bookblog.ro

Cartea de poveşti a unui economist

Scris de • 10 March 2010 • in categoria

0Cartea de poveşti a unui economist recenzie
Autor: George A. Akerlof
Rating: Cartea de poveşti a unui economist rating - recenzii carti
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2009
254 pagini
ISBN: 978-973-1931-21-0

Ştiţi cum sunt oamenii aceia care lasă impresia că ţi-ar putea explica orice, de la fizică cuantică până la mecanismul de funcţionare al locomotivei cu abur? Ei bine, pentru un aproape profan, Akerlof pare exact opusul acestui gen de oameni. Şi spun asta după frecvente încrucişări ale ochilor, pe parcursul celor 254 de pagini, care m-au determinat să cred că Akerlof ar putea lua circuitul apei în natură şi transforma într-o ecuaţie din care să nu mai înţeleg nimic.

Prin urmare tot ce pot face în cazul de faţă este să vă spun despre ce puteţi citi în "Cartea de poveşti a unui economist" şi nu să vă şi explic diversele chestii care mie mi s-au părut geniale. Pe mine titlul m-a păcălit big time, mă aşteptam la ceva mult mai puţin ermetic deşi bănuiam oricum că cele câteva (mai multe) concepte acumulate de-a lungul Co.lecţiei de economie nu-mi vor fi de ajuns. Din păcate însă cartea de faţă m-a cam şi demotivat să încep studiul serios al economiei. Eu credeam că e cu ecuaţii cu fluturaşi şi ghiocei, însă Akerlof m-a adus cu picioarele pe pământ, arătându-mi că de fapt ecuaţiile sunt cu p, cu "q la d" cu "t indice e" şi "n indice sk" (aşa arată mai frumos decât scrise matematic).

Poveştile sunt de fapt o colecţie de eseuri publicate de către economistul american de-a lungul vremii, care încep cu faimosul studiu despre piaţa de "ţepe", care i-a şi adus un premiu Nobel. Ce remarcă Akerlof în The Market for Lemons: Quality Uncertainty and the Market Mechanism este faptul că din cauza asimetriei informaţiei (informaţie deţinută doar de vânzător), produsele de proastă calitate nu numai coexistă cu cele de bună calitate însă se şi vând de multe ori la acelaşi preţ -vezi exemplul cu piaţa de maşini second-hand. În sensul că un cumpărător nu va plăti niciodată mai mult de un preţ mediu pentru o maşină second-hand, de teamă să nu nimerească o "ţeapa" (una proastă). Desigur, dacă vânzătorul ar da drumul informaţiei, ar putea obţine un preţ foarte bun pentru maşinile de bună calitate. Altfel, în situaţia actuală, "ţepele" ameninţă de fapt să scoată de pe piaţă produsele de calitate.

O altă temă abordată de Akerlof este aceea a şomajului. După pagini întregi de exerciţii şi grafice, care demonstrează "atentie!- rolul convenţiilor sociale în apariţia şomajului involuntar, una din concluziile la care se ajunge este aceea că muncitorii necalificaţi, cu rezultate foarte uşor măsurabile şi care prezintă costuri reduse de pregătire, riscă cel mai mult să rămână şomeri. Este posibil să fi ajuns şi altcineva la această concluzie, însă ce rol au convenţiile sociale aici?

Ei bine, Akerlof este vizionarul care încearcă să introducă în economie o nouă abordare, aceea "psiho-socio-antropologica" argumentând faptul că aceste aspecte fac ca informaţiile pe care se bazează teoriile economice tradiţionale, considerate odată perfecte, să nu mai fie chiar atât de perfecte. De fapt agenţii economici nu sunt nişte roboţi, ei iau decizii bazându-se pe tot felul de factori emoţionali şi sociali, punând cap la cap informaţiile astfel încât să îşi atingă propriul interes.

S-a născut astfel economia behavioristă, la elaborarea căreia a participat şi autorul. Iar în paginile Cărţii de poveşti găseşti de fapt psihologia şi sociologia transformate în matematică, astfel încât studenţii de la ASE să poată învăţa noua economie. Din păcate însă, cred că ei sunt categoria pentru care cartea va fi cea mai atrăgătoare, ei şi restul persoanelor care au studiat economie. Asta pentru că poveştile, care de fapt sunt eseuri, de fapt seamănă foarte bine cu ce cred eu că ar trebuie să fie un curs foarte bine structurat.

Poate din această cauză am dat totuşi 4 stele cărţii, deşi au fost multe lucruri din ce spune autorul, pe care nu le-am înţeles: mie mi s-a părut a fi una din cele mai argumentate lucrări pe care le-am citit, cu atât mai mult cu cât Akerlof aduce concepte noi în economie. Încheind simetric, din perspectiva unui aproape profan, eu zic că dacă tot aţi trecut prin economia tradiţională, neo-clasică şi restul economiilor posibile, aţi putea la fel de bine să citiţi şi o altă părere.


Scris de
Raluca Alexe

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro