bookblog.ro

Regele Mihai și șansa unei Românii excepționale

Scris de • 21 November 2018 • in categoria

Titlu: Mihai I al României. Regele nostru. Martori, experiențe, amintiri regale
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Numar pagini: 326
ISBN: 978-606-44-0076-5
Cumpara cartea

Mărturisesc că am un sentiment de bucurie de fiecare dată când văd în librării o nouă lucrare despre Regele Mihai și aceasta se datorează nu numai admirației mele pentru această mare personalitate a istoriei noastre, dar și credinței mele că încă nu s-a scris suficient despre el, că au rămas atâtea lucruri nedescoperite despre acest Rege, încât orice carte, articol, lucrare care abordează subiectul este bine-venită. Timpul, probabil, va da și verdictul calității acestor lucrări, dar, pentru moment, e important să avem cât mai multe oportunități de a înțelege ce a reprezentat cu adevărat Regele Mihai și cât de norocoși am fost să îl avem printre noi.

Lucrarea coordonată de istoricul Alexandru Muraru, Mihai I al României. Regele nostru. Martori, experiențe, amintiri regale, constituie un prilej de ne apropria de figura Regelui și de a-l vedea prin ochii și experiențele a treizeci de personalități ale vieții publice românești și străine, acoperind o paletă largă de domenii, epoci, spații culturale și geografice... mărturii prețioase despre modul în care întâlnirea cu Suveranul a influențat și schimbat vieți și destine.

Cartea se deschide cu un text deosebit de frumos și sensibil al Majestății Sale, Margareta, Custodele Coroanei Române, text scris în ziua de 25 octombrie 2001, când Regele Mihai a împlinit vârsta de 80 de ani, și continuă cu mărturiile lui Emil Hurezeanu, Dan Grigore, Theodor Paleologu, Gabriel Badea-Păun, Constanța Iorga, Remus Azoiței, Andrei Muraru, Roger Griffin, Ana Blandiana, etc. La aceastea se adaugă și douăzeci de fragmente din mesajele și discursurile Regelui după 1989.

Parcurgând textele din carte, nu se poate să nu observi un interesant consens al autorilor asupra calităților și staturii morale de excepție a celui care a fost ultimul Rege al României. Deși autorii l-au cunoscut în epoci și contexte diferite, unele oficiale și formale, altele private și aproape familiale, cu toții menționează cel puțin trei elemente care par să definească personajul regal: credința în Dumnezeu, lupta pentru români și dragostea pentru familia sa. Regele și-a construit destinul pe acești piloni și nu s-a abătut niciodată de la calea dictată de fundamentele educației sale. Deciziile, acțiunile, reacțiile și chiar tăcerile sale s-au susținut mereu pe acest principii și a acceptat cu seninătate și înțelepciune dificultățile pe care le comportă, în general, căile juste. Extraordinara lui răbdare în fața Răului (cu care s-a confruntat constant de-a lungul vieții sale) a răscumpărat în mod simbolic greșelile, slăbiciunile și lașitatea unor părți ale istoriei noastre din ultimul secol. Exemplul Regelui ne obligă să fim mai buni, mai toleranți și mai drepți, ca indivizi și ca societate.

Vă las în compania mărturiilor despre Regele Mihai, dar înainte de aceasta, aș dori să citez paragraful final al textului lui Andrei Muraru, intitulat expresiv: „Ce-ar fi fost dacă..? Regatul României anului 2017”:

Tocmai prin faptul că a fost văduvit de tron de către un destin crud, însăși existența Regelui împiedică gândul că nu am fi putut avea o altă soartă. Astfel, Mihai I rămâne o figură luminoasă a istorie noastre, căruia o posibilă întorsătură a sorții i-ar fi oferit o domnie legendară, iar nouă, sentimentul că nu am ratat șansa unei Românii cu totul excepționale”.

  • Plusuri

    Mărturii istorice despre Regele Mihai cu multe detalii și întâmplări în premieră.

  • Recomandari

    O carte-document despre o figură excepțională a istoriei noastre, care constituie o lectură obligatorie pentru noi toți.

Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


    Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro