bookblog.ro

Două cărţi gemene

0
Bulgakov, Cehov, Cronin, Doyle, Keats, Maugham, A. Munthe, de Musset, Rabelais, von Schiller, dar şi Constantin Bălăceanu-Stolnici, Ion Cantacuzino, Gr. T. Popa (alias Paul Gore), Ion Vianu, V. Voiculescu şi C.D. Zeletin; tot atâţia medici-scriitori, poate cei mai cunoscuţi. V-aţi întrebat vreodată de ce sunt atraşi medicii de literatură, de ce simt nevoia de a scrie? Să fie oare principiile enunţate de Hippocrate, asumarea unor anumite şi serioase îndatoriri morale, ceea ce îi inspiră şi le stimulează avântul creator? “Dacă voi respecta acest jurământ şi nu îl voi călca, viaţa şi arta mea să se bucure de renume şi respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul.”
La lista neexhaustivă de mai sus am să mai adaug un nume: Melania Bancea, o Doamnă a medicinii, dar si a literaturii româneşti contemporane. Ca să nu fiu acuzat de blasfemie pentru că i-am rezervat un loc alături de titani ai literaturii, vă dau două argumente: a) scrie bine, cu un manierat simţ al umorului şi b) are enormul avantaj că este contemporană cu trecerea dintre ultimele două milenii, dar şi martora incredibilelor transformări care caracterizează actualitatea. După părerea mea, dacă va şti să beneficieze de aceste majore privilegii, cu siguranţă va fi menţionată într-o viitoare Istorie a Literaturii:

1. Iubire cu înlocuitori

recenzie
Autor: Melania Bancea
Rating: 5 stele  rating - recenzii carti
Editura: Edipres Tipo
Anul apariţiei: 1997
158 pagini
ISBN: 973-96822-8-6

Iniţial am fost tentat să scriu doar câteva considerente critice despre forma scriiturii, despre imaginaţie versus experienţă personală şi modele literare, despre sinceritate şi frumuseţea exprimării. Am avut de ales între o prezentare de tip Temitizarea exhaustivă şi relaţional caducă… Incongruenţa fenomenologică şi introspectiv cromatică… (Toma Caragiu, în “Mefisto”) şi una simplă, folosind doar cuvinte din vocabularul activ. Tocmai pentru că nu vreau să fiu acuzat de subiectivism, de speculaţii teoretice ori de vreo sistematizare intenţionat scorţoasă a comentariului, pentru că nu vreau să deformez, nici măcar involuntar, mesajul mini-romanului, am să mă limitez la foarte puţine păreri personale. Important e că sunt scrise “la cald”, imediat după consumarea lecturii:
[Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Despre urât şi alţi demoni

0recenzie

Autor: Horia Pătraşcu
Rating: recenzie - carti
Editura Fundaţiei Axis
Anul apariţiei: 2005
174 pagini
ISBN: 973-7742-21-4

DESPRE PROBLEMA UNIVERSALÄ‚ A RAŢIUNII IMPURE

Argument pro:

"Suntem şi în carte, şi în afara cărţii. Suntem de două ori în afara coperţilor cărţii: ca autori şi ca cititori, şi de două ori în interiorul lor: ca simple personaje şi ca personaje care scriu şi citesc propria lor carte." ~ Horia Pătraşcu, Viaţa mea e un roman

1.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar mie mi s-a întâmplat, de câteva ori în viaţă, un fapt straniu, rămas inexplicabil până în zilele noastre: când am ajuns la ultimul semn de punctuaţie, cel care marchează finalul cărţii, am simţit imboldul de a o lua de la capăt, de a relua lectura abia încheiată.

Nu este cazul acum, după ce am citit Despre urât şi alţi demoni. Reflecţii şi exclamaţii. Probabil şi datorită faptului că nu a fost o lectură propriu-zisă, ci mai mult un fel de cercetare amănunţită a scriiturii; poate şi pentru motivul că am fost captivat de la prima propoziţie: «Gândul este mai real decât faptul.» Deşi nu s-a repetat fenomenul cu reluarea imediată a lecturii, de această dată am simţit un alt imbold: să scriu despre ea! Nu pre- ori postfaţă, nu recenzie, nu analiză, şi nici comentarii sau aprecieri. Pur şi simplu să scriu Despre.
[Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Scrisoare de dragoste

0 Scrisoare de dragoste recenzie
Autor: Mihail Drumeş
Rating: Scrisoare de dragoste rating - rating - recenzii carti
Editura: Jurnalul Naţional
Anul apariţiei: 2009
366 pagini
ISBN: 978-973-124-421-1

Zilele pâcloase ale unui noiembrie târziu, artizane ale unui şirag lung de ore de lectură ferventă, m-au regăsit cufundată atent într-o "Scrisoare de dragoste". Nu, nu ieşită de sub "penelul" meu - ceea ce mi-a stârnit un soi de invidie - ci de sub cel al lui Mihail Drumeş. Este autorul cărţii adolescenţei multora dintre noi - "Elevul Dima dintr-a şaptea"(1946), a romanului unei iubiri zbuciumate - "Invitaţie la vals"(1936) şi a altor romane de mare succes interbelic, şi nu numai, precum "Sfantul Părere" (1930), sub denumire definitivă de "Cazul Magheru" (1970), "Ioana d"™Arc"(1937), "Se revarsă apele" (1961), etc.

Cu acelaşi talent scriitoricesc, în "Scrisoare de dragoste", autorul reia tema tratată în nuvela "Capcana", ieşită de sub tipar în anul 1927, îmbogăţind-o cu aspecte de tip social. Astfel, acesta sondează nevoia de devenire socială realizată prin căsătorii din interes, practică des întâlnită de-a lungul veacurilor, dar nuanţează puternic şi cealaltă extremă, şi anume: căsătoria ca insituţie fundamentată pe simţăminte pure şi dezinteresate.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 21 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro