Vei fi acolo?
Scris de Silvia Gradinaru • 16 June 2010 • in categoria Roman de dragoste
Autor: Guillaume Musso
Rating:
Editura: ALL
Anul aparitiei: 2010
Traducere: Bogdan Marin
Numar pagini: 288
ISBN: 978-973-724-294-5
Dacă citim biografia literară a lui Guillaume Musso, pare că a fost destinat să scrie numai romane de succes. După un debut surprinzător în 2004, urmat de un al doilea roman care a plăcut la fel de mult publicului, este cu atât mai greu de crezut că cel care le succede nu va fi pe măsura aşteptărilor.
Această a treia carte a lui Musso, Vei fi acolo? debutează făcând apel la regretele minime pe care le are orice persoană, punând o întrebare simplă Ce ai schimba dacă ai putea da timpul înapoi?. După acest "îndemn la reflecţie", suntem imediat puşi în faţa faptelor. Aflat într-o misiune în Cambogia, un doctor primeşte 10 pastile ce îl pot transporta înapoi în timp. Urmează apoi o serie de relatări ale diverselor întâlniri pe care Elliot le are cu versiunea sa de acum 30 de ani, încercând să împiedice moartea iubitei sale de atunci, Ilena.
Deşi subiectul călătoriilor în timp este unul dacă nu supraexploatat, cel puţin controvesat, autorul nu pare a se lua prea mult în serios. În fond scopul său nu este acela de a dezbate existenţa maşinilor spaţiale, a găurilor negre sau a teoriei relativităţii. Desigur, toate aceste ipoteze sunt menţionate, doar trecător, pornind de la teoriile lui Einstein şi ajungând la psihanaliza Freudiană. Cititorul este rugat astfel discret să nu încerce să afle mai multe răspunsuri ci să ia povestea aşa cum este. Inclusiv faptul că cei doi Elliot - din prezent şi din trecut - ar a nu avea prea multe probleme referitor la întâlnirea cu sine aşa cum sugera spre exemplu Asimov în Sfârşitul eternităţii.
Punctul central ar putea părea povestea de dragoste dintre Ilena şi Elliot dar atenţia este distrasă mai mult spre încercările de comunicare între reprezentantul trecutului şi cel al prezentului, precum şi relaţia dintre Elliot şi Matt - prietenul său cel mai bun. Limbajul simplu şi accesibil se pretează la felul în care sunt prezentate scenele, iar momentele de umor sunt bine-venite. Un dezavantaj ar fi acela că, în contrast cu citatele bine alese plasate la începutul fiecărui capitol, unele scene par desprinse dintr-un film de consum. Din fericire, balanţa este echilibrată de momentele de surpriză şi de căldura cu care sunt prezentate relaţiile.
Scris într-o manieră cinematografică (lucru ce te face să crezi că de fapt te uiţi la un film în care momentele de suspans sunt bine evidenţiate şi plasate), mai posedă dezavantajul de a se termina în aceeaşi manieră Hollywoodiană. Un cinic ar rezuma romanul răspunzând afirmtiv întrebării din titlu. Un altfel de sfârşit ar fi salvat cartea din ghearele clişeului, însă întorsăturile de situaţie prin care se ajunge acolo sunt captivante şi merită o şansă.
În ciuda mizei, atât povestea în sine cât şi personajele sunt necomplicate. Dar asta nu împiedică să privim cartea ca pe o plăcere vinovată. Nu va trezi întrebări existenţiale, nu va tulbura spiritele, dar cu siguranţă va însenina şi scoate din amorţeală o după-amiază de vară.
Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
In opinia mea, este una din cartile scrise intr-o maniera cinematografica,cum bine spunea autoarea articolului,(de fapt, un eufemism pentru maniera telegrafica)dar cu un subiect placut,incitant,provocator.Ce ar fi iesit daca ar fi fost scrisa altfel, de altcineva? Ideea merita o dezvoltare mai artistica,mai profunda, o forma mai frumoasa.
Oricum, am citit-o cu placere.Si, in ciuda cliseelor, mi-a placut si finalul. -
O carte foarte buna!!Uneaori mi-au dat si lacrimile:)) dar m-am bucurat ca finalul e un pic mai fericit decat actiunea cartii!Merita citita!
-
cartea merita citita mie mi-a placut foarte mult .
DeFolos spune:
16 June 2010 | 3:31 pm
“Ce ai schimba dacă ai putea da timpul înapoi?” Mmmm… as schimba backgroundul blgogului meu: http://infodefolos.blogspot.com/ :)