Cântecul păsărilor
Autor: Sebastian Faulks
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Justina Bandol
Numar pagini: 622
ISBN: 978-606-741-204-8
Sebastian Faulks este un autor mai puțin cunoscut în România. Britanicul se remarcă, în primul rând, ca jurnalist, devenind primul editor literar al prestigiosului „The Independent”, în 1986. Cu doi ani mai devreme, însă, publica primul său roman, „A Trick of the Light”, iar trei ani mai târziu, „The Girl at the Lion d’Or” – care, a cărui acțiune, precum în „Birdsong” („Cântecul păsărilor”), se petrece în Franța. În 1993 a apărut „Birdsong”, care a înregistrat un succes imens, determinându-l pe Faulks să renunțe la jurnalism și să aleagă o carieră de scriitor „full-time”. De atunci, a publicat opt romane, printre cele mai recente numărându-se și continuări ale seriei James Bond sau ale îndrăgitei serii cu Jeeves, aparținând lui P. G. Wodehouse. [Citeste tot Articolul]
Despre iubire, război și moarte
Autor: Sebastian Faulks
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2017
Traducere: Virgil Stanciu
Numar pagini: 432
ISBN: 978-606-33-1807-8
Este anul 1980 și Al Doilea Război Mondial este încă prezent în mintea oamenilor. Lucru valabil mai ales pentru cei care au fost martori direcți ai ororilor acelor vremuri. Robert Hendricks este un psihiatru recunoscut și scriitor consacrat, însă traumele trecutului, pe care s-a străduit din greu să le ascundă în spatele unor uși ferecate, l-au transformat într-o persoană singuratică și deprimată, care nu se poate apropia de nimeni. Are șaizeci de ani, participă la conferințe în toată lumea, are relații pasagere și se simte destul de împăcat cu modul de viață pe care-l duce în prezent. Însă viața îi este bulversată după ce primește o scrisoare din partea lui Alexander Perreira, neurolog și veteran al Primului Război Mondial, care-l invită pe o insulă de lângă Franța, pentru a putea discuta în voie despre cartea care l-a făcut celebru pe Hendricks. [Citeste tot Articolul]
Criza antropologică în era digitală
Autor: Sebastian Faulks
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2012
Traducere: Adriana Bădescu
Numar pagini: 576
ISBN: 9786068481234
Dar eu sunt cel care a stăpânit lumea. Pentru mine, nu există mistere, nuanțe și complicații, eu sunt un om al vremii sale, cel care aude șoaptele purtate de vânt.
De ce există nebunia?
Autor: Sebastian Faulks
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2012
Traducere: Daria-Laura Birsan.
Numar pagini: 832
ISBN: 978-606-21-0069-8
Un roman istoric consistent care are în centru o întrebare fundamentală: cum funcţionează mintea? şi două teorii ca răspunsuri.
Blackout
Autor: Sebastian Faulks
Rating:
Editura: Vintage
Anul aparitiei: 2008
Numar pagini: 352
ISBN: 9780099458272
La începutul anilor '70, Engleby este student la o veche universitate din Anglia. Încearcă diferite combinații de droguri și alcool, iubește o fată, are opinii puternice despre politică, morală, viața universitară. Este un critic al propriei generații, iar conform privirii sale reci, nimeni nu ajunge la nivelul propriei sale profunzimi. Pînă aici, nimic diferit față de toți tinerii care au un simț acut al propriei valori. Relatările sale plate, plictisite, colorate uneori de o ironie acidă, nu au nimic neobișnuit: încă un puști satisit care vede lumea în cenușiu.
Ce are special Mike Engleby este, la prima vedere, o memorie neobișnuită. Ironia face că, deși poate reține pagini întregi, are unele momente de care nu-și poate aminti: ce a făcut, unde a fost, ce i s-a întîmplat. Aceste goluri de tip „blackout” și consumul de droguri fac din Engleby un narator necreditabil. Totuși povestea lui are un fel de logică și, mai ales, un farmec al înstrăinării. Pentru că Engleby povestește din perspectiva alienatului: cel care rămîne mereu deoparte, singuratic, fără prieteni, fără legături intime, fără să fi simțit vreodată căldura relațiilor afective. Prin urmare, oricare dintre noi poate să se fi simțit la un moment dat Engleby - respins sau ignorat, rămas undeva în afara tabloului.
[Citeste tot Articolul]