bookblog.ro

Apa curgătoare*

Scris de • 21 April 2012 • in categoria

Titlu: Sandplay. O abordare psihoterapeutică a sufletului
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 197
ISBN: 978-973-0-12139-1


O colecție de studii de caz și interpretări din domeniul Sandplay - terapia prin jocul cu nisip.


Sandplay este forma de terapie pe care o propune Dora M. Kalff, care presupune o cutie cu nisip, figurine, apă, dar nu numai atît. Este o formă de terapie pe care eu aș clasifica-o în rîndul terapiilor trăsnet și trăznite, deoarece folosește extrem de creativ toate resursele spațiului din cabinet, simbolistica obiectelor din jur și se bazează pe interpretări foarte rafinate în subiectivitatea lor.

Ce se întîmplă de fapt în Sandplay? Clientul, care poate fi copil sau adult (Dora M. Kalff explică faptul că terapia a vizat copiii, dar funcționează și pentru adulți), este pus în fața unor lădițe cu nisip și diferite figurine. Din felul în care organizează spațiul de lucru și din ceea ce explică el, din reacțiile sale, putem vedea organizarea psihică a clientului. De asemenea, mai multe „jocuri” în nisip dau indicații despre evoluția terapiei. Sandplay nu urmărește numai „rezolvarea problemei” sau eliminarea simptomului, ci include o parte interesantă de explorare a resurselor inconștiente. De fapt, toată terapia presupune a lucra cu resursele inconștiente ale clientului, așa cum se întîmplă și în alte terapii analitice și psihodinamice. Din acest motiv, procesul care are loc în timpul unei terapii Sandplay poate părea obscur logicii conștiente. Totuși, în cartea Dorei M. Kalff se pot urmări fără mare dificultate fundamentele teoretice ale terapiei, modul de desfășurare, rezultatele, iar aici pot fi găsite cîteva resurse legate de cercetarea în domeniu.

Dat fiind caracterul non-verbal și experiențial al Sandplay, este de așteptat ca terapeutul să aibă cîteva calități personale, dincolo de cunoaștere și interes față de psihologia jungiană, față de mistică și simbolistică; acestea ar fi deschidere, spirit de observație, sensibilitate, o anumită viziune asupra vieții. Cadrul în care se desfășoară terapia nu impune, aparent, reguli, nu există liste de verificat, nici teste psihologice, prin urmare, nimic după care se ne ascundem. Totuși, responsabilitatea terapeutului e la fel de importantă ca în alte forme de terapie, mai „convenționale”.

Ce am apreciat mult la cartea Dorei M. Kalff au fost prezentările de cazuri, într-un stil sensibil și empatic, clare și complexe, un bun echilibru între limpezime și semnificație profundă. Prin urmare, fie că sunteți terapeuți sau pasionați de psihologia analitică, acest volum este o experiență relevantă, vă poate lămuri sau intriga sau cîte un pic din amîndouă.

* Titlul face referire la faptul că „...cursul dezvoltării psihice poate fi comparat cel mai bine cu apa curgătoare.” (p. 180)

  • Plusuri

    Studiile de caz, exprimarea deschisă și sensibilă.

  • Minusuri

    Fotografiile nu sunt foarte clare, de aceea probabil cea mai bună metodă de a afla cum arată Sandplay este participarea la o ședință.

  • Recomandari

    Celor interesați de o formă de terapie creativă și complexă.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro