bookblog.ro

Lucruri pe care avem nevoie să le conștientizăm

Scris de • 3 July 2023 • in categoria

Tu esti muntele

Titlu: Tu ești muntele. Cum să transformi autosabotarea în autocontrol
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 224
ISBN: 978-606-43-1421-5

Dacă ar fi să rezum în doar câteva cuvinte experiența lecturării acestei cărți, aș spune doar atât: o carte de care am avut nevoie. O carte care m-a ajutat, nu din prisma faptului că mi-ar fi schimbat viața sau ceva de acest gen, ci din prisma faptului că, uneori, avem nevoie să auzim din nou lucrurile pe care deja le știm. Că avem în noi puterea de a escalada cele mai înalte piscuri, că avem în noi puterea de a face orice, oricând, oricât.

Tu ești muntele mi-a reamintit că, într-adevăr, eu sunt muntele. Eu sunt cel mai mare inamic al meu și, uneori, cel mai mare dușman al meu. Eu sunt cel care se ridică atunci când cade, sau cel care alege să rămână la pământ. O carte de nonficțiune pe care nu aș considera-o ca fiind un prieten care mă sfătuiește. Care mă ascultă, care este înțelept și îmi oferă sfaturi de viață pe care, încetul cu încetul, le-aș putea integra în propria-mi viață. Deoarece trebuie să conștientizăm, în sfârșit, anumite lucruri: că noi suntem munții!

După cum și Brianna Wiest o spune, viața nu este despre a cuceri munți, despre a ajunge chiar și pe cele mai înalte vârfuri. Nu. Viața este despre a face pace cu noi, cu demonii din noi, care ies la iveală în cele mai nedorite momente. Este despre a ne descoperi adevărata natură, despre a face pace cu copilul interior și despre a-i asculta sfaturile. Corpul ne ghidează, corpul ne dă indicii și ne spune ce este bine pentru el, implicit pentru noi. Dincolo de a fi o carte cu valență practică aparte, are și o componentă științifică – și, pentru mine, acest lucru reprezintă un punct de maximum interes. Mi-a plăcut mult că nu am perceput-o ca fiind o „altă carte” motivațională care foarte ușor poate părea inutilă, promițându-ți o schimbare totală. Nu! A fost o carte „cumpătată”, foarte obiectivă, prin care Wiest și-a propus să ne împărtășească din învățăturile ei, fără a compromite partea științifică.

În aceeași măsură, este o carte scrisă într-o manieră prietenească, ca și cum cineva s-ar așeza lângă tine și ar începe să-ți facă o analiză a vieții: cum funcționează lucrurile, cum îți mai merge și de ce îți merge așa, ce ai putea schimba, ce ai putea face pentru a îmbunătăți diferite lucruri din viața ta, de ce să o faci și cum poți ajunge „în vârful muntelui”.

Componenta practică a cărții a reprezentat, iarăși, un mare plus, deoarece autoarea dă exemple concrete privitoare la cum ar trebui gestionate anumite emoții, cum să reduci nivelul de stres și, implicit, să-ți îmbunătățești nivelul de fericire, cum să percepi anumite situații pe care, în primă instanță, le-ai putea percepe drept negative, cum să... Și tot așa! Tu ești muntele este scrisă într-o manieră extrem de ușor de înțeles și, ulterior, extrem de ușor de practicat, să spun așa. Nu poți pleca din această lectură fără a fi înțeles (mult mai bine) anumite lucruri, fără a simți că a fost o lectură deosebit de utilă, eficientă și practică.

Este o carte care te ajută să faci pace cu tine, care te învață că trebuie să te asculți mai des și că uneori poate ar trebui să accepți lucrurile negative care ți se întâmplă. Că ar trebui să le percepi drept o parte importantă a vieții – lecții din care avem ce învăța și care ne ajută să ne descoperim mult mai bine, să ne înțelegem mult mai eficient. Tu ești muntele este o lectură eficientă pentru cei care își doresc să își îmbunătățească, în esență, calitatea vieții. Trăim în timpuri deosebit de solicitante, avem parte de stresori din fiecare parte, suntem solicitați din punct de vedere fizic și psihic, iar, uneori, nu ne dăm seama că, în tot acest haos, ne pierdem, devenim de nerecunoscut chiar și pentru noi înșine. Din acest motiv, uneori ar trebui să luăm pauze, să ne deconectăm și să ne întoarcem și spre noi înșine, spre nevoile sufletului nostru, spre lucrurile care cu adevărat ne fac fericiți, ne împlinesc și ne ajută – ne ajută să nu ne pierdem, să nu devenim niște străini atunci când, după ce am terminat task-urile de peste zi, ne așezăm capul pe pernă și ne întrebăm „oare astăzi am fost fericit(ă)”?

O carte pe care o recomand cu cel mai mare drag oricui, deoarece are potențialul de a ajuta, de a schimba anumite percepții. De a sfătui și de a da exemple concrete privitoare la cum am putea eficient depăși anumite situații și, în cele din urmă, ajunge în vârful muntelui – munte care, de fapt, este reprezentat de noi înșine. A-ți întoarce privirea spre propria-ți viață, astfel încât să alegi să trăiești în acord cu propriile valori și atitudini, credințe și emoții, este primul pas spre a face pace cu lucrurile care, uneori, îți pot sta în cale.

Text scris de Andrei Cioată.

  • Plusuri

    O carte practică, utilă, care te ajută și îți dă curaj!

  • Minusuri

    Absolut niciunul!

  • Recomandari

    A se citi alături de o agendă în care să pot trece toate învățăturile, exemplele și sfaturile practice pe care Brianna Wiest ni le dă!

Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


    Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro