Status quo social
Scris de Raisa Stoleriu • 8 May 2011 • in categoria Eseuri
Autor: Constantin Dobrogeanu-Gherea
Rating:
Editura: ALL
Anul aparitiei: 2011
Numar pagini: 94
ISBN: 978-973-571-997-5
Trecutul reprezintă întotdeauna temelia zilei de astăzi. Constantin Dobrogeanu-Gherea, în Probleme vitale, tratează problema Neoiobăgiei, criticând totodată o societate românească a secolului al XIX-lea, începutul secolului XX, preponderent agrară. Deşi articolul a fost scris în 1910, prin stilul folosit şi probleme abordate, el poate fi văzut ca o altfel de reflecţie a vieţii sociale, economice şi culturale actuale.
Gherea ne vorbeşte despre un timp în care agricultura, şi mult mai puţin industria, era dezvoltată. Dincolo de statistici şi calcule, autorul asociază pe alocuri familia românească, un microcosmos al dezvoltării noastre, cu societatea română, macrocosmosul prezentului, asemănări economice, care par să afirme că la urma urmei, banii aduc o parte din fericire. Pe de o parte, avem o familie cu un venit extrem de redus, din cauza căruia această familie nu se poate ocupa – şi gândi – la educaţie şi cultură. Ce se întâmplă însă când întreaga ţară e presărată de astfel de familii? O societate slab dezvoltată, care se focalizează doar pe problema agrară - o parte din problema socială a ţării şi nu suprapusă ei - uită să privească fondul dezvoltării sale, cum ar fi creşterea rentei pământului, consumarea resurselor naturale, împrumuturile din afară, sau absenţa unei pieţe de desfacere. Rezultatul acestui tip de gândire, aşa cum Gherea ilustrează, este stagnarea, incapabilitatea ţării de a se dezvolta în direcţii multilaterale.
Dezvoltarea economică şi socială a ţării, după autor, a fost înlesnită de ,,întreaga noastră gospodărie naţională detestabilă, cu neoiobăgia ei, cu gospodăria ei de birocrat, cu producerea ei numai pentru consumarea neproductivă, ş.a.m.d.”
Deşi calculele, exemplele oferite legate de ţărănime, cifrele înşirate, sunt redundante pentru prezent, problema socială şi felul în care oamenii preocupaţi de social abordează problemele din ziua de ieri şi de azi rămân de actualitate. Refrenul zilelor din 1910 pare a se fi pierdut în labirinturile timpului, ajungând până la noi: ,,Mergem rău – Mergem rău de tot; ce să faci, daca n-avem oameni? Nu e omul care sa îndrepte lucrurile; nu-l văd, domnule!”
Problema vitală a României, cum eseul subliniază în ultima sa parte, pendulează între a fi sau a nu fi. Problema economică şi socială a ţării este în strânsă conexiune cu dezvoltarea culturii şi a educaţiei, cu produsele materiale, dar şi spirituale ale ţării. Discursul, justificările, acuzaţiile, dintre atunci şi acum, rămân în linii mari aceleaşi, iar ceea ce Gherea face pentru cei interesaţi e să aducă un plus de cunoaştere, o documentare istorică justă.
-
Plusuri
jocul trecut-prezent al situaţiei sociale a României
-
Minusuri
abundenţa calculelor specifice perioadei respective, statisticile, o uşoară iritabilitate a stilului
-
Recomandari
celor interesaţi de problemele economice şi sociale din trecut şi din prezent