bookblog.ro

Tiranul Romei și Epoca sa

Scris de • 23 November 2010 • in categoria

Titlu: Caligula. Tiranul Romei
Autor:
Rating:
Editura:
Traducere:
Numar pagini: 395
ISBN: 978-973-724-243-3

Caligula este romanul de debut al scriitorului de origine scoțiană Douglas Jackson, primul dintr-o trilogie care are acțiunea plasată în Roma antică.

Sclavul Rufus este unul din personajele cele mai interesante. Fiecare capitol aduce schimbări în viaţă acestuia, fiecare filă din povestea lui este un model de viaţă pentru un om de condiția sa. Deşi este sclav din copilărie, Rufus învață ce înseamnă loialitatea, prietenia şi dragostea. După ce este vândut ca sclav, Rufus îşi petrece prima parte a vieţii lucrând într-o brutărie. O întâmplare de conjunctură, dar şi curajul de care dă dovadă îi deschid o nouă etapă din viața sa. Astfel, acesta ajunge în slujba unui negustor de animale unde descoperă că are o capacitate înnăscută de a avea grijă şi de a comunică cu exemplare din cele mai exotice specii cunoscute în acele timpuri. Această abilitatea va fi în acelaşi timp, norocul, dar şi cauza care va schimba viaţă lui de sclav într-un mod greu de intuit.

Dacă la prima vedere titlul sec al cărţii poate fi descurajant, odată ce începi lectura propriu-zisă descoperi un roman incisiv, cu o acţiune incitantă, care reușește să te acapareze cu fiecare pagină citită. Jacskon reușește cu succes să contrabalanseze evenimentele istorice autentice cu episoade fictive, unde Caligula, marele împărat Caligula, este doar un pion. De această dată, firea crudă și caracterul infam al împăratului au rolul de a pune în evidență personaje al căror destin a fost construit pentru a schimba cursul istoriei.

Totodată, romanul este o surprinzătoare călătorie în timp, în vremurile de glorie ale Romei, din colosale arene unde gladiatorii transformau moartea în spectacol pentru cei care veneau entuziaşti să privească, în interiorul palatelor de pe Colina Palatină unde întreg spaţiul sfida existenţa fragilă a oamenilor. Descrierea Romei antice este atât de vie şi amănunţită, încât cu greu îţi poţi închipui, după ce părăsești universul lecturii, că acea lume a dispărut cu mult timp înainte de existenţa noastră.

Caligula este un tribut adus istoriei Romei Antice completat de o poveste atent construită, cu un fir al lecturii care nu plictiseşte, cu personaje care au roluri decisive în ultima perioadă din domnia despoticului Caius Iulius Caesar Germanicus.

Personal, intenţionez să continui, la un moment dat, inițerea în genul ficţiune istorică cu următoarele titluri din trilogie lui Jackson - Claudius şi The Hero of Rome care, din păcate, nu au fost încă traduse în limbă romană. Cu toate acestea, dacă scriitorul a reuşit să menţină personajele şi acţiunea la acelaşi nivel, sunt convinsă că genul a fost îmbogăţit cu o trilogie interesantă.

  Categorie: | Autor: | Editura:  Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Magda Teodorescu spune:

   As dori sa stiu cine este cu exactitate traducatoare, pentru ca nu sunt eu, Magda Teodorescu, care publica pentru editura Polirom. Nu as dori sa se creeze confuzii.

   raspunde

  2. Doug Jackson spune:

   Draga Andra, vă mulțumesc pentru comentariul tau excelentă a cărții mele Caligula. Sper că într-o zi toate cărțile mele vor fi tranlated în limba română pentru a vă bucura. Salutari, Doug Jackson

   raspunde

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  Copyright ©2011 Bookblog.ro