bookblog.ro

Hrană pentru suflet

Scris de • 30 March 2020 • in categoria

Titlu: The Rupi Kaur Boxed Set – milk and honey / the sun and her flowers
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014/2017
Numar pagini: 464
ISBN: 9781524858162
Cumpara cartea

Lăsând la o parte orice posibilă asemănare cu vreun titlu de-al lui Osho, poeziile lui Rupi Kaur sunt hrană pentru suflet și balsam pentru rană. De o simplitate surprinzătoare, profunzimea lor te îndeamnă la reflectat pentru că oglindesc gândurile răzlețe la care doar visezi uneori și pe care abia ți le permiți alteori să le lași să alerge nestingherite prin minte, dezgropând dureri fantomă și traume netratate.

Autoare aclamată, ale cărei cărți au stat săptămâni la rând în topuri și au fost traduse in zeci de limbi, al cărei nume înseamnă prințesă, a adus în atenția publicului două cărți de poezie despre care aș vrea să pot să scriu la fel fluid așa cum face și ea cu versurile sale, dar nu pot. Nu pot pentru că poezia ei trebuie simțită și filtrată prin propriile experiențe de femeie, de pierdere, de durere, de iubire, de abandon. Nu e o poezie pe care să o înșiri în perechi de neuroni, ci pe care o legi între bătăile inimii atunci când se bucură sau când deschide cutia de pe raftul cu amintiri și începe a plânge.

Kaur e vizuală și frugală cu descrierile sale. Nu se ambiționează să îmbrace altfel sau să potențeze sau să micșoreze ceea ce simte și cum simte. În absența majusculelor, desenele au rolul de a pune punct și a lua-o de la capăt într-un limbaj universal al feminității.

Pentru că despre asta este în fond mesajul ei, despre ce înseamnă să fii rănită, să iubești, să suferi și să te vindeci – teme pe care le abordează în milk and honey sau ce înseamnă să te ofilești, să cazi, să prinzi rădăcini, să te ridici și să înflorești ca în the sun and her flowers.

Rupi le vorbește fetelor și femeilor pe limba lor, în mediul lor social, adică pe instagram unde a devenit cunoscută pentru instapoetry. Toată fraza asta explică de fapt și esența scriiturii ei – fără pretenții, fără complicații, fără pudoare, fără șiretlicuri. Simplă, onestă și dureroasă ca o săgeată ce merge direct spre suflet pentru a ne dezbrăca de armură și a ne face din nou vulnerabile și către noi dar și către alții.

A-i citi cărțile înseamnă a trece prin foc de bună voie, știind că limbile lui vor mistui tot ce e fals în tine. Sună poetic și un pic pretențios dar mi se pare imposibil să ajungi la ultima pagină și să nu treci cel puțin o dată printr-un exercițiu de sinceritate maximă care lasă în urmă vânătăi sau un gând, o idee pe care trebuie să o mai rumegi o dată.

Indiferent de cheia în care veți lectura această carte, dând dovadă de curaj maxim atunci când vă priviți în oglindă până în adâncul sufletului sau atunci când zâmbiți complice la desenele și spiritul jucăuș, nu veți putea trece mai departe indiferenți sau indiferente.

Poeziile lui Rupi Kaur vin să semene vânt și să culeagă furtună.

  • Plusuri

    Sinceritate, claritatea cu care își exprimă trăirile, temele abordate ca iubirea, pierderea, suferința, renașterea.

  • Recomandari

    Celor ce își doresc o poezie mai altfel și care nu vor strâmba din nas în lipsa rigorilor clasice sau a felului în care au ajuns aceste versuri cunoscute.

Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


    Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro