bookblog.ro

Cel mai mare spărgător de bănci din istorie

Scris de • 22 December 2014 • in categoria

Titlu: Sutton
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 464
ISBN: 978-973-1989-51-8
Cumpara cartea

„Evadase din trei închisori de maximă siguranță, scăpase ani de zile de politiști și agenți FBI. Era un Henry Ford în stilul lui John Dillinger – cu tente de Houdini, Picasso și Rasputin” – ce definiție mai bună pentru un personaj controversat ca Willie Sutton? Considerat cel mai mare spărgător de bănci din America, cititor pasionat, deștept, puternic, non violent, romantic.

Cumpără titlul în engleză

J.R. Moehringer rămâne același povestitor înnăscut, reușind să te țină legat de fiecare frază, de fiecare pagină. Eu nu am putut lăsa cartea din mână până nu am încheiat ultima pagină.

Poveștile, pentru că sunt două, se împletesc în fiecare pagină a cărții.

Una ne poartă de-a lungul unei singure zile a anului 1969, an în care Sutton este eliberat din închisoare la vârsta de 68 de ani, marcănd a doua eliberare făcută de către autorități de-a lungul vieții sale. În acea zi este însoțit în permanență de un reporter și un fotograf, scopul fiind realizarea unicului reportaj despre vedeta Willie Sutton. Acesta îi face pe ziariști să accepte condițiile sale pentru vizitarea fiecărui loc din New York care îi poate trezi amintiri.

Astfel, ne îndreptăm către a doua poveste care ne poartă de-a lungul întregii sale vieți, din 1901 până în 1980. Autorul încearcă (și reușește) să ne creeze de fiecare dată atmosfera tipică a New York-ului din fiecare perioadă. Începe cu Irish Town, cartierul irlandez sărac și urât mirositor din New York și sfârșește în Florida, acolo unde Sutton moare. Începe cu Willie, bătut de frații săi și ajutându-și tatăl potcovar și sfârșește cu un Sutton filosofând despre viață și încercând să-și explice cauzele comportamentului și trăirilor interioare, motivația de fiecare zi. „De fapt, oamenii ar gândi altfel despre toate lucrurile pe care și le doresc în viață dacă și-ar pune întrebarea: sunt dispus să înot prin căcat pentru acel lucru?”

De-a lungul cărții Moehringer caută să-l înțeleagă pe spărgătorul de bănci non violent, dar care nu-și poate opri dorința de a avea mai mulți bani pentru a-și atinge unicul scop nobil: dorința de a petrece restul vieții lângă Bess, eterna lui dragoste.

O carte ce va fi ecranizată cu siguranță, o carte care merită a fi citită într-un weekend în preajma Sărbătorilor.

  • Plusuri

    Verva și inteligența scriitorului

  • Minusuri

    Mai trebuia ceva prelucrare pentru a ajunge la măiestria din „Dulcele bar”

  • Recomandari

    Iubitorilor de J.R. Moehringer

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro