bookblog.ro

Despre amintiri și alți demoni

Scris de • 27 August 2021 • in categoria ,

Titlu: Aroma timpului
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2020
Traducere:
Numar pagini: 352
ISBN: 978-606-779-722-0

Aroma timpului a fost pentru mine un fel de prăjitură pe care o vezi în galantar atunci când ești la dietă și știi că n-ar trebui să comiți păcate. Așa că te întorci pe călcâie și pleci fără să cumperi nimic dar îți lasă gura apă și apoi un înghițit în sec. Și repeți experiența asta până ajungi la capătul răbdării și cedezi într-una din zile. La mine cred ca a durat aproape un an până când am luat cartea și m-am pregătit de o mini-vacanță în sudul Franței și în Spania.

Romanul Nuriei Pradas este construit pe povestea vieții lui Pablo Soto, un tânăr orfan de unsprezece ani, care în timpul Primului Război Mondial pleacă din Barcelona în Grasse către singura rudă care i-a rămas pe lume. În sânul familiei mătușii sale descoperă o nouă viață plină de posibilități și de culoare cum numai capitala franceză a parfumurilor care i se așterne magică la picioare putea să-i ofere. Acolo capătă un frate în vărul său și o menire atunci când intră ucenic la celebrul Ernest Beaux, care îl ia sub aripa sa și alături de care începe să descifreze misterele plăsmuirii de arome.

Și ce aromă e mai puternică dintre toate decât cea a iubirii adolescentine care ne înzestrează pe toți cu aripi și cu destul curaj încât să credem că putem înfrunta totul și putem ține piept realităților vieții.

Așa și Pablo crede că iubirea pentru fata cu părul de foc pe care o cunoaște într-o vacanță va fi eternă asemeni lui Chanel no 5, dar Claudine îi scapă printre degete asemeni miresmelor din laborator. Apoi ajunge la Paris, urmându-și chemarea de parfumier și soarta i-o scoate în cale pe iubita uitată doar ca să i-o ia din nou și să-l arunce și mai adânc în muncă și în brațele altor femei care au ceva din esența ei dar nu toate notele complete.

La Paris cunoaște succesul dar și disperarea atunci când cel de-al Doilea Război Mondial bate la ușă iar principiile sale îl fac să-și închidă casa de parfumuri și totodată își pierde nevasta înstrăinată și înnebunită de toate aventurile și decepțiile de care a avut parte.

Toate dramele personale și conflictele interioare și exterioare îl fac să-și îndrepte pașii către Barcelona natală pentru o reinventare personală. Luatul de la capăt pare să îi priască pentru că îi oferă posibilitatea de a închide bucla poveștii de amor pe care o avea cu Claudine și de a lăsa loc unei noi iubiri să prindă contur în viața sa.

Cam telenovelistic romanul, nu? Și totuși capabil de ceva subtilități în ceea ce privește dramele umane. Sigur că e facil să scrii despre iubire – despre găsirea, pierderea, (re)clădirea ei. Dar asta cred că e natura umană și că pe asta punem preț cel mai mult.  Ne petrecem viața căutând lumina artificiilor din adolescență, focul mistuitor al iubirii din tinerețe ca să ajungem la maturitate înțelegând că nici una, nici alta nu au în ele ce e necesar pentru longevitate. Dar și realizarea asta vine după o sumă de lecții. Și aici excelează Nuria, în a etala perfect pașii de care avem nevoie ca să ajungem acolo unde ne-am dorit de fapt. Și face asta asemeni celui mai iscusit parfumier pentru că îmbină câteva picături de speranță cu altele câteva de disperare, le așază pe o inimă de posibilități și succes fulminant, ca baza să fie părți egale din dulceața amăruie a experienței de viață, a curajului de a o lua de la capăt și a iubirii care trebuie să triumfe la final de zi.

  • Plusuri

    Călătoria în timp, între cele două războaie, prezentarea lumii parfumurilor, alternarea dintre elementele reale și cele fictive.

  • Minusuri

    Senzația de prea mult dulce cu care rămâi la final pentru că totul pare a se fi rezolvat favorabil și previzibil pentru toată lumea. Lipsa de echilibru între bogăția scriiturii din prima jumătate de carte și cea de-a doua.

  • Recomandari

    Pasionaților de ficțiune istorică ce își doresc câte puțin din fiecare – lume a parfumurilor, povești de iubire, dreptate mai mult sau mai puțin divină.

Categorie: , | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. elena mirela spune:

    Multumesc pentru articol! Foarte bune informatiile oferite!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro