Geometria iubirii
Scris de Calina Matei • 8 January 2016 • in categoria Chick lit
Autor: Jessica Levine
Rating:
Editura: Leda
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Iris Manuela Gâtlan Anghel
Numar pagini: 352
ISBN: 978-606-8623-79-5
Am avut o perioadă prin liceu în care descoperisem cărțile Sandrei Brown în biblioteca de acasă. Era fascinant să văd o altfel de lume creată doar din sentimente și pasiuni răvășitoare care te făcea să te simți bine preț de câteva ore cât îmi zbura mintea aiurea la lumea glamuroasă a bogaților cu inimi frânte.
Vrând să retrăiesc parțial ceva din magia legăturilor amoroase interzise, m-am încumetat să citesc romanul Jessicăi Levine, Geometria iubirii. Iubire, artă și pasiune sălbatică. Cu un așa titlu paginile ar fi trebuit să scapere iar întâmplările să incite imaginația. Dar, din păcate, nimic din acestea nu s-a întâmplat.
Povestea are în centru un triunghi amoros format din Julia, contabila cu aspirații de poetă, Ben prietenul ei de aproape zece ani care nu își poate lua un angajament mai serios față de ea și de relație și Michael, muzicianul cu viața incitantă, aventurierul incurabil care a ajuns să tânjească după stabilitate în cele din urmă. Conflictul e unul previzibil în care eroina trebuie să aleagă între cei doi bărbați – unul promițându-i o viață comodă și stabilă în timp ce celălalt îi promite o viață împlinită prin pasiune și concretizarea aspirațiilor poetice sub forma unui iubit-muză, dar a cărei stabilitate e pusă mereu la îndoială.
Prima alegere a Juliei este mânată de simțul rațiunii care îi spune să nu renunțe atât de ușor la ce a construit timp de o decadă. Doar că anii trec peste cei trei și o nouă reîntâlnire a celor doi artiști scoate la iveală pasiunea pe care timpul nu a putut să o stingă. Așa că douăzeci de ani mai târziu Julia și Michael își găsesc curajul de a se rupe de viețile cumpătate pe care le duceau pentru a se dedica cu totul iubirii pentru celălalt.
Mi-aș fi dorit ca romanul să fie mai atrenant chiar dacă subiectul e unul previzibil care a fost scris și rescris în fel și chip. Mi-aș fi dorit ca personajele să fi fost mai nuanțate, mai temperamentale, mai chinuite de propriile sentimente și trăiri. Dar nu a fost cazul. E ca și cum povestea de iubire a fost scrisă la foc mocnit, fără a se abate de la drumul prestabilit nici măcar pentru un pas nebunesc.
Poate că am avut eu prea multe așteptări și poate că așa arată un roman de dragoste în varianta adultă, fără a fi de duzină și fără a apela la tertipuri ieftine pentru a vinde.
În orice caz, nostalgia după un roman de dragoste siropos nu mi-a fost vindecată de Geometria iubirii care mai degrabă m-a făcut să reflectez asupra alegerilor pe care le facem în viață și cum rațiunea, oricât de bună ar fi, nu va putea stinge niciodată glasul inimii.
-
Plusuri
Drumul Juliei și al alegerilor sale care pun în balanță rațiunea și simțirea.
-
Minusuri
Lipsa tumultului sentimental, construcția prea rațională și bine măsurată a romanului
-
Recomandari
Celor ce își doresc un roman de dragoste ceva mai serios în abordare.