bookblog.ro

Alice și Florile Răului

Scris de • 13 November 2019 • in categoria ,

Titlu: Rețeaua Alice
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Traducere:
Numar pagini: 477
ISBN: 978-606-33-3981-3
Cumpara cartea

Mărturisesc că sunt o fană a romanelor despre Primul și Al Doilea Război Mondial, așa că nu puteam rata Rețeaua Alice, care pornește de la o poveste adevărată – aceea a femeilor care au influențat frugal business gambling și desfășurarea celor două conflagrații mondiale prin muncă periculoasă și uneori neapreciată în cadrul serviciilor de informații..

Scriitoarea americană Kate Quinn, pasionată de istorie, a reușit să îmbine în mod fericit realitatea cu ficțiunea și să aducă în fața cititorilor o poveste captivantă despre femeile care au condus cea mai mare rețea de agenți secreți din timpul Primului Război Mondial.

Quinn a pornit de la personajul Louise de Bettignies – o figură istorică, din păcate, uitată în zilele noastre – care a organizat cu pricepere și curaj o importantă rețea de spionaj, care a furnizat rapoarte despre mișcările armatei germane pe linia frontului din împrejurimile orașului Lille, rapoarte ce au stârnit admirația serviciilor secrete și armatei britanice. Născută într-o familie de origine belgiană, a fost crescută, alături de alți șapte frați și surori, în spiritul patriotismului veritabil și al dreptății. După moartea tatălui, familia se află într-o situație financiară dificilă, iar Louise este nevoită să se angajeze ca guvernantă în casele unor familii importante din aristocrația vremurilor respective. Astfel, îl cunoaște pe Prințul Moștenitor al Bavariei, Rupprecht (episod pe care scriitoarea americană îl reconstituie în carte). În 1914, Louise este profund afectată de invazia Belgiei și a nordului Franței și aplaudă curajul soldaților francezi. Bună vorbitoare de limbă engleză, este remarcată de serviciile secrete britanice și recrutată de un anume căpitan Cecil Aylmer Cameron, care pusese bazele unor rețele de spionaj din zona Lille și căuta noi talente pentru a le coopta în aceste rețele.

Louise își ia numele de cod Alice Dubois și pune în funcțiune rețeaua Alice, care în următorii ani va descoperi și transmite informații de mare valoare către serviciile secrete britanice. Alături de ea, vor lucra și își vor pune viața în pericol cele care erau numite „Les Fleurs du Mal” (după celebrul poem al lui Baudelaire), femei de un mare curaj și rezistență psihică.

Romanul Rețeaua Alice reface destinul remarcabil al acestor femei sub pretextul unui scenariu fictiv: una dintre supraviețuitoarele acestei rețele, alături de o tânără americană, pornită în căutarea verișoarei sale dispărute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și un fost soldat scoțian care a participat lal eliberarea lagărelor de concentrare naziste, pornesc într-o călătorie de reconstituire a propriului lor trecut, de răzbunare și răscumpărare a tuturor suferințelor prin care au trecut. Dar, viața bate majoritatea planurilor și a scenariilor, personajele lui Kate Quinn descoperind iertarea, împăcarea cu trecutul și chiar... iubirea.

Rețeaua Alice este o carte care se citește pe nerăsuflate, proza este vie și plină de detalii, trecerile de la un moment istoric la altul absolut captivante, iar personajele conturate în toată complexitatea comportamentului și psihologiei lor. Și mai mult, este o poveste despre curaj, aducere aminte și adevărul care poate însemna iubire și împăcare.

  • Plusuri

    Forța captivantă a poveștii și stilul narativ extraordinar de viu al autoarei.
    Îmbinarea echilibrată de realitate și ficțiune istorică care contribuie la o construcție narativă palpitantă și plină de farmec.

  • Recomandari

    O carte profundă și frumoasă care recuperează personaje și situații de mult uitate, dar a căror aducere aminte este esențială pentru prezent și viitor.

Categorie: , | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro