Manager, nu MBA
Scris de Andrei Rosca • 6 March 2008 • in categoria Managm./Marketing
0Autor: Henry Mintzberg
Rating:
Editura: Meteor Press
(ediţia în limba engleză)
"Nu merge încotro te poartă cărarea; mergi pe acolo pe unde nu este cărare şi lasă o urmă." - Ralph Waldo Emerson
Cam asta îşi doresc în general antreprenorii, să lase o urmă, să schimbe ceva. Şi unii dintre ei reuşesc să ignore piedicile, să încaseze pietrele aruncate de cei rămaşi pe margine, să îşi păstreze viziunea şi să nu uite că, de fapt, cei mai mulţi dintre ei nu sunt nimic mai mult decât dealers in hope, aşa cum zicea Napoleon.
Oferă speranţe, ajută la creionarea viselor altor oameni, după care fac imposibilul pentru a îşi ţine cuvântul. Prin definiţie, antreprenorii creează sisteme. Managerii, pe de altă parte, sunt construiţi total diferit. În primul rând, managerii sunt recunoscuţi ca specialişti în momentul în care termină un MBA, în timp ce antreprenorii au o singură carte de vizită: suma realizarilor lor. În al doilea rând, managerii conduc sisteme deja existente, sisteme ale căror baze au fost puse de antreprenori.
Nu e vorba despre o carte de management
Manager, nu MBA nu este o carte de management, ci o analiză profundă a sistemului de învăţământ ce ar trebui să formeze manageri. Mintzberg critică dur sistemul şi, pe tot parcursul cărţii, îl desfiinţează sistematic, pas cu pas, oferind şi soluţii şi metode de a îl transformă în ceva decent. De ce doar decent?
Fiindcă nu poţi crea manageri în săli de curs. Mintzberg spune că aceste cursuri MBA sunt bune (sau ar putea fi, în cazul în care ar merge pe structura propusă de el) pentru a perfecţiona manageri, în niciun caz pentru a lua un om fără pic de experienţă şi a îl transfoma în guru.
Iar mulţi dintre cei ce termină un astfel de Master for Business Administration pornesc la drum cu o doză serioasă de arogantă nejustificată. Acestor absolvenţi de MBA, total nepregătiţi pentru ceea ce urmează, le recomand, cu o căldură ironică, această carte. Am întâlnit şi eu câţiva astfel de oameni. Au impresia că simpla urmare a unor cursuri îi face manageri ceea ce e o gravă eroare. De ce?
Da! Şi managementul e despre oameni.
Fiindcă managementul nu este doar despre proceduri, standarde şi reguli impuse cu parul. E despre oameni. Iar relaţiile interumane, empatia şi respectul pentru cei cu care lucrezi nu se învaţă din cărţi şi studii de caz. Mi se pare extrem de interesantă paralela ce poate fi făcută între "a fi manager" şi "a fi antreprenor" şi aş putea scrie, probabil, zeci de pagini despre asta.
Nu am să o fac acum, însă am să redau într-un citat părerea lui Mintzberg, cu care sunt foarte de acord şi, trebuie să recunosc că mă surprinde claritatea ideii, tocmai fiindcă vine de la un om ce poate fi considerat mai degraba manager decât antreprenor.
Antreprenorii tind să se dedice companiilor şi domeniilor în care lucrează, adeseori şi oamenilor "lor", de multe ori chiar într-un mod obsedant. Tocmai acest gen de devotament-implicare sufletească, angajare, trăire intensă-este necesar pentru a crea ceva trainic.
Sigur, în Manager, nu MBA, antreprenorii sunt prezentaţi, din nou, în antiteză cu absolventii de MBA care de cele mai multe ori nu se ataşează de companii şi nici măcar de ideea de firmă aflată la început de drum. Absolventii de MBA sunt cei ce visează să ajungă manageri de multinaţională şi sunt dispuşi să dea acel fior al nesigurantei, al nebuniei curajoase, pe mai puţine griji şi, foarte posibil, pe mai multe nopţi dormite.
Închei sugerându-va să treceţi repede peste prima parte a cărţii, unde Mintzberg ne plimbă puţin prin istoria managementului, ceea ce mie mi s-a părut destul de plictisitor. De asemenea, nu uitaţi că pe tot parcursul cărţii e prezentată foarte fidel structura obişnuită a unui MBA şi, chiar dacă în carte se prezintă relativ puţine informaţii practice despre management, vă puteţi face o idee destul de clară despre utilitatea unui astfel de program.
Scrisă de Andrei Roşca
Categorie: Managm./Marketing | Autor: Henry Mintzberg | Editura: Meteor PressCiteste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
scuze, nu m-am putut abtine ;))
oricum, mi-ai cam trezit curiozitatea, o sa caut si eu cartea prin librarii cand mai ies din barlog ;) -
Eros, te scuz. Tu esti special. :)
-
Nu suna rau!
-
Dragilor,
Mare adevar graiti…sau o fi graind cartea…o sa o caut…am si eu un coleg mare absolvent de MBA – dara sa ma ierte Dumnezeu – mai tolomac ca aista nu exista pe fata pamantului.Si e o opinie impartasita de toti cei cu care lucreaza care ii explica de 3-4 ori aceleasi lucruri…si el tot nu pricepe.
-
Pingback: Ascensiunea şi declinul planificării strategice | bookblog.ro
Eros spune:
6 March 2008 | 7:12 pm
hmm chiar asa zicea everul ala de napoleon? “dealers in hope”? sigur nu era in rusa? :p