bookblog.ro

---

Cine suntem – partea a II-a

Scris de • 23 June 2008 • in categoria Altele

[Citeşte partea I]
Dan Puric - Cine suntem - recenzie carti

"Te-a născut clipa sau te-au produs veacurile?"

Această regrupare, care începe să aibe un sens, vine să continue ceea ce cu un termen obişnuit se numeşte tradiţie, ea fiind un ansamblu de idei, credinţe, datini, achiziţii spirituale şi comportamentale care ne stimulează s-o continuăm prin depăşire, s-o considerăm suport al făptuirilor prezente şi consilier, având şi rolul de a ne legitima demnitatea şi poziţia noastră de parteneri în dialogul cu oricare dintre culturi. Termenul înglobează şi ceea ce a rezitat în timp şi cosntituie o permanenţă a spiritualităţii noastre, adică valorile recunoscute, omologate şi consacrate, de unde şi funcţia lor de reper şi de punct de pornire pentru noi creaţii româneşti ale generaţiei actuale de intelectuali.

La ora actuală, mimăm libertatea şi democraţia, care nu sunt ale noastre, pentru că nu le-am deprins în organicitatea lor reflexă, cum nici dialogul nu-l putem purta cum se cuvine pentru că nu avem exerciţiul lui. Întrucât s-a trecut abrupt de la monologul regimului totalitar, orientat univoc spre masa de ascultători, la vacarm. De unde ar urma, după ce se va consuma energia risipită în el, ciclul dialogului autentic pe care Dan Puric îl anunţă, şi îl anunţă indicând temele timpului nostru.

Este greşit, credem, ca o generaţie să creadă că lumea se sfârşeşte cu ea iar cealaltă că lumea începe cu ea. Tudor Vianu formula, într-un loc, întrebarea cheie "te-a născut clipa sau te-au produs veacurile?"

Regândirea în actualitate a valorilor trecutului nu e totuna cu demolarea şi denaturarea lor, fie că e vorba de idei, de opere, de instituţii sau de oameni iluştri. Gândind azi trecutul, se pare că trebuie să precizăm, în cazul nostru, despre care Românie vorbim, pentru că există una profundă, ca un fluviu şi una ca spuma valului. Tot aşa cum există, după unii teoreticieni, două Franţe, una lungă şi alta scurtă. Şi tot aşa putem să ne extindem la Europa: despre care Europă vorbim?

Paul Valéry ne oferă un model cel puţin demn de luat în seamă al spiritului european: acesta se regăseşte unde sunt întrunite inextricabil a) filosofia şi cultura greacă, b) dreptul roman şi c) creştinismul. Prin urmare, nu e vorba, în primul rând, de o geografie propriu-zisă (fizică), ci de una spirituală. Reconstrucţia recentă a Europei (UE) este, cum foarte bine subliniază Dan Puric, bine-venită numai prin latura ei administrativă, juridică şi economică. Căci nu poate să se dizolve în această construcţie sensibilităţile polifonice ale popoarelor cristalizate milenar. Dan Puric pune accentul în cartea sa pe diferenţe, fără a respinge ceea ce ne asemănă şi ne uneşte cu Europa. Pentru că dialogul între culturi nu poate să se constituie în vederea cunoaşterii reciproce a părţilor dialogale decât considerate ca entităţi bine conturate. Altfel urmează tăcerea: putem constata că în discursul politic de azi mai mult se pronunţă decât se aplică ideea aristotelică privitoare la unitatea în diversitate. Prin extensie, la originea omenirii întregi stă umanitatea omului, dar ea se manifestă diversificată în forma grupurilor, comunităţilor, popoarelor, care au la rândul lor o conştiinţă de sine cristalizată într-un epos, într-un mithos, într-un logos, într-un tragos şi într-un ethos.

Cine este superior şi cine este inferior, cel care rămâne prizonierul propriului sistem de valori sau cel care caută să înţeleagă alte culturi şi să intre în dialog cu ele?

Dialogul nu este un moft cultural sau antropologic, ci una din sursele importante ale rafinării gândirii şi fertilizării cunoaşterii. Atunci, când şi unde gândirea dialogică devine regentă, avem o cultură dinamică şi bine conturată. Altfel spus, dialogul nu este un concurs de sărituri fie ele în lungime sau în înălţime.

Prin natura ei, gândirea de acest tip trebuie să-şi traverseze hotarul către "celălalt" pentru a se oglindi şi a se expune, ieşind astfel din ţarcul narcisistic. Va afla acolo că aceeaşi lume se poate vedea şi altfel, că deci viziunea unică şi absolută este reductivă. "Celălalt" însă, ca destinatar, nu cred că trebuie să aştepte să fie cunoscut, ci să aibe şi el iniţiativa dialogului. Tocmai această iniţiativă a întreprins-o - dar deocamdată de unul singur - în ultima vreme Dan Puric, arătându-ne cine suntem.

Din textul său reiese cu limpezime că trufia unora faţă de spiritualitatea noastră nu este de bun augur şi că toate viziunile asupra lumii sunt fiinţări ale "Cum?"-ului heideggerian întru întregirea Fiinţei şi în acelaşi timp, interogaţii semnificative. În treacăt fie spus, numai pentru cine ignoră sau vrea să ignore istoria ţării noastre, cultura română a început cu UE.

Ne tânguim că nu suntem cunoscuţi în afară, dar noi înşine nu am făcut destul pentru aceasta deoarece ne-a lipsit sentimentul ca imbold. Şi nu este de mirare faptul că nu suntem consideraţi în funcţie de natura şi valoarea spiritualităţii noastre dacă nu uităm că dialogul cu Vestul a fost întrerupt aproape cincizeci de ani. Dar o mirare amestecată cu indignare te cuprinde când auzi voci dinăuntru prin care se denigrează valorile naţionale. Cum ar reacţiona un italian dacă i-ai spune că Dante e un autor minor, unui german că Goethe este unul modest, unui englez că Shakespeare nu e original, unui francez că Descartes s-a marginat la îndoială sau că însuşi Carol cel Mare nu e aşa mare, unui rus că Dostoievski, Tolstoi şi Cehov sunt vetuşti pentru că au scris în secolul al XIX-lea, ca şi Eminescu.

S-ar mai putea adăuga o nuanţă la această imagine. Se constată o atitudine de minimalizare din partea occidentului, în ceea ce ne priveşte, pe care am pune-o pe seama necunoaşterii, şi ca atare şi unele îndoieli privind calitatea noastră de parteneri de dialog. Imperativul momentului este tocmai reînnodarea acestei comunicări cu mai multă flexibilitate şi deferenţă reciprocă pentru că, într-adevăr, acesta nu poate exista între (un) superior şi inferior. Dar vrem să aragem atenţia asupra unui aspect de maximă importanţă: dacă dialogul dintre Vest şi Răsărit a fost întrerupt sau viciat, de vină a fost occidentul prin lipsa de curiozitate şi interes în a cunoaşte cultura de care noi aparţinem. Pentru că numai cunoscuţi şi apreciaţi la adevărata noastră valoare, se va putea restabili schimbul cultural şi spiritual între noi şi Vest. Altfel, atitudinea lor ar semăna cu trufia.

Tudor Vianu, în Studii de filosofia culturii , face următoarele aprecieri: "Dacă n-aş fi decât prizonierul structurii mele, dacă n-aş preţui lumea şi viaţa decât în raport cu valorile care mă conduc pe mine însumi, cum aş putea înţelege valori emanând de la alte culturi cu totul deosebite de cultura căreia eu îi aparţin." Făcând tranziţia de la individual la universal, se pare că Vianu nu numai că vine în completarea celor scrise mai sus, dar impune ridicarea următoarei întrebări: "cine este superior şi cine este inferior, cel care rămâne prizonierul propriului sistem de valori sau cel care caută să înţeleagă alte culturi şi să intre în dialog cu ele?"

Sistemul de valori ale spiritului şi ierarhia oamenilor s-au prăbuşit

Revenind la conceptul de criză, este de remarcat faptul că există aproape un conses privind aprecierea potrivit căreia tehnologia, ştiinţele pozitive şi raţionalismul, produse ale occidentului, sunt cauza crizei culturii şi a omului. În continuare occidentul pune accentul mai ales pe tehnologie şi respinge, instrumentalizând descoperirile ştiinţifice, miracolul şi taina. Or, este un lucru de la sine înţeles că maşinile nu au şi nici nu vor avea suflet şi că ele trebuie utilizate numai ca mijloc şi niciodată ca scop.

Insistenţa lui Dan Puric asupra particularităţii spiritului românesc are drept cauză şi marginalizarea acestuia de către culturile mari şi nu trebuie înţeleasă ca pledoarie pentru izolare, autarhism sau desconsiderare a altor culturi sau popoare, fie ele mai mari sau mai mici, deşi el este convins că noi, prin cultivarea şi trăirea tainei, suntem altfel. Pentru că a venit vorba de taină, subliniem faptul că tot ceea ce zice, oral sau scris, tot ceea ce construieşte ca artă şi discurs logic sunt pendulări în jurul ideii de taină. Pentru el taina este o realitate de ordin divin, care ne cheamă s-o trăim şi este argumentată logic prin concept.

Una dintre temele care-l obsedează pe Dan Puric este şi soarta valorilor autentice şi anume că sistemul de valori ale spiritului şi ierarhia oamenilor s-au prăbuşit. Asistăm neputincioşi la aplatizarea acestora şi la echivalenţa scandaloasă a unor nume de performeori în comportamentul fizic sau în apariţii televizate cu ale unor adevăraţi producători de idei, doctrine şi opere de artă.

Pledând cu argumente pentru reactivarea tradiţiei latente în contemporaneitate, cu scopul de a ne defini mai bine identitatea, ne îndeamnă să facem efortul de a elibera gândul din captivitatea în care l-a încercuit mass-media şi l-a degradat zeflemeaua asediatoare. A venit timpul să ne eliberăm fără trufie de "complexul Dinicu Golescu" care înseamnă conştiinţa de provincial aruncat la periferia imperiului şi, totodată, de aluviunile nefaste din trecutul recent. Examenul la care el ne îndeamnă priveşte şi o exigenţă mai aplecată asupra tarelor noastre congenere, căci nu putem întotdeauna să aruncăm anathema numai pe istorie.

În carte se produc disocieri nesesizate până acum între tipul de gândire occidental, centrat pe discursul logico-verbal al intelectului ordonator, cantonat în scientism şi gândirea teologiei christologice răsăritene de natură organică, concrescută cu sentimentul orientat de harul divin.

Mircea Eliade, în articolul "Drumul spre centru", are drept referinţe doi centri: transcendentul divin şi cel din sufletul omului care se unesc prin axa credinţei. Iar Immanuel Kant avea în vedere tot 2 centri: "două lucruri umplu sufletul cu veşnic nouă şi crescândă admiraţie şi veneraţie cu cât mai des şi mai stăruitor gândirea se îndreaptă spre ele: Cerul înstelat deasupra mea şi legea morală din mine". Aici avem în faţa două viziuni: una a lui homo religiosus şi cealaltă a omului integrat în cosmos.

Îndestulat cu lecturi vaste şi fiind o fire înzestrată cu o sensibilitate accentuată şi ataşat gândirii şi credinţei creştine, autorul a sesizat, cum spuneam, identitatea noastră în risipire şi a indicat cauzele ei: în vicisitudinile istoriei, în criza generală a omului asediat de secularismul ateu şi în diminuarea puterii de influenţare a religiei creştine. Acestea sunt făcute cu amărăciune, dar fără crispare, indicând calea după modelul anamnezei. Am folosit termenul criză. Se ştie că orice criză se rezolvă prin revoluţie. În carte, însă, nu e vorba de o revoluţie stradală a resentimentului, o stimulare a instinctului gregar, ci o restaurare a conştiinţei de sine a neamului centrată pe atitudinea creştină-ortodoxă, congeneră, pledând convingător pentru relief, împotriva câmpiei uniformizatoare ce ne paşte.

Recunoscând "teroarea istoriei", de ale căror vicisitudini poporul nostru s-a străduit să se ferească pentru a dăinui, nu înseamnă că trebuie să rămânem în afara istoriei, ci numai că, aşa cum reiese din tot textul şi discursul lui Puric, să ne aşezăm în locul nostru cel mai natural.

Volumul este totodată şi mult-aşteptatul şi necesarul instrument de legătură între generaţiile care alcătuiesc populaţia ţării noastre şi care trebuie, pentru a fi consonantă cu propria-i istorie, să redevină popor.

Acest instrument arată acesteitatea noastră, ca "miez şi coajă" (Goethe), modul nostru propriu de a fi în lume şi marcă a identităţii, în parte dată de istoricitate, în parte construită (vezi mediul educogen), pe care ne îndeamnă s-o reconstruim cu inima, cu mintea, cu acţiunea, concentrate într-o lucidă atitudine, având ca liant iubirea. Operaţia pe care o săvârşeşte are ca efect delimitarea alterităţii noastre, mai precis a ceea ce a rămas din ea, şi continuarea filonului ei constitutiv cu ajutorul memoriei curate, având ca suport pe Dumnezeul creştin.

Prin ceea ce afirmă, căci e ca pondere un enunţ afirmativ, Dan Puric e totodată, împotriva deznădejdii, a indiferenţei şi a patologiei egolatre, cât şi a surogatelor abundente şi agresive, a succedaneelor de orice fel care au invadat spaţiul nostru cultural. Se constată cu îndreptăţire că societatea actuală, în ansamblul ei, nu e construită pe măsura omului, din care cauză acesta a fost orientat, mai mult sau mai puţin subtil, către "a avea" în detrimentul lui "a fi", şi deci a fost transformat în consumist, hedonist, histrionic, voyeurist, exhibiţionist şi sfidător de norme şi valori, adică anomic. Gândul a fost strivit de avalanşa de informaţii minuscule şi omul îndemnat să trăiască prin delegaţie, biografia empirică a aşa-ziselor vedete.

Ce-ar fi dacă am fi şi noi imitaţi de alţii?

Să extragem din aceste pagini unicat că există şi lucruri sfinte pe lumea aceasta, că dezinvoltura nu e acelaşi lucru cu indecenţa şi tupeul, că respectul nu e totuna cu slugărnicia, că pudoarea şi decenţa nu sunt identice cu ipocrizia, că demnitatea nu este echivalentă valoric cu izolarea sau trufia, că disputa autentică nu trebuie confundată cu cearta de mahala, că între injurie, insultă, calomnie şi linguşire există ironia şi umorul de catifea, că între solemnitatea falsă de tip comunist şi frivolitatea de tip post-modernist există măsura omului stăpân pe sine şi că trebuie să ne eliberăm de mitocănie şi de mitocani, dar mai presus de orice de ateism.

Elanul însufleţitor care străbate ca un "foc stoic" paginile acestei cărţi ar fi bine să rodească în conştiinţe, astfel încât să producă un curent atitudinal. Credem în acest efect întrucât întregul text şi discursul pe care îl îmbracă are şi alura unui manifest, din care cauză nu trebuie să ne mărginim la "plăcerea textului" (R. Barthes).

Atitudinea noastră faţă de valorile răsunătoare ale occidentului nu trebuie să se mărginească la difuzarea lor aici şi la comentarii pe marginea lor. Nu adaptarea servilă la realizările din alte părţi ne întregesc şi ne confirmă, ci adoptarea lor organică la constituţia noastră genetică şi istorică răsăriteană, pe de o parte, iar pe de altă parte năzuinţa de a putea oferi altor culturi ceea ce geniul românesc este în stare să producă. Căci nimeni n-are nevoie să primească înapoi ceea ce s-a împrumutat în chip voluntar de la el, ci să afle altceva din altă parte. Alterităţile culturale, toate, configurează marele arhipelag în care şi prin care se cristalizează acel brâu care separă şi uneşte totodată omul de natură şi de Dumnezeu. Ce-ar fi să ne abţinem un timp de la imitarea altora, să nu ne mai expunem spre a fi gândiţi de gândirea lor şi să încercăm să gândim lumea în modul nostru propriu, aşa cum au făcut predecesorii noştri, construind afirmaţii şi nu comentarii. Aceasta este totuna cu a ne da măsura şi de a ne măsura umbra, ca să nu sărim peste ea. În felul acesta, al asumării cu ajutorul memoriei a trecutului şi alterităţii noastre răsăritene, vom putea depăşi criza în care ne aflăm acum. Prin acest credo neclintit respiră cartea lui Puric.

La urma urmelor, imitaţia este un act de deghizare, de substituire, de simulare simultană cu disimularea, de travestire, un fals în cazul în care se pretinde că este un veritabil, uitând originalul, o minciună, un port ilegitim de identitate, un furt mascat de paravanul împrumutului, o formă de umilinţă în faţa originalului şi a "celuilalt" ca autor al lui, toate provenite din insatisfacţia faţă de propria-i identitate. E o fugă auto-negatoare, auto-amăgire izvorâtă din credinţa că "hainele" împrumutate sunt mai valoroase şi deci, o postură stranie între autenticitatea originalului imitat şi propria-i identitate abandonată. Şi ca să glumim puţin, atât cât trebuie în contextul actual, ce-ar fi dacă am fi şi noi imitaţi de alţii?

Considerăm, de aceea, că starea de rectitudine îşi are temeiul în recunoaşterea originii şi a tablei de valori concrescută cu ea, tópos din care se iniţiază sau se acceptă intrarea în dialog cu celelalte "voci", consolidate asemenea, cu scopul cunoaşterii şi auto-depăşirii fiecăruia, dar păstrându-se diferenţele. "Întâietăţile" iscate în diferitele domenii şi explicate "difuzionist", prin filiaţie sau prin puterea creativă al geniului popoarelor, se impun prin ele însele pentru a fi asimilate şi omologate universal, cu condiţia universalizării lor. Este un lucru de la sine înţeles că nici o cultură nu s-a constituit izolată, că păstrează urmele unor aculturaţii, de unde rezultă că şi acum ceasul istoriei ne arată imperativul deschiderii, fără ca aceasta să se finalizeze cu disoluţia.

Nu cumva, din pricina complexului de provincial ne uităm peste gard la grădina înfloritoare a "vecinului", uitând astfel să ne-o cultivăm pe a noastră, numai spre a deveni comparabili? Iar atunci când ţâşneşte din acest sol o noutate cu valoare intrinsecă universală, cum ne raportăm la ea? Ar fi regretabil ca Bacovia să aibă şi azi dreptate când suspină:

"O, genii întristate care mor
În cerc barbar şi fără sentiment,
Prin asta eşti celebră-n Orient,
O, ţară tristă plină de humor...
"

N.B. Acestea au fost numai câteva reflecţii declanşate de volumul impresionant ca densitate, adevăr şi actualitate, intitulat Cine suntem de Dan Puric.

Scrisă de prof. univ. dr. Gheorghe Ceauşu





Citeste cele 14 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Pingback: Blog de aberat în doi » Versus

  2. emma spune:

