bookblog.ro

Îngerii – între materialitatea reprezentărilor şi imaterialitatea naturii lor

Scris de • 21 January 2012 • in categoria

Titlu: Trupuri imateriale. Reprezentări bizantine ale îngerilor
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 312
ISBN: 9786065792203

Glenn Peers, licenţiat în studii medievale şi doctor în istoria artei, încearcă în lucrarea de faţă să surprindă unul dintre cele mai importante aspecte care defineşte fiinţele cu aripi: reprezentarea lor materială, în iconografie, vine să contrasteze cu imaterialitatea naturii lor.

Analiza este raportată la arta bizantină, la iconologie (ştiință care se ocupă cu studiul atributelor caracteristice diferitelor personaje din mitologie) şi iconografie, contribuind la ştiinţa numită angelologie (parte a dogmaticii care tratează tema îngerilor). Structurată pe cinci capitole, cartea cercetează scrierile care vorbesc despre fiinţele celeste şi despre opiniile existente în raport cu reprezentarea acestora în icoane.

În primul capitol, autorul analizează ideile legate de transpunerea îngerilor în pictură, prin prisma faptului că fiinţele respective sunt definite mai degrabă de necorporalitate. Totuşi, imaginea lor unanim cunoscută, de fiinţe imberbe, cu chipuri grave şi aripi, se datorează apariţiilor lor scurte si fulgurante în faţa sfinţilor sau a oamenilor drepţi, pentru anunţarea unor profeţii sau pentru îndrumare într-un moment de cumpănă.

Îngerii au pe de o parte un rol protectiv, aşa numiţii îngeri păzitori, care veghează orice suflet uman, iar pe de altă parte cel de intermediar între om şi Dumnezeu, având rolul de a transmite un mesaj divin către o anumită persoană într-un moment-cheie.

Cel de-al doilea capitol expune părerile teologilor care nu puteau concepe o reprezentare materială în artă sau icoane, atât timp cât firea îngerească era esenţialmente una intangibilă şi incomprehensibilă. Prin atitudinea lor, aceştia erau însă total împotriva caracterului epifanic al ortodoxiei, care crede în minuni şi în revelarea lumii nevăzute.

Al treilea capitol tratează opiniile din tabăra opusă, ale celor care apărau reprezentările iconografice ale îngerilor, văzute ca o “poartă spre cer” care îi ajută pe credincioşi să se poată apropia mai firesc de fiinţele transcendentale.

In capitolul patru, Peers urmăreşte lupta dintre iconoclaşti şi iconoduli, cei dintâi condamnând cultul icoanelor, susţinut de cei din urmă, în timp ce ultima parte a cărţii se raportează strict la un singur înger, şi anume la Arhanghelul Mihail, din punct de vedere al apariţiilor sale în spaţiul material şi al minunilor săvârşite de mai marele cetelor îngereşti.

  • Plusuri

    Documentarea temeinică şi limbajul specializat, care conferă lucrării greutate academică.

  • Minusuri

    Inexistenţa unei ilustrări mai bogate referitoare la reprezentările îngerilor în iconografie şi artă.

  • Recomandari

    Celor care sunt interesaţi de tema fiinţelor celeste, de arta bizantină şi de lucrările care tratează subiecte religioase.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro