bookblog.ro

Nu te-ai născut să fii fericit tot timpul

Scris de • 16 February 2024 • in categoria

Tu esti muntele

Titlu: Tu ești Muntele. Cum să transformi autosabotarea în autocontrol
Autor:
Rating:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 215
ISBN: 978-606-43-1421-5

Trăim într-o perioadă în care suntem asaltați din toate direcțiile de cărți de dezvoltare personală, self-help sau cum doriți să le numiți, de TED talk-uri, podcast-uri care își propun să ne arate calea către fericire, împlinire, echilibru emoțional și mental. Este minunat faptul că abordăm subiecte ținute cu grijă „sub masă” de foarte multă vreme, că suntem deschiși cu vulnerabilitățile noastre. Ceea ce este mai puțin minunat este dificultatea de a naviga această multitudine de materiale și de a le alege pe cele care propun perspective valoroase pentru procesele noastre de dezvoltare personală.

Brianna Wiest prezintă o asemenea perspectivă demnă de studiat în ceea ce privește calea cea mai potrivită de explorare a potențialului personal, de vindecare și atingere a echilibrului. Cartea ei, Tu ești Muntele vorbește despre autosabotare și autocontrol.

Autosabotarea se referă la acele comportamente la care individul apelează, conștient sau inconștient, și care îl împiedică în obținerea succesului sau în atingerea unor obiective importante. Brianna Wiest explică faptul că autosabotarea este un mecanism de coping.

“Uneori, ne sabotăm relațiile, pentru că ceea ce ne dorim cu adevărat este să ne descoperim pe noi înșine, deși ne e teamă să fim singuri. Uneori, ne sabotăm succesul professional, pentru că ceea ce ne dorim este să creăm artă, chiar dacă ne face să părem mai puțin ambițioși potrivit normelor societății. Alteori, ne sabotăm călătoria de vindecare, trecându-ne sentimentele prin psihanaliză, pentru că asta ne ajută să evităm trăirea lor concretă. (…) Autosabotarea nu este un răspuns, o soluție, nu rezolvă niciodată problema cu adevărat. Nu facem decât să ne înăbușim dorințele, să gustăm puțin din ușurarea de moment.”

În fapt, cel mai mare obstacol din viața noastră putem fi chiar noi înșine, fără să recunoaștem acest fapt, pentru că recunoașterea și acceptarea lui ne-ar obliga la a face ceva, la a schimba ceva în modul în care gândim și ne comportăm, în relațiile noastre. Iar schimbarea este, de cele mai multe ori, înfricoșătoare.

Metafora muntelui din titlul cărții este, în mod special, bine aleasă pentru a puncta ideea acestei călătorii personale către echilibru și împlinire, care presupune depășirea autosabotării și dezvoltarea autocontrolului și responsabiltății personale.

O altă idee care mi-a plăcut mult în cartea Briannei Wiest este modul în care ea definește sănătatea mentală și emoțională, în contextul unei avalanșe de pseudo-definiții pe care le găsim cam peste tot, în mediul online, și care setează standarde imposibile și așteptări nerealiste în legătură cu acest subiect.

Nu uita că sănătatea emoțională nu însemnă să fii calm și fericit tot timpul. Înseamnă să dai frâu liber tuturor emoțiilor, fie ele bune sau rele, și să nu rămâi blocat în niciunele. În mod similar, sănătatea mintală și stăpânirea de sine reprezintă abilitatea de a vedea, a simți și a avea gând fără să reacționezi la el. Reacția sau lipsa ei este locul în care ne vom redobândi puterea și ne vom revendica viața. Nu te-ai născut să fii perfect. Nu te-ai născut să fii fericit tot timpul.”

Text scris de Raluca Elgyar

  • Plusuri

    Structura clară, flexibilă, în capitole scurte, ușor de citit și care îți oferă timp de reflecție.
    O carte care se citește cu marker-ul în mână, plină de insight-uri și care invită la o călătorie a sinelui către sine.

  • Recomandari

    O carte frumos scrisă care ne poate inspira în alegerea unor comportamente și reacții emoționale mai sănătoase.

Autor: |



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


    Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro