bookblog.ro

Jacob se hotărăște să iubească

Scris de • 14 July 2013 • in categoria

Titlu: Jacob se hotărăște să iubească
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 349
ISBN: 978-973-46-3130-8
Cumpara cartea

Nu vă gândiți la o poveste de dragoste, căci Jacob învață o altfel de iubire: iubirea de oameni. Când este alungat, pierde totul și se vede trădat iar și iar de propriul tată, Jacob găsește puterea de a se ridica și de a continua, și de a încerca să construiască ceva, nu doar de a trăi.

Personajul central anunțat încă din titlul romanului – Jacob – nu poate fi perceput decât în relație cu lunga genealogie pe care i-o crează autorul. El este cel mai recent descendent al unui neam de oameni îndărătnici și puternici care uneori au luat cu forța ceea ce nu li s-a cedat de bunăvoie.

Strămoșii lui, originari din îndepărtata Lorenă, au fost oameni excepționali, a căror destine parcă seamănă – s-au agățat de viață, au întreprins fapte ce au rămas în memoria colectivă, dar au sacrificat dragostea personală: unul dintre ei s-a căsătorit cu o femeie după ce i-a omorât familia, altul doar pentru a se putea stabili în Banat și chiar tatăl lui Jacob o alege pe Elsa Obertin pentru avere – căsătoria e o simplă tranzacție. Pare că și lui Jacob îi este refuzată împlinirea sentimentală când sârboaica lui este omorâtă.

Nu te poți atașa de personajele lui C D Florescu pentru că nu știi care dintre ele va fi sacrificat de meandrele istorice. În tulburii ani 40 mai întâi sunt prigoniți sârbii, apoi țiganii și mai apoi șvabii – etnie din care face parte și familia Obertin. Banatul în care până atunci au trăit pașnic și ajutându-se reciproc atâtea nații diferite (și unde este plasată și acțiunea cărții) este acum zguduit din temelii.

Dacă ajungi să îndrăgești mai mult personajele decât acțiunea o să ai momente de intensă furie pentru că un personaj dur și tiranic precum tatăl lui Jacob se furișează printre obstacole și supraviețuiește. El îți trădează fiul pe care l-a renegat de la început pentru că nu a văzut în el nici îndârjirea și nici forța fizică pe care spera ca fiul său să i le moștenească. Dar simpla fricțiune se transformă în dramă atunci când îți trădează fiul și îl dă prins pentru a fi deportat. Jacob trăiește o adevărată călătorie inițiatică pe parcursul căreia învață să supraviețuiască și își descoperă forțele. Dar rădăcinile îl atrag acasă. Revine pentru a fi iarăși trădat de tatăl său. Surprinzător Jacob nu-l abandonează și abia acum se dezvăluie adevăratul său destin de lider și de făuritor așa cum au fost și strămoșii săi.

Cătălin Dorian Florescu este autor român, din Banat, și trăiește de mulți ani în Elveția. Astfel operele sale sunt scrise în limba germană și s-au bucurat de largă răspândire și recunoaștere. Traducerea lor în română se alătură traducerilor făcute pentru multe alte limbi europene.

Vă recomand să citiți cartea pregătiți fiind pentru o călătorie, Jacob se hotărăște să iubească este unul dintre acele romane care crează o bulă de timp și spațiu în jurul său. Marile probleme umane sunt ascunse de autor în spatele personajelor ce nu pot fi decât simboluri. Pe alocuri simți suflul magic al unui basm iar basmele sunt născute din secole de înțelepciune, nu-i așa ?

  • Plusuri

    Scriitura distinctă a autorului

  • Recomandari

    Celor care iubesc cărțile cu povești ascunse între coperte

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro