bookblog.ro

Răsfoiește fotografiile din mintea ta

Scris de • 5 September 2023 • in categoria

Titlu: Fără poză de profil
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Numar pagini: 200
ISBN: 978-973-46-9040-4

Viața noastră este ca o fotografie. Prinde culori, surprinde zâmbete, tristeți, lacrimi. E un caleidoscop emoțional, incitant, deloc previzibil, dar plin de clipe care contează, clipe care ne pot schimba ireversibil. Despre aceste schimbări, despre aceste fotografii ne vorbește Anca Vieru prin povestirile sale scurte din volumul Fără poză de profil, apărut la Editura Polirom, în 2022.

Trebuie să recunosc, cu toată rușinea, că este prima mea întâlnire cu scriitoarea Anca Vieru, pe care, de altfel, am cunoscut-o la FILIT Iași. Cu o desăvârșită eleganță și cu atenție față de detaliile prin care-și construiește istoriile, autoarea ne poartă printr-un periplu numit viață. Fiecare povestire este ca o mică fotografie pe care o primești când mergi la un carnaval.

Unele rapide, altele domoale. Unele ferme, altele calme. Această ritmicitate, pe care pare să o prefere autoarea, este elementul care te face să nu vrei să lași din mână cartea. De fapt, anume cadența destinelor și jocurile în care creatoarea atrage personajele este particula necesară, acei spori ai curiozității, care te convinge să-ți torni un pahar de vin alb și să călătorești prin viețile eroilor.

Anca Vieru - Fara poza de profil

Din punct de vedere stilistic, mi-a amintit de Eshkol Nevo și de romanul său Trei etaje, doar că mozaicul narativ al Ancăi Vieru este ancorat în dimensiunea individuală a fiecărui personaj. Prin urmare, poți citi cartea de la început spre sfârșit și viceversa, astfel încât să ai vaga senzație de călătorie în timp și în zone diferite, toate unite de simbolul fotografic.

De facto, Anca Vieru crează cu tușe ferme portretele personajelor sale pe o imensă coală albă, astfel încât să descoperim o varietate uimitoare de vieți: de la femei nefericite în mariaj, până la soți obsedați de control.

Acest volum de proză scurtă se încadrează în categoria cărților care vin să ne demonstreze cât potențial au scriitorii români contemporani. Creând legături între trecut și prezent, Anca Vieru ne demonstrează că există legea bumerangului, că nevoile refulate izbucnesc în cele mai diverse și dureroase moduri. Personajele sale se ciocnesc de rutină, de dezamăgiri, de bucurii sau de momente care le schimbă viața.

Dacă sunteți în căutarea unei cărți care să vă demonstreze că proza scurtă are puterea de a captiva cititorul și de a-l purta într-o călătorie literară plină de impact, atunci acesta este volumul de care aveți nevoie. Această formă literară oferă autorilor, prin natura sa, ocazia de a exersa arta narativă într-un mod compact și ingenios.

În egală măsură, pentru cititori, proza scurtă constituie o incursiune accesibilă în diferite lumi și perspective, datorită timpului relativ scurt necesar lecturării unei astfel de povestiri. Astfel, proza scurtă devine o modalitate esențială de a transmite mesaje puternice, de a explora complexitatea umană și de a dezvălui adevăruri ascunse într-un mod care rămâne adesea întipărit în memoria cititorului mult timp după ce ultima frază a fost parcursă.

Treceți pe listă acest volum de povestiri și lăsați-vă purtați de o experiență narativă excelentă, perfect compatibilă cu cei care caută în cărți profunzime în cuvinte puține.

    Autor: | Editura:



    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si


      Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

    Copyright ©2011 Bookblog.ro