    acum am sa va critic putin recenzia . in primul rand tenorul folosit de dvs. in partea II – a , contine multa critica negativa bine camuflata – la comentariile care au fost scrise pe marginea primei recenzi . eu va inteleg in primul rand in rolul dvs. de pedagog . fac abstractie de titlurile dvs. care cu siguranta au fost dobindite prin merite incontestabile . dar inainte de toate sunteti un pedagog si eu gasesc ca rolul pedagogului in societate este acela de a educa respectiv a insoti procesul educational. nu atat prin critica si aroganta – cat prin pacienta si intelepciune .
    asadar , daca romanul se gaseste intr-o criza de identitate este foarte probabil ca pedagogul sa fi esuat in functia pe care o are . de aceea ar fi meritabil sa nu raspanditi ideea ca vestul a fi avut un rol negativ ci mai degraba sa incercati sa gasit geneza problemelor in spatiul national .
    promovati religia (ea fiind de facto o institutie) discriminand ateii facandu(i) vinovati (indirect se intelege ) de imoralitate. cu toate acestea nu ati reusit sa aduceti un argument , un fact care sa sprijine rolul caritativ al bisericii ortodoxe prin acte filantropice cum ar fi : infiintarea de orfelinate , case de batrini , azile pentru cei care nu au un acoperis desupra capului , donatii pentru oamenii care au un statut social precar , infiintarea azilelor pentru cei bolnavi de aids , tuberculoza , etc . ultimul raport a fondatiei internationale de aids au pus romania si rusia pe primele locuri in europa prin rata de boli care creste razant .
    amintiti de italieni – insa catolicismul – impotriva muuultor superinte pe care le-a cauzat, a propulsat arta . nemtii spre exemplu l-au criticat pe heidegger prin “simpatia” pe care a avut-o cu regimul NS in perioada 1933-1934 . identitatea nationala a germanilor nu a avut un feed-back religios cu toate ca este o tara cu o aprenta catolica puternica ci si-au definit valorile morale alfel adica printr-o toleranta multiculturala .
    francezii spre exemplu si-au construit societatea tocmai departajind statul de biserica – cautandu-si radacinile propriei identitati in valori culturale – nicidecum intru religie.
    cat despre romani – ei se critica singuri intr-un mod foarte destructiv fara un ajutor venit din exterior . cazul lui cartarescu bunaoara . eliade, ca tot il amintiti trece de multe ori in randurile pseudo-intelectualilor drept inginer literar . eminescu a fost criticat in cea mai larga forma , cioran la fel.
    interesant este ca vestul va apreciaza oamenii de arta . UE – va sprijina prin diverse ajutoare financiare .
    poate problema “problemelor” este aceea ca v-ati obisnuit sa criticati doar …si in final sa asteptati miracole spirituale .

    raspunde

  3. Pingback: Ce mai face bookblog :) : Andrei Rosca: My way

  4. Silviu Man spune:

    emma, avem o mica problema. Recenzia de mai sus este una singura, impartita in doua. Am ales metoda aceasta pentru a nu obliga publicul sa citeasca circa 10 pagini pe monitor dintr-o data. Ca urmare, dl. Profesor Ceausu nu avea cum sa incropeasca repede o continuare care sa contina, dupa cum afirmi, “multa critica negativa bine camuflata – la comentariile care au fost scrise pe marginea primei recenzi.” Acesta e textul asa cum a fost trimis, fara modificari sau adaugiri. despre asa-zisa “discriminare a ateilor”, salvarea prin Revolutia franceza, semnul egal dintre bine si filantropie si despre celelalte doleante nu discut, e de prisos.

    raspunde

  5. emma spune:

    silviu man , ce stii tu la cei muuulti 21 de ani ai tai fragezi si pi-colorati ?!? imi cam mergi pe nervi cu atotstiinta ta – care este plina de gauri !
    in ceea cel priveste pe mosiu profesor – atata timp cat numele maretiei sale academice sta sub un text – este responsabil pentru fiecare silaba . nu va invata dascalii romani in “fukultati” chestiuni de responsabilitate ? pai, nu ma mir ca o luati pe aratura religio – pshiho – spirituoasa !

    gata !

    raspunde

  6. emma spune:

    si nu mai folosi plurarul – ca – ma faci sa cred ca suferi de multiple persönlichkeit(s)störung ! daca vorbesti in bookblog – nomine – iscaleste por favor cu : echipa ! alles klar ?

    raspunde

  7. emma spune:

    plural – se vrea a fi !

    raspunde

  8. gabriel spune:

    “Ce-ar fi să ne abţinem un timp de la imitarea altora, să nu ne mai expunem spre a fi gândiţi de gândirea lor şi să încercăm să gândim lumea în modul nostru propriu, aşa cum au făcut predecesorii noştri, construind afirmaţii şi nu comentarii.”

    pt. ca am observat ca se cunoaste limba germana, si legindu-ma de citatul postat, voi copia mai jos ceva din ADZ online, 11.7.2008, articol sugestiv intitulat: “Zurück ins Mittelalter”, ce poate fi gasit pe linkul http://www.adz.ro/mb.htm#2

