Plimbări pe role, litere cu serife și un carusel de emoții: Small Fry
Scris de Iulia Dromereschi • 20 September 2021 • in categoria Biografii/Memorii
Autor: Lisa Brennan-Jobs
Rating:
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2021
Traducere: George Arion Jr.
Numar pagini: 391
ISBN: 978-973-50-6984-I
Dacă pentru multă lume Steve Jobs a fost o personalitate cel puțin emblematică, pentru mine prezența lui a trecut relativ neobservată. I-am conștientizat existența, desigur, pentru că nu-s eu adeptă a Mac-urilor, însă iPhone-ul a jucat multă vreme un rol important în viața mea din social media și în numeroasele amintiri fotografiate sau interviuri înregistrate. Nu am simțit însă curiozitatea de a citi despre el (cu toate că știu că s-au publicat biografii foarte bune) sau de a urmări filmele și serialele inspirate măcar parțial din realizările sale.
Tocmai de aceea cred că m-am putut raporta la cartea fiicei sale, Lisa Brennan-Jobs, în mod obiectiv. Pentru mine, personalitatea Steve Jobs nu a stat în calea persoanei/personajului; dimpotrivă, mi s-a părut mult mai important să mi-l imaginez din perspectiva familiei și prietenilor apropiați, decât așa cum a rămas în memoria colectivă, în calitate de antreprenor și deschizător de drumuri. De altfel, pe mai tot parcursul lecturii, m-am gândit că (a) se spune că persoanele care se bucură chiar și de o sclipire de geniu sunt adesea egocentrice și incapabile de empatie, și (b) cunosc câțiva „Steve Jobs” în viața reală, iar să îi văd transpuși chiar și parțial între paginile cărții mi s-a părut foarte tulburător.
Lisa Brennan-Jobs s-a născut în 1978 și este fiica lui Chrisann Brennan, pictoriță și scriitoare (a publicat The Bite In The Apple, carte despre relația dintre ea și co-fondatorul Apple), și a lui Steve Jobs. A apărut în trei filme biografice inspirate de viața tatălui ei, dar și în biografia autorizată a acestuia, scrisă de Walter Isaacson și apărută și la noi, la editura Publica. A publicat Small Fry în 2018, în original, iar cartea a apărut la editura Humanitas anul acesta, în traducerea în limba română a lui George Arion Jr.
Acum jurnalistă, Brennan-Jobs a fost acuzată public de văduva lui Jobs și de sora biologică a acestuia, autoarea Mona Simpson, că nu ar fi prezentat lucrurile realist și că imaginea tatălui care se desprinde din carte n-ar corespunde realității. De partea sa este mama, Chrisann Brennan, care o susține și care confirmă că Jobs a fost, multă vreme, un tată absent, deseori ironic și chiar crud, prin repetatele abuzuri emoționale la care și-a supus fiica. De altfel, senzația pe care am avut-o în timpul lecturii a fost una preponderent de disconfort, în mare parte cauzat de ceea ce am considerat o relația complet nepotrivită tată-fiică. Deși știu că, în cultura americană, se încurajează adesea transparența și comunicarea amicală între anumite generații (cu atât mai mult dacă ai un trecut „hippie”, sau o gândire progresistă), tot mi s-a părut forțată nota în care Jobs alegea să își „educe” și să își trateze copila. Mai mult, odată ce în viața lui s-au succedat partenere stabile, o soție și cei trei copii ai lor, mult mai mici și așadar și mai dependenți de el decât Lisa, aceasta a fost constant marginalizată, iar faptul că i-a fost alături tatălui ei în ultima perioadă a vieții, marcată de o suferință cruntă, denotă mult altruism și multă maturitate.
Într-un interviu pentru The New York Times, Brennan-Jobs povestește că s-a simțit foarte rău să fie reprezentată drept „rece” față de tatăl său în biografia lui Isaacson. Iar prin Small Fry, a dorit să aducă puțină lumină, din perspective diferite, asupra a tot ce a însemnat să trăiască în preajma omului Steve Jobs. A început să lucreze la carte la scurtă vreme după decesul acestuia, în 2011, și s-a întors în locurile copilăriei și adolescenței pentru a discuta cu vechi prieteni ai tatălui ei, cu foști iubiți și iubite ai ambilor părinți și cu oameni care i-au cunoscut și care i-au putut construi o perspectivă cât mai completă. Simțind că este în dezacord cu Penguin, editura cu care semnase inițial contractul, a trecut la Grove, o editură de dimensiuni mai mici, care i-a acordat mai mult timp de lucru.
Dincolo de contextul biografic și de importanța cărții pentru cei și cele care doresc să „sape” mai adânc în trecutul celui care a fost co-fondatorul Apple, Small Fry mi se pare o lectură recomandată tuturor celor care vor să își facă o idee despre impactul pe care alegerile părinților îl au asupra copiilor; despre subiectele exagerate și idealizarea conceptului de „lejeritate intergenerațională”, care parte să funcționeze în cazul Lisa/Chrisann, dar nu și în cazul Lisa/Steve. De fapt, cu toate că între tată și fiică există numeroase amintiri frumoase, calde și sincere – în mare parte momente mărunte, dar care aduc, de obicei, cea mai mare bucurie – impresia generală este de nepotrivire.
-
Plusuri
Cu toate că este o carte voluminoasă, Small Fry se citește ușor. Nu vă imaginați volumul ca pe o critică neobosită adusă lipsurilor parentale ale lui Steve Jobs. Nu este cazul. Autoarea nu a fost afectată doar de inadecvarea lui, ci și de mutări frecvente, precaritate financiară, relațiile mamei sau mătușii, care devenise o prezență constantă în viața ei. Panorama este cât se poate de complexă și merită studiată în amănunt.
-
Minusuri
N-am descoperit. Traducerea este documentată impecabil și curge foarte bine.
-
Recomandari
Celor pe care-i fascinează biografiile cu miez și privirile dincolo de gardurile din scânduri ordonate, vopsite cu alb luminos. Celor care vor să vadă oamenii din spatele numelor și relațiile care au stat la baza caracterelor. Celor care și-ar dori să-și construiască relații funcționale cu copiii/părinții lor.