bookblog.ro

Când distopia întâlnește reality show-ul

Scris de • 17 November 2014 • in categoria

Titlu: Alegerea
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 368
ISBN: 978-973-102-562-9
Cumpara cartea

Nu am știut la ce să mă aștept de la această carte. Mi s-a spus, înainte să o parcurg, că e mai bine să mă apuc de ea fără idei preconcepute sau așteptări de orice fel. Și bine am făcut, pentru că Alegerea s-a dovedit a fi mult mai entertaining decât aș fi crezut!

Cumpără titlul în engleză

alegerea1
Distopia Kierei Cass pare, la început, aproape o copie a Jocurilor foamei (bine, cred că de acum înainte, cam orice distopie va fi comparată cu trilogia lui Collins, așa cum în urmă cu puțini ani, mai toate romanele fantasy apărute erau comparate cu Harry Potter sau cu Stăpânul inelelor): o Americă distrusă în urma unei nenorociri acum purtând un alt nume: Illea, societatea împărțită pe categorii în funcție de îndeletniciri și condiție materială. Protagonista provine dintr-o familie săracă în care foamea nu e un concept necunoscut. Apare și ideea unui concurs televizat la care trebuie să participe și, avem, bineînțeles și nelipsitul triunghi amoros în care se trezește prinsă. Asemănările, însă, se opresc aici, pentru că romanul lui Cass aduce mai mult cu un basm modern decât cu o poveste despre revoluție.

Premisa Alegerii e destul de simplă: 35 de fete provenind din regiuni diferite ale Illeei concurează într-un reality show gen Burlacul pentru a câștiga inima prințului Maxon. America Singer, protagonista, se înscrie mai mult forțată de împrejurări la Alegere și, deloc surprinzător, este selectată să participe în competiție. Ajunsă la palat, America descoperă că lucrurile nu stau chiar așa cum și-a imaginat și este prinsă în amalgamul intrigilor specifice curților regale.

Ce am apreciat foarte mult la acest volum este faptul că ni se explică exact cum a luat naștere Illea. Dacă în alte romane distopice evenimentele care au dus la formarea noilor societăți sunt ignorate aproape în totalitate, Alegerea ne prezintă o lecție de istorie fictivă care ajută la formarea unei imagini de ansamblu mai complexă.

alegerea2

După cum spuneam, Alegerea pare un basm modern și de aici își trage unicitatea. După atâtea distopii despre sisteme corupte și societăți asuprite de tirani însetați de putere, o alternativă a viitorului în care lucrurile nu stau chiar atât de rău e o binevenită gură de aer proaspăt. Firește, există și aici grupuri de rebeli care nu se dau în lături de la nimic și atacă palatul, însă aceștia par doar niște pioni meniți să agite puțin lucrurile și nicidecum o amenințare. Povestea e centrată în jurul personajelor foarte ușor de îndrăgit sau detestat, deși pe alocuri construite pe tipare binecunoscute.

Cartea se citește foarte ușor, mai mereu intervine câte ceva care să trezească interesul (sau să-l mențină viu, după caz) și, în opinia mea, e perfectă pentru o zi de weekend. Dacă sunteți în căutarea unei lecturi lejere, Alegerea e... alegerea potrivită!

CITEȘTE ȘI CUM VEDE CARTEA ASTA O FATĂ ;)

  • Plusuri

    Personajele minunate, premisa unică și foarte interesantă, lejeritatea stilului și istoria detaliată a noii lumi.

  • Minusuri

    Superficialitatea cu care sunt tratate fetele mai puțin importante din Alegere (unele sunt, practic, inexistente și afli de ele abia când le vine rândul să plece acasă), unele conflicte rezolvate prea... simplu și, chiar dacă poate părea aiurea, coperta ediției în limba română (mi se pare foarte neinspirat aleasă și cred că poate îndepărta potențialii cititori pentru că lasă impresia unei povești clișeistice).

  • Recomandari

    Pasionaților de distopii, celor care urmăresc cu sufletul la gură reality show-urile de la TV și iubitorilor de literatură young adult.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro