bookblog.ro

Supradoză newyorkeză. Destin de artist

Scris de • 13 February 2015 • in categoria

Titlu: Pe când eram doar niște puști
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 296
ISBN: 978-973-46-4450-6
Cumpara cartea

De Patti Smith am aflat accidental acum mulți ani pentru că Because the Night era inclusă pe soundtrack-ul unui film*, iar piesa, fiind suficient de bună mi-a trezit curiozitatea cu privire la cine e vocea din spatele ei. Nu știam de poeta Patti Smith, de artista desenatoare Patti Smith sau de muza Patti Smith. Știam doar că îmi place o melodie care, printr-o coincidență ciudată, și atunci când am ascultat-o prima dată, și acum când am terminat de citit Pe când eram doar niște puști, invocă, pe lângă povestea de dragoste, imaginea unui oraș emblemă – New York.

Pusti 1
Dar povestea lui Patti Smith n-ar fi completă, chiar și în orașul care i-a fost pereche și care a format-o și crescut-o, care i-a șlefuit talentul, fără imaginea în oglindă a celui care i-a fost prieten și iubit, sprijin moral și suflet geamăn, fotograful Robert Mapplethorpe.

Revenind la orașul care devine un al treilea personaj într-o poveste uimitoare despre tenacitate, coincidență și pasiune, povestea New Yorkului la final de ani ‘60 este cea care îți rămâne puternic întipărită în minte pentru că își are rădăcinile în alte simboluri (comunitatea gay, libertatea sexuală, războiul din Vietnam, Fabrica lui Warhol, hotelul Chelsea, CBGB) și staruri ale acelor ani (Allen Ginsberg, Marianne Faithfull, Andy Warhol, Jimi Hendrix, The Doors, The Rolling Stones, Charles Mason, Bob Dylan). Uiți pe moment de relația de iubire și prietenie dintre Patti și Robert, care le-a fost predestinată, și rămâi cu gura căscată la ambiția lor, la voința și dorința de a învinge, la izvorul creativ nesecat care se transformă de la un an la altul în timp ce personajele își lasă în
urmă tinerețea și stângăciile, făcând loc artiștilor care au schimbat lumea prin operele de fotografie, poezie și muzică.

Pusti 2

Vocea lui Patti, onestă și sensibilă, este cea care surprinde și transcrie în pagină cu ușurință și fluiditate pulsul nebun al metropolei care fie te ridică, fie te doboară. Toate amintirile și experiențele sale sunt povestite ca unui prieten pe care îl întâlnește accidental după mulți ani – cu căldură și sinceritate, fără exagerări, fără înflorituri, fără patetisme și totodată potrivit de intim încât să te prinzi că ești martorul unor experiențe extrem de personale.

E o călătorie completă care nu exclude nicio stație importantă din devenirea lui Patti Smith sau a lui Robert Mapplethorpe. Și cred că acesta e și secretul cărții și anume acela că include tot dar nu o face exhaustiv sau într-un mod plictisitor, ci doar trasează linia dintre puncte, dâra de lumină a stelei albastre.

Așa că dacă vă doriți o călătorie înapoi în timp, într-o decadă definitorie, plină de personaje excentrice dar interesante, magice și halucinante, poftiți pe ușa unei cărți de nonficțiune ajunsă bestseller internațional și recompensată cu premiul National Book Award.

* Filmul cu pricina se numește „A home at the end of the world”.

  • Plusuri

    Totul! Imaginea fascinantă a New Yorkului, povestea de iubire dintre Patti și Robert, suișurile și coborâșurile vieții de artist.

  • Recomandari

    Nostalgicilor, îndrăgostiților, iubitorilor de nonficțiune și de muzică.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro