De la delincvent, la antreprenor milionar
Scris de Monica Tarta • 19 November 2012 • in categoria Dezvoltare personala
Autor: Ryan Blair împreună cu Don Yaeger
Rating:
Editura: Publica
Anul aparitiei: 2012
Traducere: Florin Sia
Numar pagini: 300
ISBN: 978-606-836-014-0
Ryan Blair a scris această carte pentru a stimula spiritul antreprenorial al americanilor. Filosofia nimic de pierdut descrie atitudinea pe care a avut-o el în momentele sale decisive din viaţă, de la sărăcie la un CEO de succes.
Ryan este tipologia omului care ştie să îşi vândă istoria şi ştie că oamenilor le plac poveştile. Într-adevăr, Ryan Blair este un fost delincvent care a avut o copilărie nefericită la care s-a adaptat aşa cum a putut şi povesteşte despre arme, închisoare, sinucideri sau droguri. Cu toate acestea, cartea este scrisă într-un ton mult mai uşor decât ne-am aştepta. Naturaleţea cu care vorbeşte autorul poate fi confundată cu detașarea, însă eu cred că denotă o înţelepciune dobândită odată cu trecerea anilor.
Instinctul de supravieţuire este cel mai preţios bun de care poţi dispune.. Efortul trebuie asociat cu profitul. Nu pot acuza pe nimeni şi nimic în afară de mine însumi, referitor la alegerile mele.
Acestea sunt parte din premisele de la care pleacă viaţa lui Blair. Povestea ar fi interesantă şi dacă ar fi doar despre copilăria în cartiere rău famate, cu părinţi abuzivi. La fel de interesantă este istoria sa antreprenorială. Însă combinaţia dintre cele două, modul în care acest copil a învăţat să muncească, tenacitatea de care a dat dovadă atunci când i s-a acordat o şansă, modul de gândire al antreprenorului din el care este de fapt modul de gândire al unui om, acestea creează o poveste inedită.
Drumul către vârful domeniului ales de tine este plin de efort, sacrificiu, autoeducaţie şi dedicare totală.
Ryan a învăţat singur să asocieze efortul cu profitul. A trecut de la un gang member la un angajat model. A trecut de la angajat la vicepreşedinte şi a învăţat continuu pentru a compensa trecutul lui prin de lipsuri. Povestea lui nu ar fi una originală la Hollywood, însă este cu siguranţă originală pentru că s-a întâmplat, pentru că este unul dintre modelele „viaţa bate filmul” şi pentru că ar fi putut să fie oricine dintre noi în locul lui. Diferenţa o face modul în care am fi acţionat faţă de toate astea.
Odată ce devine multimilionar, viaţa sa nu este deloc mai uşoară. Autorul povesteşte care sunt cele mai grele decizii pe care le-a luat în viaţa personală sau profesională, de câţi bani avea nevoie cu adevărat pentru a fi fericit, cât de des îşi aminteşte de locul în care a plecat şi cum a fost pus în situaţia de a-şi concedia cel mai bun prieten.
Cartea este plină de liste, reguli şi reţete, dar nu seamănă deloc cu o carte de self-help. Dacă trecem peste faptul că are multe capitole împărţite pe subpuncte şi pe liste de câte 10 ale legi ale business-ului, descoperim că ceea ce transmite Blair nu este numai extrem de firesc şi plin de bun simţ, dar şi mai puţin întâlnit în cărţile din ziua de azi.
Ryan Blair, CEO-ul milionar, fost bătăuş, ia adevăruri simple şi le simplifică. Iar acest lucru diferenţiază Nimic de pierdut, totul de câştigat, de multe cărţi de acelaşi gen.
-
Plusuri
Autenticitate şi concizie
-
Minusuri
Conţine idei oarecum reluate
-
Recomandari
Poveşti personale şi profesionale de succes
Andreea Eater spune:
21 November 2012 | 4:04 pm
foarte buna cartea! No pain… no gain…un must read.