bookblog.ro

…Şi o altfel de eroină

Scris de • 29 August 2011 • in categoria

Titlu: Altfel de îngeri
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 350
ISBN: 978-973-102-361-8

“Întunecată, periculoasă, sexy! Dru Anderson este o nouă eroină dură, a cărei poveste o veţi citi dintr-o suflare.” Aşa sună scurta descriere pe care o găseşti pe coperta cărţii, însă lucrurile nu stau chiar aşa. Dru nu este atât de sigură pe ea cum ai crede.

Este o puştoaică cu o viaţă anormală, nevoită să trăiască mereu cu groaza că ar putea fi atacată de cine ştie ce creatură dubioasă. Luptă mai mult din instinctul de conservare şi suferă crunt, aşa că nu vei avea în faţă o persoană nefiresc de sigură pe ea, ca Lara Croft de exemplu (care pentru mine este simbolul acelui tip de eroină enervant de falsă), ci mai degrabă una mult mai umană, care pur şi simplu... se teme.

Dru rămâne orfană, după ce îi moare şi tatăl. Mama şi bunica decedaseră cu ceva timp în urmă, iar fata trebuie să lupte de una singură cu diverse tipologii de monştri setaţi parcă să pună la cale uciderea ei. Adolescenta dispunea de un antrenament bine pus la punct de tatăl ei în ceea ce privea vânarea vârcolacilor şi a zombilor. Rămasă singură însă, îşi dă seama că nu este decât o fetiţă speriată, care încă mai avea nevoie de un adult care să îi ghideze paşii.

Aşa stând lucrurile, încercam să îmi dau seama dacă o astfel de eroină va fi sau nu pe placul fanilor genului. De cele mai multe ori, personajele care luptă cu forţele răului dau dovadă de puteri paranormale sau în orice caz de multă tărie de caracter. Nu se tem, înţeleg că trebuie să “salveze lumea” şi că soarta celorlalţi muritori depinde de curajul lor în lupta cu duşmanii. Dru însă trăieşte într-o stare de anxietate permanentă, se simte rău fizic şi psihic şi pare mai mult o deprimată împovorată cu o sarcină care o depăşeşte.

În ceea ce priveşte modul de percepţie al unui astfel de personaj, pot exista două situaţii, cred eu. Pe de o parte vor fi cei care aşteaptă de la aceasta super puteri sau în orice caz atitudinea aceea de învingătoare, care să îi şi ateste statutul de eroină. Ei, aceştia cred că vor fi dezamăgiţi şi vor vedea doar fata pierdută în gânduri negre, care apasă pe trăgaci nu din convingere, ci din reflexul omului şocat.

Pe de altă parte vor fi cei care vor recunoaşte în Dru un nou tip de eroină, mult mai umană şi mai apropiată de realitate. Situaţiile în care este pusă nu sunt dintre cele mai simple şi ni se pare firească atitudinea ei de nesiguranţă şi de depresie. Iar toată starea ei de rău fizic, cu senzaţii aproape permanente de vomă, insomnii şi dureri în tot corpul ni se par cât se poate de naturale, fiindcă şi noi ne-am fi simţit la fel dacă am fi fost puşi în locul ei. Şi astfel are loc şi o apropiere de personaj, o identificare cu el, pentru că acesta reacţionează nu stereotipal, “ca în filme”, ci mai mult ca “în viaţă”.

Dru întâlneşte în drumul ei doi băieţi. Îl cunoaşte mai întâi pe Graves, un coleg de liceu goth, slab, cu ochi verzi, dispus să îi fie aproape în toate aventurile periculoase, faţă de care simte o atracţie tulburătoare. Acesta devine un loup – garou, adică jumătate om, jumătate vârcolac, după ce este muşcat de o creatură hidoasă. Celălalt personaj masculin din viaţa fetei este Christophe, un djamphir (mda, trebuie să fiţi pregătiţi pentru un adevărat lexicon al literaturii fantasy...), adică jumătate om, jumătate vampir, mult mai motivat de rolul lui de vânător al creaturilor întunericului. Observaţi că cele două personaje îşi păstrează o parte umană, aspect care le face din nou mai simpatice şi mai apropiate de cititor.

Cumpără cartea Altfel de îngeri

 • Plusuri

  deşi este vorba de literatură fantasy, cititorii se pot identifica uşor cu personajele din carte; descrierile detaliate şi expresive, în special cele gustative şi olfactive, o noutate pentru mine până în prezent.

 • Minusuri

  folosirea unor stereotipuri specifice literaturii fantasy, care deranjează prin faptul că nu vin cu nimic nou, chiar dacă ajută la integrarea în atmosferă.

 • Recomandari

  nu doar adolescenţilor (pentru că am tot auzit că acest tip de literatură prinde în special în rândul lor), ci şi celor pasionaţi de fantasy, indiferent de vârstă, fanilor seriei Twilight, dar şi celor care vor să încerce ceva nou, pentru că este posibil să îi prindă. Cel puţin în cazul meu aşa s-a întâmplat.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Dan Trif spune:

  Un film extraordinar,te tine in suspans de la inceput pina la final,il recomand tutturor celor care vor sa vada un film adevarat.

  raspunde

 2. Cristian Sandu spune:

  Multumim pentru recenzie!

  raspunde

 3. mada spune:

  Altfel de Ingeri e o carte,nu un film.Mai precis e primul volum din seria cu acelasi nume de Lili St.Crow(in engleza seria se numeste Strange Angels).

  raspunde

 4. Marinela spune:

  Da, nu exista ecranizare (inca…). Chiar am cautat de curiozitate si nu am gasit.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro