bookblog.ro

Gauguin şi culorile tropicelor

Scris de • 2 April 2009 • in categoria

0Autor: Berenice Capatti, Eva Adami
Rating:  Gauguin şi culorile tropicelor - Berenice Capatti, Eva Adami rating - recenzii carti
Editura: Vellant
[Cumpără cartea]

 Gauguin şi culorile tropicelor - Berenice Capatti, Eva Adami - recenzie carti

Când vine vorba de educaţia celor mici semăn puţin cu ... doamnele în vârstă din mijloacele de transport în comun. Mă loveşte câte un "Copiii din ziua de azi" care îmi dă pace abia când schimb subiectul. Cred că cei mici nu citesc deloc ce trebuie (asta dacă citesc), că nu urmăresc la televizor ce trebuie, că nu frecventează site-urile care trebuie, în orice caz, nu fac sau nu sunt îndemnaţi să facă ce trebuie pentru a acumula ceva educaţie înainte să îi strice şcoala.

Parte din această educaţie este şi să cunoşti ce s-a întâmplat înaintea ta. Locurile importante, hotărârile care au însemnat ceva, oamenii celebri care au trăit de-a lungul timpului. O categorie de astfel de oameni sunt pictorii, iar unul dintre cei cunoscuţi este Paul Gauguin. Post-impresionist, primitivist, maestru al contrastelor şi al culorilor puternice, Gauguin este un om despre care cu siguranţă ai vrea ca "ăla micu" să ştie câte ceva.

Drept urmare nu pot decât să mă bucur că Berenice Capatti şi Eva Adami au decis să rescrie jurnalul lui Gauguin, Noa-Noa, Sejur în Tahiti, astfel încât să fie accesibil şi copiilor. Cât despre ilustraţiile Octaviei Monaco, sunt exact genul de desene care să îi atragă pe cei mici- culori calde şi un echilibru între joacă şi seriozitate.

Am încercat să mă pun în pielea unui copil în timp ce citeam cărticica despre Gauguin. Am vrut să văd dacă aş înţelege ce scrie acolo, dacă m-ar captiva povestirea şi mai ales dacă m-ar determina să vreau să aflu mai mult. Şi chiar aşa a fost: m-am trezit zăbovind mult timp asupra desenelor, studiind culorile şi încercând să recreez în minte lumea tahitiană despre care povesteşte Gauguin în jurnalul lui, iar după ce am terminat de citit am căutat mai multe informaţii despre "pictorul tropicelor" şi i-am căutat picturile.

Nu a ieşit la iveală vreo dorinţă reprimată de a picta şi nici de a îmi cultiva talentul lipsă la desen. Ba Paul Gauguin nici măcar nu a devenit pictorul meu preferat. Dar dacă aş fi fost copil aş fi aflat că a fost prieten cu un alt pictor, Vincent Van Gogh, căruia îi plăcea să picteze floarea soarelui, ca insula Tahiti aparţine de Franţa sau ca în Tahiti femeie se spune vahine. Iar unele din lucrurile astea nu le ştiam nici măcar la vârsta mea.

Scrisă de Raluca Alexe

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. mvs spune:

    1) Nu cred ca ar trebui sa ne ingrijoram daca copiii nu citesc “ce trebuie”, atat timp cat citesc. Si eu citeam carti in scola generala care nu erau “potrivite” pentru varsta frageda pe care o aveam.

    2) Nu inteleg de ce crezi ca scola “strica” copiii. Nu uita ca nu este numai datoria scolii sa-i faca pe elevi sa le placa cartea. Familia are, sau cel putin ar trebui sa aiba, o influenta chiar mai mare in a motiva copiii in “ale invataturii”.

    3)Cat despre cartea recenzata, sunt total de acord: o editie binevenita pe piata romaneasca. De pretul cartii ce ne poti zice? Este acceptabil?

    raspunde

    • Raluca Alexe spune:

      nu e chiar asa, sa stii
      1) daca citesc numai benzi desenate cu supereroi care se bat si petrec ore intregi pe net citind despre tactici de lupta in counterstrike nu prea ii ajuta foarte mult. Despre cazuri de genul asta vorbeam eu.

      2) Scoala ii strica pentru ca ii bombardeaza cu informatii inutile dar cu statut de “obligatoriu de stiut”. Tocmai din cauza asta, intr-adevar, familia ar trebui sa ii indrume (bine) inainte de a incepe ceea ce sistemul nostru numeste “scoala”.

      3) Pretul il poti vedea si singur daca apesi pe butonul “Cumpara cartea”. Pentru o carte de copii nu foarte voluminoasa s-ar putea crede ca e cam mare, insa in contextul in care de abia gasesti cateva spatii albe, un compromis in privinta culorilor (in ton cu picturile lui Gauguin) i-ar fi stirbit cam jumatate din farmec.

      raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro