bookblog.ro

Când inevitabilul se produce

Scris de • 9 September 2015 • in categoria

Titlu: Între cer și pământ
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 240
ISBN: 978-973-46-4898-6
Cumpara cartea

„Vorbele au, unele, darul să schimbe lumea şi puterea să ne mângâie şi să ne şteargă lacrimile. Unele vorbe sunt gloanţe, altele sunt sunete de vioară. Unele ajung să topească gheţurile care ne înconjoară inima, pe altele le trimitem să ne salveze, grăbite, ca pe cohorte de călăreţi, când zilele sunt potrivnice şi nu mai ştim dacă trăim sau am murit deja."

Cumpără titlul în engleză

Romanul lui Jon Kalman Stefansson atinge o temă profundă, despre care eviţi să vorbeşti cu voce tare, care nelinişteşte şi induce frică, care schimbă fericirea în lacrimi şi durere. Moartea a devenit un subiect tabu, despre care vorbim în şoaptă şi pe care nu o privim direct în faţă. Chiar dacă ştii că este inevitabilă, te fereşti să te gândeşti la ea şi ar fi totuşi inuman să trăieşti şi să te ghidezi după această perspectivă sumbră. Acţionăm astfel fără să conştientizăm, riscăm, reacţionăm instinctual, cu gândul că nu ne va atinge tocmai pe noi. Însă atunci când loveşte, moartea nu ţine cont de vârstă, de caracter, de faptele bune sau rele pe care le-ai făcut, de statutul social sau material. Aceasta loveşte pur şi simplu, atunci cand ţi-e lumea mai dragă sau te afli într-un impas.

Marea Albastra

Prin această experiență dureroasă trece şi protagonistul nostru, denumit „băiatul” . Ignorând toate semnele năprasnice, o mână de oameni se aventurează în largul Mării Îngheţate pentru a pescui, pentru a-şi câştiga existenţa. Nu s-au gândit însă, că frigul îi va invige. Uitând să îşi ia pufoaica călduroasă de dragul unei cărţi, Barour, camaradul băiatului, cade pradă îngheţului. Cuvintele şi sintagmele folosite de Kalman pentru a reda suferinţa băiatului, sunt crunte. Ţi se bagă pe sub piele şi încep să te macine. Aflat faţă în faţă cu inevitabilul, cu trupul inert al unui om iubit care a dispărut pentru totdeauna, băiatul va porni într-o călătorie pentru a-i îndeplini o ultimă dorinţă lui Barour. Însă acest parcurs va însemna pentru băiat mai mult decât o îndeplinire a unei misiuni. Va reprezenta maturizarea, alungarea gândurilor întunecate, câştigarea speranţei şi eliberarea de moarte, pacea sufletească.

„Sunt poezii care vă duc înspre uitare, uiţi de tristeţe, de disperare, îţi uiţi pufoaica, frigul se apropie: te-am prins! îţi zice şi după asta eşti mort. Cel ce moare se preface într-o clipă în trecut. Nu mai contează cât a fost el de important ori de bun, cât de mult şi-ar fi dorit să trăiască şi câţi oameni nu-şi închipuiau viaţa fără el: te-am prins! îi zice moartea, şi-atunci viaţa se scurge într-o clipă şi omul se transformă în trecut. Tot ce însemna el se face o amintire pe care te chinui s-o păstrezi, eşti un trădător dacă uiţi. Să uiţi cum arăta când îşi bea cafeaua. Să uiţi cum râdea. Cum îşi ridica privirea. Şi cu toate astea, cu toate astea uiţi. Viaţa te împinge să uiţi. Şi vei uita încet, dar sigur, şi durerea are să-ţi sfâşie inima în bucăţi. "

Scrierea lui Kalman este dureroasă, de-o realitate izbitoare. Îţi aruncă în faţă toate aceste cuvinte într-o mod brutal, fără cenzură şi eschivări. Te supune terorii şi încercării de-a conştientiza faptul că acea zi fatală va veni într-o zi. Şi cu toate astea, romanul nu este scris într-un registru sumbru, ci exact contrariul. Povestea vine ca o gură de aer proaspăt, menită să îţi redea încredere, puterea şi speranţa că poţi ieşi învingător din cele mai grele încercări la care te supune viaţa.

  • Plusuri

    Volumul Între cer și pământ este o operă sensibilă, menită să îți inducă emoții puternice și gânduri rătăcitoare. Scrierea lui Kalman este delicată, cuvintele se îmbină într-un joc de sentimente diversificate, dureroase, care ți se impregnează pe suflet și sunt greu de uitat.

  • Minusuri

    Singurul lucru care m-a incomodat pe parcursul lecturii a fost numele personajelor. Unele dintre ele sunt greu de citit şi Dumnezeu ştie cum se pronunţa. Ca exemple: Geirprúour, Neostueyri, Brynjόlfur, etc.

  • Recomandari

    Este un volum excelent pentru pasionații de literatură sensibilă, din care ai ce învăța. O recomand de asemenea cititorilor care doresc să schimbe registrul literal, să ia o gură de aer proaspăt. Cu siguranță vor găsi ceva care să-i impresioneze.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Iulia spune:

    Nu consider ca este inuman “să trăieşti şi să te ghidezi după această perspectivă sumbră”. Este mult prea uman, ne este caracteristic si mult prea definitoriu sa ne gandim si sa traim sub valul acestei perspective, fie ca o constientizam sau, din contra, o abjuram.

    raspunde

  2. Maria spune:

    O carte absolut superba, o recomand cu drag!

    raspunde

  3. Loredana spune:

    Multumesc pentru recenzie! Inca nu am citit cartea, dar mi-a starnit interesul.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro