Sfârşitul jocurilor!
Scris de Ioan Todoran • 16 May 2012 • in categoria SF/Fantasy
Autor: Suzanne Collins
Rating:
Editura: Nemira
Anul aparitiei: 2011
Traducere: Ana Veronica Mircea
Numar pagini: 336
ISBN: 978-606-579-290-6
Jocurile foamei: Revolta este disponibila in libraria online Bookcity.ro
Ultimul volum al trilogiei Jocurile Foamei aduce un conflict la scară largă. Miza nu mai este supravieţuirea unui tribut, ci supravieţuirea districtelor.
Katniss a supravieţuit unei noi ediţii a Jocurilor Foamei, însă conflictele domină acum Panemul. Districtele au început să lupte împotriva Capitoliului, ajutate fiind de către misteriosul District 13. Districtul 13 fusese considerat distrus în întregime şi era prezentat de către televiziunea Capitoliului drept un ţinut pustiu şi fără viaţă. Conflictul care a dus iniţial la distrugerea districtului de către forţele Capitoliului a fost cel care a dus şi la începerea Jocurilor Foamei. Însă, sub o conducere militară şi un regim de viaţă la fel de militar, locuitorii districtului şi-au continuat vieţile în buncăre subterane, administrând eficient puţinele resurse care le-au avut la dispoziţie.
Eroina noastră se zbate în pragul nebuniei: districtul ei a fost nimicit, iar Peeta este prizonier al Capitoliului. Salvatorii săi, conducătorii Districtului 13, au salvat-o cu o condiţie: să devină simbolul, ”imaginea” rebeliunii: Gaiţa Zeflemitoare. Practic, Katniss ajunge din prizonieră în arena Jocurilor prizonieră a unei forţe ale cărei intenţii sunt destul de neclare. Într-un studio amenajat Katniss este aranjată şi filmată ca fiind în mijlocul luptelor, pentru a realiza mici materiale ”publicitare”, cu replici predefinite, care să însufleţească rebeliunea.
Acest volum trei al seriei se depărtează puţin de primele două, dând serios într-o zonă de ”military” SF, acesta fiind volumul cu elementele SF cele mai pregnante. Acţiunea este parcă mai sălbatică, mai trepidantă, personajele noi şi interesante nu lipsesc, iar răsturnările de situaţie sunt foarte dese. M-am bucurat când am ajuns la capătul seriei, s-a rezolvat şi triunghiul amoros şi aventurile care m-au ţinut lipit de carte au fost duse şi ele la bun sfârşit, aşa cum se cade pentru un erou care se vrea un nou simbol al adolescenţilor. Cred ca Jocurile Foamei e genul de serie pe care o citeşti până pe la 18-20 de ani ca sa te bucuri de ea în întregime. Sau o reciteşti câţiva zeci de ani mai târziu, ca să simţi din nou fiorul romanelor de aventuri.
Revolta este o carte solicitantă. Sunt aruncate în joc toate trucurile scriitoriceşti posibile, şantajul emoţional s-a instalat bine de tot şi se simte la el acasă, iar dramatismul e regula care străbate romanul de la un capăt la altul. Parcă asta aş avea de imputat volumului de faţă: uneori am avut senzaţia de ”prea mult”. Prea mult au fost întinse personajele către limitele lor, la fel de multe ori reuşesc să o scoată la capăt cu bine. Asta e normal, aţi putea spune, şi aţi avea dreptate, că doar nu îţi omori personajele principale la jumătatea volumului. Doar că, am ajuns în unele moment să nu mă mai tem pentru siguranţa eroilor sau pentru happy-end-ul lor, fiindcă eram deja convins că o să izbutească.
Critica social-politică este împinsă şi mai mult în spate, pentru a lăsa loc de desfăşurare. Totuşi, sunt câteva idei care sunt pregnante şi asupra cărora se insistă (de exemplu, Katniss aproape nu mai face nici o diferenţă între conducătorii Capitoliului şi conducătorii Districtului 13, fiindcă totul pare doar un schimb de putere şi nu o schimbare din temelii a Panemului).
Deocamdată, seria continuă să fie pe val, iar cel de-al doilea volum, Sfidarea va fi ecranizat, urmând să apară anul viitor, fiind regizat de către Francis Lawrence (Constantine/I am Legend/Water for elephants).
-
Plusuri
ritm, rezolvarea problemelor ridicate în volumele anterioare, rezolvarea (în sfârşit!) a triunghiului amoros
-
Minusuri
senzaţia de „prea mult”
-
Recomandari
fanilor Cassandra Clare, fanilor SF sau a noului trend de romane distopice pentru tineri
MissAnnie spune:
16 May 2012 | 7:38 pm
Nu vi se pare ca razboiul/conflictul din acest roman al Jocurilor Foamei seamana foarte mult cu razboiul din Irak?