bookblog.ro

Scrisorile unui artist

Scris de • 10 May 2023 • in categoria

Artă

Titlu: Artă
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2020
Traducere:
Numar pagini: 237
ISBN: 978-606-44-1274-4

Stilul epistolar rămâne la fel de actual, doar că traversează transformările digitalizării și se mută ușor în spațiul unei noi dimensiuni, acolo unde nu mai contează hârtia, cerneala sau aroma pe care destinatarul o va simți de îndată ce deschide plicul care îi este adresat. Shaun Usher, în colecția sa de scrisori remarcabile, traduse la editura Curtea Veche, încearcă să păstreze veritabilul din scrisorile unor mari personalități marcante. Fie că este vorba despre artiști, muzicieni sau doar persoane îndrăgostite, acesta le mută trăirile în mici antologii de anvergură. În această cronică vreau să vorbim despre volumul Artă care însumează o serie de scrisori ale unor oameni care au transforma fața culturii mondiale.

Pentru context, Shaun Usher este scriitor și editor britanic, cunoscut în special ca fondator al blogului și seriei de cărți „Letters of Note". Proiectul a început în 2009 ca o modalitate pentru Usher de a-și împărtăși pasiunea pentru corespondență și s-a dezvoltat ulterior într-un site popular care prezintă tot felul de scrisori fascinante, de la figuri istorice celebre la oameni obișnuiți cu povești extraordinare, numai bune de spus.

Usher a publicat, de asemenea, mai multe cărți bazate pe proiectul Letters of Note, inclusiv Letters of Note: An Eclectic Collection of Correspondence Deserving of a Wider Audience și More Letters of Note: Correspondence Deserving of a Wider Audience. În plus, Usher a editat și a scris pentru numeroase alte publicații, printre care The Guardian, The Independent și The Times.

Scrisorile unui artist

 

Volumul Artă (titlul original în engleză: "Art") este o colecție de scrisori și note scrise de artiști celebri către familie, prieteni, colecționari și alți colegi de breaslă. În varianta sa originală, cartea este ilustrată de Charlotte Trounce.

Antologia conține scrisori și note scrise de artiști precum Vincent van Gogh, Frida Kahlo, Salvador Dalí, Henri Matisse, Jackson Pollock și multe alte nume importante din lumea artei. Aceste epistole au relevanță pentru noi, deoarece ne oferă o perspectivă unică asupra vieții și a gândirii acestor oameni celebri și ne deschide ușa în culisele creativității lor.

Dar, înainte de toate, este o carte frumoasă și inspirațională, care oferă cititorilor ocazia de a vedea în interiorul minților unor oameni celebri și de a înțelege mai bine motivațiile și procesele creatoare care au stat la baza unor capodopere.

Din punctul meu de vedere, valoarea artistică a acestei antologii, și a celorlalte din colecție, este de a conserva patrimoniul cultural, de a-l salvgarda în fața epuizării temporale, mutându-le într-o zonă demnă de atenția publicului. Într-adevăr, unele scrisori pot fi catalogate drept foarte tehnice, dar chiar și ele surprind realitățile vremii, a perioadei în care au fost scrise, cu toate emoțiile de rigoare.

Cred că astfel de antologii au relevanță inclusiv în procesul educațional, pentru a-i ajuta pe tineri să perceapă paradigmele vremii, să înțeleagă dimensiunile și realitățile în care s-au creat cele mai importante opere ale timpului, dar, mai ales, în ce condiții adeseori vitrege. Emanciparea, echitatea, egalitatea – iată doar câteva dintre subiectele pe care le puteți regăsi în această antologie mică, dar cuprinzătoare.

    Categorie: | Autor: | Editura:



    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro