bookblog.ro

Distopii și hohote de râs

Titlu: Bun venit printre maimuțe
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Traducere:
Numar pagini: 368
ISBN: 978-606-779-454-4

David Potter, freelancer și proprietar al unei gazete minuscule dintr-un sătuc uitat de lume, a cărui soție doar ce-a născut a doua pereche de gemeni, cade pradă tentației unui job mult mai bine plătit și mai sigur într-o enormă uzină americană, numai că se trezește în pericol de-a rămâne blocat între roțile dințate ale unei mașinării uriașe, care, așa cum l-a avertizat și soția care-i dorește tot binele din lume, îi va răpi toată plăcerea de-a face ceea ce-i place, ajungând să muncească pentru alții și devenind un anonim printre alte câteva mii de anonimi. [Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Cum trăiesc morţii

Titlu: Cum trăiesc morţii
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2007
Traducere:
Numar pagini: 432
ISBN: 978-973-689-185-4

Moartea e un job etern

Death is only the beginning., aceasta este fraza care mi-a venit în minte încă de când am ales să citesc romanul Cum trăiesc morții, al cărui titlu intrigant m-a atras din prima clipă. Nu știam la ce să mă aștept, pentru că a fost primul contact cu scriitura lui Will Self, dar am descoperit un limbaj dur, postmodern până în măduva sensurilor ascunse, care m-a convins că cinismul poate fi de un lirism tragic.

Romanul se construiește, așadar, în jurul ideei că viața este doar antrenamentul care te face să intri în moarte, cât de cât, pregătit, o moarte văzută prin ochii lui Lily Bloom, o bătrână evreică americancă, mutată în anosta Anglie și doborâtă de cancer la 63 de ani. Incipitul este unul, aparent, deconspirant, stând sub auspiciile unui epilog, care prezintă personajul-narator și ale sale gânduri morbide, plictisite de o existență ternă dincolo de viață. Lily Bloom vorbește cititorului ironic, acid, licențios, aruncând umbra banalului peste toate evenimentele marcante ale sfârșitului de secol, cu un ochi atent la detaliu și însoțită de Liti al ei (un lithopedion extrem de ascultător) și de Bădărănel (primul său copil, mort în urma unui accident de mașină).
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

Pastorala americană

0Pastorala americană  recenzie
Autor: Philip Roth
Rating: Pastorala americană rating - recenzii carti
Editura: Polirom
Anul apariţiei: 2009
Traducător: Alexandra Coliban
577 pagini
ISBN:978-973-46-1467-7

(ediţia în limba engleză)

American Beauty

"Trei generaţii. Toate au crescut. Au muncit. Au economisit. Succesul. Trei generaţii extaziate de America. Trei generaţii care au devenit parte a unui popor. Şi acum, cu cea de-a patra, totul se dusese de rîpă. Lumea lor fusese vandalizată complet". Sau: povestea dramatică a căsniciei unui fiu de evrei de-a treia generaţie post-emigrare - care nu-şi mai dorea să fie perceput ca evreu, ci să se confunde ireversibil cu The American Dream - cu o irlandeză, fostă Miss New Jersey, care se săturase să mai fie frumoasă, hotărând să devină cea mai prolifică văcăriţă a ţinutului (de unde şi titlul romanului, Pastorala).

Progeniturile a două familii non-WASP, o "monstruoasă coaliţie" iudeo-irlandeză, îşi unesc destinele, îmbătaţi de perspectiva accederii în anticamera Visului American, eveniment petrecut graţie privaţiunilor, disciplinei şi spetelii părinţilor lor. Prima generaţie de americani recenţi despovărată de pronunţia ridicolă în limba engleză, de obsesia identităţii şi a originii. Prima generaţie care-şi putea permite cu adevărat să venereze, ca unic zeu, Banul (moneyteism, ar glumi amar, poate, P. Roth) şi să îmbrăţişeze, ca unică rasă revendicată - Reuşita!
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 17 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro