bookblog.ro

Moartea ca un joc cu sfori

Scris de • 6 January 2012 • in categoria

Titlu: Ţinutul Celălalt
Autor: ,
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Numar pagini: 224
ISBN: 978-973-23-2942-9

Iată o carte de un curaj nebun şi de o generozitate poetică desăvârşită. O plonjare în coşmarurile profunde şi în stihiile inconştientului a doi copii ,,puţin debili şi fragili’’, plasaţi într-un orfelinat. O baladă contemporană amplă şi neagră, un experiment poetic marcant, rezultat din conlucrarea literară a doi poeţi, Ruxandra Cesereanu şi Marius Conkan, care au decis să parcurgă cărările literar-neumblate ale alienării infantile. Aş spune-acum, după ce am citit concentrată această carte de neuitat- că acolo unde se împotmolesc psihologia şi psihanaliza, explorarea lirică este capabilă, singura, a merge mai departe.

Orfelinatul rămâne metafora supremă a coşmarului. Înseamnă abandon, claustrare, singurătate, necunoscut şi frică. Enorm de multă frică. În fapt, micile noastre mitologii personale de cititori sunt marcate încă de pe când eram copii de tema orfanului şi a mamei pierdute. Or, nimic nu ne impresiona mai puternic din lecturile copilăriei, să nu uităm. Lolo şi Spuki, eroii tristei aventuri pe care o descoperim în Ţinutul Celălalt, leagă astfel cu o milenară tradiţie a copilului nedorit, abandonat, neiubit, dar totodată ei rămân nişte copii foarte contemporani. Se integrează unei ample discuţii psihologice despre sindromul Down, autism, alienare, excludere, handicap.

Într-un început de secol în care îndeobşte se opinează că ai noştri copii nu mai ştiu să se joace, semi-abandonați de nişte părinţi care muncesc şi lipsesc prea mult, orfanii Spuki şi Lolo sunt un tandem care supravieţuiesc doar prin joc. Singurele exorcizări ale fricilor imense le rămân jocul şi compensarea imaginară. În fond, Ţinutul Celălalt reprezintă lumea imaginară a copiilor care au fost şocaţi şi care nu mai pot vorbi, copii amuţiţi de traumă. Inedita carte pe care o dezbatem aici şi acum vorbeşte în numele a toţi acești mici nefericiți care au fost martorii fără de prihană ai unor fapte cumplite, de nenumit, sau ai unor predestinări maladive injuste:

,,nu ne părăsi rămâi aici tanti chiar dacă eşti rea

poţi călători oricând cu noi în ţinuturi de catifea

acolo poţi muri şi învia de câte ori vrei tu

fiindcă nimeni nu te va lega de gât cu o curea

tanti atârna înnegrită de fereastră ca şi cum ar fi adormit pe vecie

atunci spuki luă o foarfecă de grădină şi tăie funia care o împietrise pe tanti

cerul era înnorat la fereastră se adunară o grămadă de ciori.’’

Reuşind o împletire fascinantă a ludicului cu tragicul, două dimensiuni parcă incompatibile până mai ieri, şi a unor pagini de o mare duioşie cu imagini psihotice pline de forţă, cei doi poeţi au izbutit o parcurgere înapoi până la sursele mitice ale lirismului care nu sunt niciodată îndepărtate de cele ale subconştientului. O carte despre tainele negre ale inimii care ar merita numai exerciţii angelocritice, nicidecum strict critice, după însuşi termenul utilizat în carte.

  • Plusuri

    Este un volum tulburător ce va mântui inclusiv traumele cititorilor.

  • Recomandari

    Tuturor celor sensibili la probleme copiilor sensibili de pretutindeni şi de oricând.

Categorie: | Autor: , | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro