Descoperă primele 2 serii manga traduse în limba română la Nezumi by Nemira
Scris de bookblog.ro • 5 October 2022 • in categoria Manga/ Benzi desenate, SF/Fantasy, Noi aparitii, Recomandari
Toamna lui 2022 vine cu o premieră multașteptată în lumea pasionaților de romane grafice și benzi desenate — primele manga (benzi desenate japoneze) de care vă puteți bucura în limba română.
Cele două serii, Mireasa Străvechiului Mag de Yamazaki Kore și Regatele Ruinei de Yoruhashi, promit cititorilor lumi fantastice, personaje complexe, o grafică excelentă și tot ce are mai bun de oferit universul manga.
Iar faptul că volumele respectă „regulile” benzilor desenate japoneze, începând cu cititul de la dreapta la stânga, nu face decât să sporească experiența.
Dar să le luăm pe rând:
Mireasa Străvechiului Mag, tradusă cu multă atenție și culoare lingvistică de Antonia Ivanciu, Mălina Coșan și Cosmin Tița, ne aruncă în mijlocul unui univers în care magi și alchimiști trăiesc în umbrele umanității. Chise Hatori, eroina noastră, este adoptată de unul dintre cei mai vechi și puternici magi datorită puterilor sale rare, fiindu-i promise pentru prima dată o casă, o ucenicie și chiar o logodnă (sic!).
Ce urmează este, bineînțeles, o poveste populată de creaturi neobișnuite (zâne, dragoni, pisici vorbitoare etc.), dar, mai ales, o poveste despre ce înseamnă să fii diferit, să îți înțelegi și asumi puterea, să ai încredere în viață etc. — teme predilecte benzilor desenate japoneze despre devenire, alteritate și acceptare.
Cât despre stilul grafic, vă veți bucura de bogăția detaliilor atât din universul creat, cât și din costumații sau modul în care sunt imaginate creaturile magice. Totul este vibrant, dinamic, cu inspirații gotice și victoriene familiare celor ce citesc manga shoujo.
O recomand celor pasionați de literatură fantastică, basme și mitologie.
Regatele Ruinei, în traducerea plină de forță semnată Alexandra Baranyi și Andrei Perciun, ne aruncă într-o lume distopică, în care magia și știința se află în război deschis, iar vrăjitoarele sunt vânate și temute.
Cu tonuri mult mai întunecate, similară unor distopii noir a la Philip K Dick sau Margaret Atwood, povestea începe cu un episod tragic în care eroul nostru, Adonis, își pierde vrăjitoarea-mentor, lăsându-l pradă furiei și răzbunării.
Temele abordate includ, așadar, cele mai sumbre aspecte alte umanității (teroare, sclavie, persecuție etc.), dar și speranța că vrăjitoarele își vor regăsi locul, drept protectoare ale omenirii. De altfel, stilul grafic reflectă universul prin tușe groase, multe scene de acțiune (bătălii tipice genului shounen) și personaje-caricatură, ironizând sistemul tehno-totalitar.
Dacă sunteți fani distopii, SF sau thriller psihologic, atunci cu siguranță o să vă prindă. Eu am citit-o dintr-o suflare.
Text scris de Alice Teodorescu.