De vorbă cu Magul
Scris de Andreea Chebac • 4 September 2012 • in categoria Biografii/Memorii
Autor: Juan Arias
Rating:
Editura: Philobia
Anul aparitiei: 2011
Traducere: Mihaela Săcuiu
Numar pagini: 216
ISBN: 978-606-92914-1-2
Dintre paginile acestei cărți se arată un Paulo Coelho încrezător, care a acumulat multe din experiențele avute de-a lungul vieții, un nonconformist și o persoană care nu putea rămâne în mulțime.
Probabil că fanii scriitorului brazilian Paulo Coelho sunt curioși să afle cum este omul din spatele cărților. Trebuie să recunosc că și eu, chiar dacă nu sunt o împătimită a volumelor sale, m-am întrebat uneori cum trebuie să fie persoana care are o asemenea scriitură și o asemenea imagine. Pentru că , indiferent dacă îmi plac sau nu, trebuie să recunosc că volumele lui sunt aparte și că și-a găsit un loc ușor recognoscibil în lumea literară internațională.
Jurnalistul spaniol Juan Arias a făcut o serie de interviuri cu Paulo Coelho în 1998, în casa lui din Rio de Janeiro, aflată pe plaja Copacabana. Întrebările lui s-au îndreptat mai ales spre viața personală a scriitorului care a fost mereu bogată și tumultoasă.
Începând ca un adolescent rebel, Paulo a fost internat de trei ori la ospiciu de către părinții săi. Ulterior a devenit un faimos textier, dar viața lui nu s-a liniștit; a fost închis și torturat, a trecut prin dependența de droguri și a practicat o vreme magia neagră. Prezentul Paulo pare să-și fi găsit echilibrul alături de cea de-a patra soție a sa, Cristina, exorcizând demonii trecutului în munca de scriitor.
Cea mai pregnantă impresie care mi-a rămas despre Paulo Coelho după ce am citit cartea este aceea că există anumiți oameni născuți pentru a face ceva remarcabil cu viața lor, iar el este unul dintre aceștia. A cunoscut succesul și înainte să înceapă să scrie și sunt convinsă că dacă ar fi ales altă cale, ar fi ajuns și acolo în vârf. Este una dintre personalitățile acelea magnetice care dau forță cuvintelor precum „semne”, „soartă” și „destin”.
Și apropos de astfel de cuvinte mari, Coelho pare să găsească o plăcere în a le folosi. Pentru el nu există coincidențe ci doar îndemnuri și semnale. „Semnul este alfabetul pe care-l folosești pentru a vorbi cu sufletul lumii.” (pag. 20)
Al doilea lucru care m-a impresionat în opiniile și povestirile lui Coelho este atitudina sa față de droguri. Ca fost consumator el cunoaște prea bine riscurile aduse de astfel de substanțe și critică majoritatea campaniilor antidrog. Scriitorul explică faptul că nu este eficient să spui că drogurile sunt un lucru rău în condițiile în care îți oferă senzații plăcute și că ar fi mult mai bine ca tinerilor să li se atragă atenția asura dependenței care se instalează pe nesimțite și asupra urmărilor ei. „Nu este adevărat că drogurile sunt ceva groaznic , după cum afirmă publicitatea. Drogurile sunt rele pentru că sunt fantastice.” (pag. 27)
În concluzie cartea este un mănunchi de cuvinte frumoase, motivante și motivaționale spuse de un maestru în domeniu. Atât stilul cursiv, cât și delimitarea temelor o face ușor de parcurs. Fiecare subiect abordat are alocat un capitol distinct: Semnele, Ospiciul, închisoarea și tortura, Viața privată, Politica și etica, Partea feminină, Magia, Drogurile, Convertirea, Scriitorul, Cititorii.
-
Plusuri
Este plină de îndemnuri și de gânduri pozitive
-
Minusuri
Pe alocuri am avut impresia că reprezintă doar un exercițiu de imaginație
-
Recomandari
Fanilor lui Coelho și tuturor celor curioși
Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
-
Si eu cred ca inca n-a depasit Alchimistul. Dar si-a creat un public fidel tocmai prin stilul inconfundabil.
-
-
M-as bucura mult de o serie de recenzii la cartile lui H.Hesse.Am avut o perioada cand am citit cu mare placere romanele lui.Cand am citit prima data “Jocul cu margelele de sticla” ( era prin anii 80 ), am fost foarte intrigata de stilul lui.M-a fascinat ideia care statea la baza jocului si forma in care se facea scoala in acel institut.Daca as fi fost profesor as fi angrenat copiii in asa ceva si cred ca ar fi fost incantati si i-as fi facut sa fie fericiti studiind.Cate nu se pot faca ca sa ii faci pe copii sa iubeasca studiul.Sunt foarte suparata pe profesorii de azi si de felul in care se face carte acum.Imi cer iertare pt generalizare,sunt destui care se implica si se mai vad rezultatele pe ici pe colo… Bat clapele degeaba pe diverse pagini si nu cred ca intereseaza pe nimeni.Am sa spun ceva suparator dar cred profund in acest lucru….nu ii meritam pe copiii nostri!!!!Sunt sensibili,inteligenti, dornici sa afle,si avizi sa aiba pe cine iubi si urma ca model.Dar ce modele le oferim noi??Deschideti televizorul si veti vedea,mergeti pe strada si veti auzi,mergeti in scoli si veti intelege!
-
Intr-adevar, o exceptionala carte-interviu cu controversatul Coelho, din care poti invata foarte multe. Sau nu… :)
Sanda spune:
4 September 2012 | 8:56 pm
Am citit si eu P.Coelho si mi-a placut,te vrajeste stilul lui de a te plimba prin destine.Alchimistul ramane cea mai buna asa cum si J.Clavell dupa ‘Shogun” a fost mai greu sa scrie ceva mai desavarsit.Cel mai mult m-a fascinat ( desi are multe subtilitati care apar doar la citirile repetate ) ideia ca toti cautam comoara cat mai departe si ea este sub nasul nostru.Nu stiam ca a avut o viata asa de zbuciumata si nicidecum ca a gustat din asa de multe.Nu este un mare scriitor dar este foarte placut si nu-i poti nega o anume intelepciune ,