Turnul întunecat: „Dacă există o poveste care să rivalizeze cu APOCALIPSA în imaginația cititorilor, aceasta este, probabil, povestea lui Roland Deschain și a călătoriei lui spre Turnul întunecat”. Având în vedere ceea ce este și ceea ce promite, recomand Pistolarul fanilor operei lui Stephen King în special, cu mențiunea de a se ține cont de ce am notat la PLUSURI. Iar dacă sunteți pasionați de literatura SF sau Fantasy, atunci Pistolarul este și pentru voi.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro