bookblog.ro

Home, Sweet Harlem …

Scris de • 20 January 2011 • in categoria

0Down These Mean Streets  recenzie

Titlu: Down These Mean Streets
Autor: Piri Thomas
Rating: rating - recenzii carti
Editura: Vintage Books
Anul apariţiei: 1997
352 de pagini
ISBN: 978-0679781424



Roman autobiografic, care înglobează în el toate etapele evoluţiei lui Piri Thomas: de la copilăria marcată de tată şi diferenţele sociale şi rasiale, la viaţa în închisoare şi drumul spre libertate.

,,Istoria este un coşmar din care tot încerc să mă trezesc”, James Joyce scria în Ulise. Fiecare om îşi are propria istorie, cu un început scris de mediul în care creşte, de familia şi anturajul său. Şi de la acest început, totul evoluează. Pentru că începuturile sunt cele care ne formează. Inocenţa care ne este modelată, familia în care credem şi de la care aşteptăm dragoste necondiţionată, societatea care ne primeşte în sânul ei. Ce se întâmplă însă cu cei care au parte de un altfel de început?

Piri Thomas, scriitor cu rădăcini din Puerto Rico, îşi povesteşte în detaliu viaţa în Down These Mean Streets, de la copilăria în care tatăl este figura dominantă, până la ieşirea din închisoare. Copilul Piri, un ,,negrito”, îşi idolatrizează tatăl, de la care moşteneşte culoarea pielii, dar în acelaşi timp sesizează diferenţa pe care părintele o face între el şi fraţii săi mai mici şi mai albi …

De la o copilărie plină de bătăi încasate de la părinte, dar şi de la copiii dintr-un alt strat social, de la problemele cauzate de lipsa banilor la problemele de limbă şi identitate, nu mai este decât un pas ca tânărul Piri să se integreze perfect într-o lume a gangsterilor, căutând înainte de suport, respect. Ceea ce însă îl face diferit pe protagonistul acestui roman este conştientizarea diferenţelor dintre el şi lumea de afară, lupta exterioară şi în special interioară de a scăpa de pe străzile care l-au format. La fel ca tatăl său, râvneşte la lucrurile deţinute de lumea albilor: respect, fericire, egalitate; spre deosebire de acesta, nu doreşte să se ascundă sub măşti şi să-şi schimbe identitatea.

Romanul este o poză fidelă a unei realităţi, cu un limbaj dur, dar viu şi autentic. Sentimentele pe care le trezeşte sunt adeseori negative, dar în pofida tuturor poveştilor care şochează, găsim o inocenţă aparte, o energie care spune mereu “move on”. Un lucru marcant este relaţia strânsă cu locul din care se trage şi în care a copilărit, Harlem. La fel ca o Ithaca, Piri îşi caută în fiecare pagină a acestei cărţi, drumul înapoi acasă. De ce? Unul dintre răspunsuri ar putea fi fericirea pe care a simţit-o pe aceste străzi, amintirile create în copilărie, la care în viitor se întoarce, fericirea, siguranţa, nevoia de apartenenţă, căutate încontinuu.

Down These Mean Streets este înainte de toate o lecţie de viaţă, pentru toţi cititorii. Pentru cei care fac parte dintr-o lume ca cea a lui Piri, romanul le spune că mereu va exista şansa de a schimba ceva. Rănile interioare nu se vor vindeca complet probabil niciodată, dar nu se vor mai adânci. Pentru cei care duc o viaţă normală, cu problemele uzuale, romanul le deschide o portiţă spre o altă lume; o dată ce citesc acest roman – a citi însemnând a conştientiza, a învăţa şi a aplica cele învăţate lumii dinafară – vor conştientiza cât de norocoşi sunt cu viaţa pe care o duc, şi vor deschide ochii la fericirea care-i întâmpină zi de zi, în lucrurile mărunte. Pentru că orice viaţă merită o şansă, şi aşa cum un film ne învăţa … la vita é bella.

Plusuri: realismul şi autenticitatea descrierilor, nonconformismul, lipsa pasajelor lungi şi descriptive, ritmul alert al acţiunii, elementele de roman psihologic foarte bine conturate.
Minusuri: limbajul (pentru cei care nu sunt obişnuiţi cu un limbaj dur), focalizarea aproape continuă pe lumea exterioară.
Recomandare: Celor interesaţi de romane realiste, psihologice, puternice, de impactul socialului şi a vieţii de familie în viaţa omului, de literatura latino-americană, celora cărora le plac scriitori precum Kerouac/ Joyce/Marin Preda, etc.

Scris de Raisa Stoleriu

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro