bookblog.ro

Branduri senzoriale. Construiţi branduri puternice folosind toate cele 5 simţuri

Scris de • 16 June 2009 • in categoria

0Branduri senzoriale recenzie
Autor: Martin Lindstrom
Rating: Branduri senzoriale rating - recenzii carti
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2009
Traducător: Mihaela Sofonea
304 pagini
ISBN:978-973-88750-9-8

(sau cumpără aici ediţia în limba engleză)


Această recenzie începe cu o poveste frumoasă despre degustarea vinului. De ce atunci când bem vin, ciocnim? Pentru că mai întâi luăm paharul în mână, apoi privim culoarea lichidului, îl agităm pentru a-i aspira aroma, ciocnim pentru a auzi sunetul de cristal al paharului ce îl conţine şi la final îl lăsăm să ne scalde papilele gustative. Ahh, savoarea...Fără acel sunet, experienţa degustării vinului ar fi incompletă.

Aceasta reprezintă o experienţă holistică de brand, ce implică toate cele 5 simţuri: simţul tactil, văzul, mirosul, auzul şi gustul. Un binecunoscut arhitect de branduri din lumea publicităţii, Martin Lindstrom inovează nu doar în practică, ci şi în teorie. Iată-l cum, în această carte, formulează concepte şi paradigme, previzionează viitoarele tehnologii şi platforme interactive, simulează şi stimulează relaţionarea brand-client până în cele mai mici detalii.

Viitorul aparţine brandului holistic, 5-D. Cercetătorii au demonstrat că nu mai este de ajuns să formulezi o identitate puternică, era logo-centrismului a apus demult. Consumatorii sunt extrem de versatili în a-şi crea filtre împotriva "poluării" excesive cu reclame. Astăzi bătălia se poartă pe piaţă între brandurile care şi-au dedicat o mare parte din resurse abordării unor noi dimensiuni senzoriale. Unii îmbină gustul, cu mirosul şi cu văzul, alţii simţul tactil, cu văzul şi cu gustul şi tot aşa.

La ce serveşte să construim în 5-D? Lidnstrom propune micul test al "dezasamblării" brandului, pentru a ne convinge că un brand 5-D rezistă şi dacă îi răpeşti logo-ul, sau sunetul, sau forma. Consumatorii îl vor recunoaşte încă după restul trăsăturilor care îl compun. Cu alte cuvinte, cu cât arhitectura unui brand este mai solidă şi se întrepătrunde mai armonios, cu atât există şanse sporite ca acel produs să reziste cutremurelor. Puterea exemplului este o metodă eficientă de explicare a unei teorii. Iar brand-urile sonore şi poveştile lor de succes răsunător sau de eşec fulminant nu lipsesc. Iar ca să verificăm dacă merge aşa numita filosofie a dezasamblării, iată şi un mic exerciţiu: recunoaşteţi brand-ul în ciuda literelor lipsă: No*ia, R*lls R*yce, Mc*onalds, *oca-*ola, Pe*si, M*t*r*la (asta e mai greu, luaţi totuşi în calcul ideea de repetiţie).

Citind cartea lui Martin Lindstrom descoperi o mulţime de lucruri, la care înainte nu te-ai fi gândit şi pe care mulţi nu cred că le bănuiesc. Din seria ştiaţi că, vă puteaţi închipui vreodată că mirosul de maşină nouă se datorează unui parfum care se spray-ază minuţios în interiorul vehiculelor care părăsesc banda de producţie. Sau că greutatea crescută a telecomenzii unui televizor creează în mintea cumpărătorului sentimentul de calitate ridicată? Ori că muzica lentă pusă într-un supermarket sporeşte timpul petrecut la cumpărături şi respectiv suma cheltuită? Nu vă îngroziţi. În fond, povestea asta durează de decenii. Doar nu credeaţi ca morcovii au fost dintotdeauna portocalii nu? Până şi mitul acesta mi-a fost spulberat, când am citit ca de fapt morcovii aveau tot felul de alte culori, mai puţin oranj. Şi că nuanţa aceasta le-a fost atribuită prin modificări generice, de către olandezi, în cinstea principelui de Orania.

O carte necesară arhitecţilor de brand de calitate. Uluitoare şi interesantă, deopotrivă şi pentru consumatorii acestora. Metodele noi de a construi mărci de referinţă în orice domeniu sunt generate de spirala infinită a invenţiilor tehnice. Suntem într-o tranziţie continuă, canalele media se diversifică în fiecare zi, revoluţia tehnologică se perpetuează într-un ritm ameţitor. Cum altfel am putea procesa cantitatea imensă de date cu care suntem bombardaţi, dacă ni se oferă doar frânturi? Şi atunci, cu cât mai mult suntem integraţi brandului, cu atât mai mult devenim consumatorii săi fideli. Brandul este asemenea unui animal care trăieşte în junglă. Dacă nu se adaptează noilor condiţii, va muri.

Scris de Măriuca Macovei

Categorie: | Editura:Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. nuca spune:

  G E N I A L A carte!
  mi-as cumpara doua, nu doar una, ca sa o pot face cadou prietenilor!

  raspunde

 2. Adi spune:

  Sper sa strang ceva bani de sarbatori sa o pot cumpara.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro