Și corbii se vor înălța la ceruri…
Scris de Moisei Corina • 6 February 2018 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Florin Chirculescu
Rating:

Editura: Nemira
Anul aparitiei: 2017
Numar pagini: 1120
ISBN: 978-606-43-0092-8

Despre Florin Chirculescu sau Sebastian A Corn, așa cum și-a semnat până acum cărțile, am auzit pentru prima dată în această toamnă, când ajunsă fiind la Târgul de carte Gaudeamus, i-am observat ultima carte apărută, cu un titlu mai mult decât intrigant, și anume Greva păcătoșilor, dar dimensiunile impozabile și evocarea evreismului, mi-au dat anumite neîncrederi.
Legat de acest roman de dimensiunile Talmud-ului pot spune că mi-am luat inima în dinți și am aplecat urechea la un șir de recomandări, care îl descriau ca fiind o carte revoluționară, inedită, curajoasă. Primele o sută și ceva de pagini nu m-au prins deloc și eram gata să renunț la această aventură, deoarece nu îmi plac lecturile legate de tot mai deasa modă a grevelor și tot mai frecventa obsesie sau manie a rușilor, care chiar acum urmează să debarce undeva în România.
Dar așa cum Dumnezeu m-a înzestrat cu răbdarea necesară pentru a descoperi substraturile unei cărți dificile ca și percepție, m-am înarmat cu un creion și am decis că voi răzbate printre tenebrele acestui roman. Nu mare mi-a fost mirarea să descopăr o istorie absolut fascinantă, și nu mă refer aici la etapa modernă a cărții, ci mai ales la acea intercalare a spațiului istoric, a trecutului, pe care autorul îl mânuiește cu absolută frenezie și cu un talent incredibil. Ți se pare că în acele momente când lecturezi, cu siguranță vor răzbate până la tine timpurile demult apuse.
Închipuiți-vă preț de o clipă o parabolă, o bandă a lui Mobius care unește un București a lui 2013 și o Arabie, unde trăiește încă un prorooc Mohamed în viață. Ce poate fi mai interesant decât atât? O să vă afirm răspicat că este loc de multă originalitate, mai ales că acest volum nu doar aduce o ficțiune nemaipomenită împletită cu elemente istorice de valoare, ci reușește să puncteze stări de spirit, meditații, probleme.
Pe de o parte Bucureștiul se ciocnește cu probleme în una dintre principalele breșe ale vieții sociale, în sistemul medical, iar pe de altă parte vedem un medic evreu de origine, ateu prin definiție, care încă nu și-a regăsit puterea de a crede în vreun Dumnezeu, dar care creează cu înverșunare o istorie despre o escaladare în munți, escaladare care mai degrabă promite o regăsire a sinelui.
Răsturnările de situație, misticismul apocrif care impregnează paginile mi-au readus apetitul în albia unei lecturi, de departe, greu de digerat. Și credeți-mă, nu spun asta ca o flatare ușuratică. Volumul lui Florin Chirculescu este un paradox, o carismatică și debordantă aventură, în care se regăsesc personaje negative și pozitive, ale căror roluri adeseori se inversează.
Aș putea-o cataloga și ca pe o fabulă tendențioasă, în care fiecare personaj poartă o mască a viciilor și pe care doar atenta lupă a cititorului o poate da în vileag. O Mașteră care conduce un spital bătrân, un Minion în calitate de ministru al sănătății. Ce poate fi mai bizar și mai de artificiu? Chirculescu reușește să scoată în vileag măștile propriilor personaje, deconspiră stări de putrefacție morală și vorbește în axiome tranșante.
Cineva îmi spunea la un moment că românii nu trebuie să scrie romane mai lungi de 200 de foi. Eu o să afirm că acest domn, Florin Chirculescu nu avea dreptul moral să scrie mai puțin decât a făcut-o, deoarece s-a înjugat la o sarcină nobilă, la transmiterea unui mesaj unanim recunoscut. Și biografia lui se încadrează de minune în munca pe care a realizat-o. Greva păcătoșilor sau apocrifa unui evreu este prima operă de ficțiune pe care o semnează cu numele său real.
-
Plusuri
Intrigă explicită.
Personaje inedite.
Planuri temporale bine întrepătrunse. -
Minusuri
Narațiunea care începe prea lent și se prăbușește într-un vertij.
-
Recomandari
Cu siguranță acest roman este un must-read, un deliciu pentru cititorii dornici de o ficțiune calitativă cu elemente de analiză socială.