Dublul limbaj al credinței
Scris de Alice Teodorescu • 7 March 2011 • in categoria Lit. contemporana
Rating:
Editura: Univers
Anul aparitiei: 2009
Traducere: Dana Covăceanu
Numar pagini: 156
ISBN: 978-1-60257-185-3
Ultimele cuvinte ale lui Apollo se aud din Delphi, prin glasul Ariekăi, preotasa lui credincioasă. Însă nimic nu este ceea ce pare a fi, căci manipularea își face simțită prezența chiar și în plan mitologic-religios
O tânără renegată de un tată mult prea aspru, un Mare Preot cu intenții ascunse, o credință ce se luptă pentru supraviețuire în fața cotropirii romane, o Pythie plămădită din hexametri și porumbei călători – acestea sunt imaginile cu care William Golding zugrăvește o lume ce se luptă cu propria extincție. Un roman scris din perspectiva ultimei Pythii a Oracolului din Delphi, crescută pentru a profeți voia zeului Apollo într-o Grecie supusă de Imperiul Roman, care se confruntă cu drama profundă a demitizării și demistificării unei religii în care ea crezuse cândva.
Deși este ultimul roman scris de William Golding și se pare că nu a fost finisat, Dublu limbaj prezintă într-un mod sincer și necenzurat gândurile și dedesubturile ”meseriei” de preoteasă a lui Apollo, așa cum le-a imaginat scriitorul, pornind de la mitologia atestată istoric a specialiștilor, fără a lăsa impresia unei ciorne în lucru. M-a intrigat tocmai alegerea lui Golding de a scrie din perspectivă feminină, însă pot spune că autenticitatea personajului nu are nici o urmă de artificial, iar intervențiile de factură aproape feministă nu fac decât să sporească impresia de jurnal, pe care scriitorul a ales să o contureze, la care se adaugă tonul ușor modern al unei Pythii înțelepte. Până și adresarea către un lector avizat (căci Pythia-Arieka ne consideră astfel), care cunoaște toate aspectele religiei apollinice și trimiterile subtile către teoria jungiană a memoriei colective, îmbracă autenticitatea, tocmai pentru că eroina descrie lungul drum al maturizării, făcând posibile toate aceste referințe prin propria nevoie de a afla și a-și demistifica zeul.
Arieka ajunge să fie Pythie de la o vârstă fragedă, căci celelalte Doamne mor, devenind embleme ale destinului ales ce o așteaptă pe tânără, destin care ne este, însă, demontat pas cu pas, pe măsură ce așteptăm ca minunile să se întâmple cu adevărat, iar vocea zeului să răsune în realitate. Însă aceasă realitate este rece și crudă, Golding alegând să meargă pe firul unui cinism fin, în care manipularea ne este relevată prin personajul Marelui Preot al lui Apollo (Ionides), care o învață pe credula Arieka ce răspunsuri să dea și ce întrebări să asculte. O perspectivă lucidă care disecă ceea ce ei numeau credință, pentru a explica evoluția (sau, poate, involuția) către ceea ce noi numim mituri și legende.
Aerul proaspăt și strălucitor din Delphi părea capabil să creeze povești din nimic, căci oamenii nu credeau doar în zeii olimpieni. , iată cum luau naștere superstițiile din care credincioșii vremii să se hrănească, pentru a spori bunăstarea orașului, care, de altfel, trăia din turismul religios, în prag de primăvară, cu precădere. Dar ajungi într-un punct, da, un punct plin de pustietate și praf, în care neliniștea și îndoielile se învolburează până când puterea lor scade, lăsându-le să se aștearnă în grămezi necurățate. - și iată gândurile Pythiei care renunțase la o viață individuală pentru a sta sub semnul unei divinități necunoscute și mute, femeie-simbol, incapabilă de a naște sau a iubi, dăruită, în fapt, unei ”industrii” antice de făurit idei și certitudini.
Un roman plin de subînțelesuri, modern prin abordare, chiar dacă tratând un subiect din vechime, care ne vorbește despre manipulare și ale sale mecanisme în imagini emoționante, văzute de ochii unei femei care renunță la credință din cauza credinței înseși.
-
Plusuri
perspectiva modernistă pusă în ”vocea” unei femei, tehnica fluxului conștiinței utilizată cu naturalețe
-
Minusuri
personajul masculin, Ionides, nu este construit cu aceeași migală, motiv pentru care pălește în fața complexității Pythiei, deși se presupune că este un personaj la fel de complex
-
Recomandari
pentru cei pasionați de mitologie și reinterpretările acesteia prin prisma unei modernități a teoriilor psihologice și sociologice