Bilanțul Bookfest Chișinău, ediția 2018
Scris de Moisei Corina • 14 September 2018 • in categoria Evenimente, Articole Speciale
Târgul de carte Bookfest Chişinău, ediţia 2018 (29 august – 2 septembrie), a fost în acest an o explozie de culoare şi de energie. Cu multă lume forfotind ca într-un muşuroi, acesta a fost pentru cinci zile casa evenimentelor literare și a cărților pe orice gust şi pentru orice portofel.
În primul rând, trebuie să menţionez că opțiunile cititorilor au fost extrem de diverse. Cititorii au căutat preponderent cărţi pentru copii (pun acest lucru pe seama faptului că a început anul şcolar), dar şi titluri din colecţiile pentru adulţi. Cu cel mai mare asortiment de carte dedicată celor mici a venit editura Gama, unde au putut fi găsite de la volume de colorat, cărţi muzicale până la jocuri interactive. Mare mi-a fost plăcerea de a găsi colecţia „Români celebri”, o suită de cărţi minunate care aduc în prim plan importanţa patrimoniului naţional, pe înţelesul celor mici. La mare căutare au fost cărţile cu poveşti şi cele cu eroi din desenele animate.
Pentru cei mari, editurile au adus circa 50.000 de titluri de carte din diverse domenii: istorie, dezvoltare personală, psihologie sau filosofie. Printre cele mai prezente edituri, aş dori să îi menţinez pe cei de la Humanitas, care, ca de obicei, au venit cu multe titluri inedite şi colecţii frumoase (de exemplu, Raftul Denisei sau seria de autor Paulo Coelho). Cei de la Polirom au venit cu tradiţionalele titluri, devenite virale în spaţiul basarabean, precum „Cel care mă aşteaptă” de Parinoush Saniee sau „Pădurea norvegiană” de Haruki Murakami.
Mi-a plăcut mult stand-ul celor de la editura Art, care deşi au menţinut politica preţurilor înalte, au adus reeditări foarte reuşite, precum este cazul cărţii „Cu sânge rece” de Truman Capote, carte pe care am vânat-o timp îndelungat. Nici cei de la Curtea Veche nu s-au lăsat mai prejos şi au completat bibliotecile basarabenilor cu titluri inedite din domeniul dezvoltării personale (în cazul meu cu cartea „Lebăda neagră” de Nassim Nicholas Taleb). La Rao s-a găsit o diversitate largă de cărţi, pentru toate gusturile; de la thriller-uri până la clasicii literaturii universale, în colecţii superbe. Topul preferinţelor mele în materie editorială se încheie cu cei de la editura Arc care m-au surprins plăcut cu noutăţile lor şi evenimentele organizate, fapt care demonstrează că Basarabia mai are speranţa unui viitor editorialistic de valoare.
Deşi Bookfest Chişinău este la începuturile sale, consider că s-au realizat mai multe lucruri importante. Am avut parte de o agendă de evenimente interesantă, cu titluri de calitate şi experienţa unui networking calitativ cu alţi cititori.