bookblog.ro

20 de secole într-un roman

Titlu: Fântânile paradisului
Autor:
Rating:
Editura:
Numar pagini: 256
ISBN: 978-0-575-02520-2



Că liftul spațial descris pentru prima oară de Konstantin Eduardovich Tsiolkovsky în 1895 și prezentat atât de convingător de Arthur A. Clarke în Fântânile Paradisului a fost înregistrat la OSIM, cu 13 ani inainte de scrierea romanului, de către domnul inginer Dumitru Gh. Vochescu, din Craiova, n-am crezut până cand nu am văzut datele clare ale brevetului. Însă cum știinta e jumătate din conținutul SF-ului, mi-am adus aminte că, în definitiv, și Da Vinci a desenat primul aparat zburător functionabil, dar nu a urcat în primul avion. Și cine știe dacă japonezii sau americanii vor izbuti totuși să ridice acest Turn spre cosmos la timp ca să reușesc și eu să apăs pe butonul de pornire.

Întemeind o lume perfect echilibrată prin împletirea contrastelor, Sir Clarke reușește să pună alături în romanul sau, fără să șocheze, 20 de secole, combinând legenda fluturilor galbeni care îi alungă pe călugării ordinului religios din Sri Kanda Maha Vihara, cu descrierea în cele mai mici detalii tehnice a construcției ascensorului cosmic, într-un univers în care „cîţiva fluturi morţi pot contrabalansa un turn de un miliard de tone”.
[Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Dead Until Dark

Titlu: Dead Until Dark
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2009
Numar pagini: 326
ISBN: 978-0-575-08936-5

"I"™d been waiting for the vampire for years when he walked into the bar". Nu, citatul nu-mi aparţine mie, ci unei barmaniţe din Louisiana pe nume Stookie Stackhouse. Ea este personajul principal al volumului "Dead until dark", primul din seria "The Southern Vampire Mysteries". Eu mă întreb ce s-a ales de Cosậnzenele din poveste care aşteptau să vină cậte un Făt Frumos călare pe armăsarul alb care mậnca jăratec. Dacă respectăm şi în literatură dictonul "Nimic nu se pierde, totul se transformă"atunci Făt Frumos este vampir, brunet, puţin cam palid (bineînţeles, se fereşte de lumina soarelui), are puteri supraomeneşti, iar atitudinea lui de "băiat rău" intră în contrast cu eleganţa de care dă dovadă (fiind trecut binişor de suta de ani). Nici Cosậnzeana nu rămậne mai prejos deoarece puterile ei telepatice au ţinut la distanţă mai toţi pretendenţii masculini pậnă la venirea alesului, vampirul fiind prima persoană căreia nu-i poate citi gândurile.

Dacă v-am băgat puţin în ceaţă, vă dezvălui că volumul pune într-o lumină puţin diferită vampirii, ei fiind acceptaţi de către societate şi stat (cel puţin la nivel declarativ şi legislativ) şi mulţi dintre ei încearcă să se integreze într-o comunitate sau alta. Este interesată imaginea lor ca minoritate fiindcă oamenii se feresc şi majoritatea sunt foarte reticenţi în privinţa acestora (aici ar fi loc de intepretări sociale dacă firul epic nu ar evolua într-o poveste de dragoste insipidă). Comerţul la negru cu sậngele de vampir (considerat a avea efecte benefice pentru sănătate şi potenţă) aduce bani frumoşi persoanelor care reuşesc să captureze făpturile nopţii. Problemele apar în oraş odată cu sosirea vampirilor şi apariţia unor crime stranii. Sookie se va afla în pericol şi va avea nevoie mai mult decât protecţia unui vampir pentru a scăpa cu viaţă.

[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro