bookblog.ro

Minciunile

Scris de • 9 July 2013 • in categoria

Titlu: Minciunile
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 380
ISBN: 9786066093422
Cumpara cartea

Seria aceasta devine din ce în ce mai captivantă și mai surprinzătoare. În timp ce majoritatea poveștilor fantasy sau a distopiilor young adult sunt construite pe un schelet comun și nu mai reușesc decât rar să surprindă cititorii, seria Dispăruți continuă să șocheze la fiecare capitol. Autorul a creat o intrigă atât de interesantă încât nu există practic nicio limită de care să se lovească, iar povestea poate evolua în zeci de moduri neașteptate, se pot dezvolta nenumărate posibilități. Bineînțeles, e imposibil să nu faci tot felul de presupuneri de-a lungul lecturii, însă în final, prea puține se dovedesc a fi adevărate. În plus, chiar și bănuielile corecte sunt atât de vagi încât tot ajungi să fii luat prin surprindere. Simți de la început că unele lucruri sunt rele, suspiciunile planează mai mult asupra unor personaje decât deasupra altora, însă până în momentul în care situațiile se clarifică, nu ai deloc siguranța că instinctele nu te înșală.

În volumul acesta se întâmplă atât de multe lucruri încât adesea te simți tu, ca cititor, copleșit iar presiunea asupra protagoniștilor este înfiorătoare. În plus, alegerile unora dintre personajele principale nu sunt de cele mai multe ori foarte inspirate, așa că lucrurile devin din ce în ce mai tensionate. Frustrant este faptul că neîncrederea dintre copii din FAYZ continuă să fie unul dintre cei mai dezastruoși factori. Din cauza acesteia, puzzle-ul este completat abia în ultimul moment, în ciuda faptului că piesele existau de mult timp. Însă aproape fiecare personaj deține câte o piesă, fără să realizeze importanța acesteia și faptul că este parte dintr-un întreg. Așa că niciun copil nu își confruntă partea lui de poveste cu a celor din jur, fiecare păstrează bucățica lui de secret, iar răul își continuă în voie expansiunea.

Aceeași neîncredere joacă un rol important și în disensiunile dintre cele mai importante personaje. În ciuda faptului că s-a întemeiat un Consiliu cu scopul de a aduce puțină ordine în haosul din Perdido Beach, membrii acestuia nu reușesc să se pună de acord asupra absolut niciunui lucru, fiecare copil fiind mânat de propriile interese sau convingeri și neavând nici cea mai mică dorință de a ceda sau de a face vreun compromis. Elemente disparate se combină pentru a da naștere unor situații fără ieșire, iar haosul pune stăpânire pe întreaga comunitate. Și ceea ce este aproape de necrezut este faptul că orgolii stupide stau la originea evenimentelor. Tensiunile interne ajung la un nivel exploziv, iar de data aceasta nu mai este vorba doar de amenințări care planează asupra siguranței tuturor. Totul merge din ce în ce mai rău, întregul volum este o colecție de decizii neinspirate, de greșeli aparent mărunte, dar care duc la dezastru, de hotărâri negândite și acțiuni impulsive. Faptul că finalul romanului nu este unul înfiorător ține doar de câteva reacții istețe de moment și nu de o planificare corectă.

Autorul are grijă să aducă un strop de noutate, astfel încât conflictele să nu devină plictisitoare sau repetitive. Apar o serie de personaje noi, iar rolurile lor sunt destul de clare de la început, este evident cine va fi un personaj pozitiv și unul negativ. Sunt curioasă în ce mod vor reuși aceste personaje să influențeze acțiunea și care va fi rolul lor în poveste. În plus, avem în sfârșit, pentru prima dată, perspectiva lumii din afară asupra „acvariului” FAYZ. Ținând cont de dezvăluirile din finalul cărții, nu există siguranța că acele imagini din exterior sunt sau nu reale, însă trebuie să recunosc faptul că au adus o doză neașteptată de prospețime.

Citește și Volumul 1 și Volumul 2 din serie

resized_Minciunile-Survival-Tips

  • Plusuri

    Răsturnările de situație uimitoare, modul încâlcit în care autorul reușește să își țeasă povestea și de asemenea, șirul constant de surprize pe care îl oferă. Nicio clipă nu poți întrezări ceea ce se va întâmpla, niciun indiciu nu poate fi interpretat într-un singur mod și niciun personaj nu mai reacționează cum te-ai aștepta, așa că rezultatul este o lectură pe care o parcurgi pe nerăsuflate, nerăbdător să descoperi cum va evolua povestea de data aceasta.

  • Minusuri

    Puțin dezamăgitor este faptul că echipa rivală, condusă de Caine continuă să acționeze împotriva celor din Perdido Beach. M-aș fi așteptat ca după întâmplările din volumul anterior, Caine să nu mai lupte cu atât de multă încăpățânare împotriva lui Sam. Și în ciudă faptului că de data aceasta, alege războiul doar ca pe o diversiune, scopul lui fiind unul cu totul diferit, nu mă pot abține să nu remarc faptul că nu era necesar. Că existau alternative și că nici măcar nu ar fi fost unele cu mai multe puncte slabe.

  • Recomandari

    Celor care au citit primele volume ale seriei. Totul devine mai intens, mai surprinzător, iar suspansul nu face decât să crească de la un volum la altul. Mă îndoiesc că cine a parcurs cărțile anterioare nu a devenit deja dependent de seria lui Michael Grant, dar în cazul în care sunteți indeciși dacă să o continuați, trebuie să știți că veți fi încântați de volumul acesta.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro