bookblog.ro

Metamorfoze, femei şi bărbaţi

Titlu: Cucul și pupăza
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2007
Traducere:
Numar pagini: 292
ISBN: 978-973-46-0635-1

Despre relaţiile dintre bărbaţi şi femei s-a scris încă de la începuturile biblice ale omenirii, tot de atunci datând şi primul conflict de cuplu, alături de prima eschivă de la asumarea răspunderii pentru greşeala făcută: după ce Adam şi Eva mănâncă din pomul cunoaşterii şi devin conştienţi de goliciunea lor, Adam dă vina pe Eva, iar Eva dă vina pe şarpe. În unele cazuri, asta se mai întâmplă şi în zilele noastre. Oricum, despre relaţii se va scrie şi după ce omenirea se va muta într-o altă galaxie şi cred că e o temă pe marginea căreia se poate discuta la infinit, fără o finalitate clară.

Cucul şi pupăza este cel de-al doilea volum al britanicului Will Self, fiind publicat la un an după debutul cu proză scurtă ”The Quantity Theory of Insanity” (1991). Deşi în aparenţă Cucul şi pupăza vorbeşte despre individualităţi, personajele principale sunt raportate mereu la relaţii, care în cazul de faţă sunt groteşti şi uneori prezentate de autor detaşat, fără pic de emoţie. Comunicarea, sau mai degrabă lipsa ei este unul din elementele care duc la degradarea personajelor.
[Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Cum trăiesc morţii

Titlu: Cum trăiesc morţii
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2007
Traducere:
Numar pagini: 432
ISBN: 978-973-689-185-4

Moartea e un job etern

Death is only the beginning., aceasta este fraza care mi-a venit în minte încă de când am ales să citesc romanul Cum trăiesc morții, al cărui titlu intrigant m-a atras din prima clipă. Nu știam la ce să mă aștept, pentru că a fost primul contact cu scriitura lui Will Self, dar am descoperit un limbaj dur, postmodern până în măduva sensurilor ascunse, care m-a convins că cinismul poate fi de un lirism tragic.

Romanul se construiește, așadar, în jurul ideei că viața este doar antrenamentul care te face să intri în moarte, cât de cât, pregătit, o moarte văzută prin ochii lui Lily Bloom, o bătrână evreică americancă, mutată în anosta Anglie și doborâtă de cancer la 63 de ani. Incipitul este unul, aparent, deconspirant, stând sub auspiciile unui epilog, care prezintă personajul-narator și ale sale gânduri morbide, plictisite de o existență ternă dincolo de viață. Lily Bloom vorbește cititorului ironic, acid, licențios, aruncând umbra banalului peste toate evenimentele marcante ale sfârșitului de secol, cu un ochi atent la detaliu și însoțită de Liti al ei (un lithopedion extrem de ascultător) și de Bădărănel (primul său copil, mort în urma unui accident de mașină).
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro