Care e combinația ta de puncte forte?
Scris de Calina Matei • 28 May 2013 • in categoria Dezvoltare personala
Autor: Marcus Buckingham
Rating:
Editura: Publica
Anul aparitiei: 2013
Traducere: Dan Bălănescu
Numar pagini: 198
ISBN: 978-606-8360-21-8
„Desigur provocarea de bază se referă la faptul că este dificil să-ți vezi unicitatea. (...)punctele tale forte sunt parte din tine, fie că ești conștient de ele sau nu. Și, pentru că se întrepătrund atât de mult cu ființa ta, pot fi destul de dificil de identificat. Unele lucruri ți se par atât de firești, încât nu-ți consideri capacitatea de a le realiza drept unică; pur și simplu îți spui că așa ești tu.”
Marcus Buckingham este un scriitor britanico-american recunoscut atât pentru cărțile sale cât și pentru prezența în publicații prestigioase ca New York Times, Fortune, Fast Company, Harvard Business Review și USA Today. Fondator al The Marcus Buckingham Company, acesta și-a petrecut aproape două decenii ca pioner la Gallup (companie de consultanță în cercetarea privind managementul performanței), rafinând cercetarea privind punctelor forte personale în baza cărora a formulat strategii pentru mărci ca Best Buy, Disney, Toyota, Gap, Facebook sau Coca-Cola.
Coperta cărții propune un subtitlu pompos – Evaluarea revoluționară a punctelor tale forte – pe care mă încumet să-l atac pentru că după o lectură rapidă și ușoară nu m-am simțit cu nimic mai câștigată în informații noi decât atunci când m-am pus pe citit. Mă așteptam la o frântură de cercetare care să-mi deschidă larg ochii spre o direcție pe care nu o mai văzusem până atunci și care nici măcar nu bănuiam că ar exista. Dar n-a fost așa, iar noutatea și punctul forte al unei cărți, ce se vrea a fi de căpătâi pentru orice manager sau om de resurse umane, constă în sublinierea evidentului, a lucrurilor care sunt deja acolo și pe care nici nu le mai observi.
Buckingham pare să-și bazeze întreaga teorie și tipologie pe proverbul chinezesc „Locul cel mai întunecat este întotdeauna sub lampă” pentru că nu aplică vreo metodă exploratorie menită să releve talente ascunse ale individului ci să le scoată la lumină pe cele pe care le luăm de cele mai multe ori drept normă. Cu toții suntem înzestrați cu o serie de calități și abilități native prin care filtrăm experiențele proprii și modul de a înteracționa cu mediul ce ne înconjoară. Pentru unii provocarea stă în a rezolva probleme, pentru alții în a descoperi o nouă soluție revoluționară, în timp ce unii sunt mai preocupați în a găsi armonia în formarea unei echipe de angajați.
Așa că după două capitole introductive în care ne este explicat de ce o idee nu poate fi aplicată de două ori în exact același fel, obținând aceleași rezultate, de către doi oameni diferiți deși aceasta este viabilă, autorul pornește în ilustrarea celor nouă roluri de forță (Sfătuitorul, Liantul, Creatorul, Compensatorul, Influențatorul, Pionerul, Furnizorul, Animatorul, Profesorul) prin crearea unui mic „manual de utilizare” al respectivului rol:
• Definiție
• Tu, la capacitate maximă
• Cum să te descrii (în interviurim în evaluările de performanță)
• Cum poți avea impact imediat
• Cum îți poți îmbunătăți performanța
• La ce să fii antent
• Cum poți să fii un lider de succes
• Cum poți să fii un manager de succes
• Cum să câștigi în vânzări
• Cum să câștigi în domeniul asistenței pentru clienți
Deși subcapitolele de mai sus nu sunt exhaustive în ceea ce privește alcătuirea unui profil sau al multiplelor modalități de a folosi în avantajul individului setul de abilități cu care este înzestrat, acestea oferă informațiile esențiale în identificarea trăsăturilor unui anumit rol și modalitatea de relaționare cu ceilalți atât în situații agreabile cât și în situații tensionate.
Un ultim aspect al cărții care este mai degrabă subînțeles și nu exprimat clar este că, deși societatea în care trăim ne încurajează, ba chiar obligă pe alocuri să fim flexibili în gândire, versatili, capabili de a trece de la o provocare la alta, exercițiul acesta de a încerca o altă direcție și o altă abordare care nu ne vine ca o mănușă are scopul de a ne rafina și întări setul prestabilit de calități cu ajutorul căruia putem excela în orice domeniu atâta timp cât funcția pe care o ocupăm se potrivește cu unul sau două din cele nouă roluri prezentate și pe care le identificăm în personalitatea noastră.
Poate că nu este o carte care să-și câștige laude pentru complexitatea conceptelor prezentate dar consider că este o carte de top 3 pentru orice manager (de proiect), HR sau om care dorește să valorifice punctele forte personale.
-
Plusuri
Identificarea punctelor forte și explicarea clară a modalității de aplicarea a acestora din postura de lider, manager, om de vânzări sau de asistență clienți.
-
Recomandari
Managerilor, oamenilor de HR, studenților aflați în identificarea unui job care să se potrivească felului lor de a fi sau celor aflați în faza interviurilor care doresc să știe cum să se vândă mai bine.