    Die Heilige Synode hat eine ganze Reihe von Verboten erneuert und bekräftigt, die durchweg auf und durch alle Kleriker – unabhängig ihres kirchlichen Ranges – anzuwenden sind. Verbote, die noch aus der Zeit des Großen Schismas zu stammen scheinen. Und damit kommt ein Fundamentalismus ans Tageslicht, wie man ihn in Zeiten des Vormarsches der Ökumene und in einem EU-Mitgliedsstaat nicht mehr für möglich gehalten hätte. Zurück ins Mittelalter, kommentierten junge Leute in Temeswar spontan, als der Beschluss der Heiligen Synode der Rumänischen Orthodoxen Kirche bekannt wurde… Der Beschluss setzt noch etwas Schlimmeres drauf – wenn es beim Versuch, die Annäherungsprozesse der christlichen Kirchen im Jahr 2008 nach Christus zu stoppen, noch Steigerungsformen geben sollte: „Es ist desgleichen jedwelchem orthodoxen Kleriker verboten, die Heiligen Sakramente (Taufe, Kommunion, Beichte, Trauung, Priesterweihe, Sündenbekenntnis, Ölung usw.) sowie weltliche heilige Handlungen: Begräbnisse, Verlobungen, rituelle Gebete zum Sündenerlass, Totengedenkmessen und Haussegnungen mit den Klerikern anderer Kirchen zu konzelebrieren.“

    oare acesta sa fie modelul modului nostru propriu in care sa gindim lumea!?

    raspunde

  9. gabriel spune:

    cit despre subtitlul “Cine este superior şi cine este inferior, cel care rămâne prizonierul propriului sistem de valori sau cel care caută să înţeleagă alte culturi şi să intre în dialog cu ele?”, in sensul (“consens”?) articolului citat anterior, mai necesita oare comentarii!?

    raspunde

  10. Iulia spune:

    “Ce-ar fi să ne abţinem un timp de la imitarea altora, să nu ne mai expunem spre a fi gândiţi de gândirea lor şi să încercăm să gândim lumea în modul nostru propriu, aşa cum au făcut predecesorii noştri, construind afirmaţii şi nu comentarii.”

    Foarte bine spus: sa ne recuperam increderea in noi si sa actionam, nu de sa reactionam, sa ne conturam o directie proprie, nu sa urmam orbeste modele exterioare, sa ne construim propriul nostru bine, oprindu-ne un pic din a tanji la binele de peste gard.

    raspunde

  11. Helga spune:

    In continuitate de idei cu aceasta carte:

    Autoaparare psihica. Cum sa devii imun la manipulare
    http://www.1-clickshare.com/download.php?file=27fc2b4711d9833fb6f4b9d0d614a1d6_8421

    Totul pentru Hristos! Testamentul politic al lui Nicolae Iorga
    http://www.1-clickshare.com/download.php?file=27acd5fe00ee1478ad56d934a49705fd_8422

    Secretul sabiei de foc. Sau cum e cu putinta Fenomenul Legionar
    http://www.1-clickshare.com/download.php?file=32fbba1fcd6eae6cefc6d0b82db66e46_8423

    Testamentele politice ale lui Ion Antonescu si Corneliu Zelea Codreanu
    http://www.1-clickshare.com/download.php?file=6d30ac1ead45855a795bd191391ed39e_8425

    Comandantii legionari Mota si Marin. Testamentele lor politice
    http://www.1-clickshare.com/download.php?file=6a73f81ea34fd0f11535602c57955efe_8426

    De ce? Reflectii infidele despre Holocaust
    http://www.1-clickshare.com/download.php?file=08affad96f7106e82d6aefffb64759c2_8420

    Eminescu interzis. Gandirea politica
    http://www.1-clickshare.com/download.php?file=f5a602f815da0d70d715db1a2f35a306_8418

    Arma cuvantului la Mihai Eminescu
    http://www.1-clickshare.com/download.php?file=8643cecf3ce5369f86049d68b979fb9b_8419

    Spre Eminescu. Raspuns romanesc la amenintarile prezentului si la provocarile viitorului
    http://www.1-clickshare.com/download.php?file=57628dd92d67d1e4e9717cc74c917dfb_8424

    Toate aceste lucrari au copyLIBER.

    raspunde

  12. TLP spune:

    Noul profet al neamului românesc s-a produs aseară la emisiunea lui Robert Turcescu, sporindu-i probabil cotele de audienţă datorită rrromânilor extaziaţi în faţa măreţiei lor dezgropate de actorul de pantomimă care şi-a descoperit o vocaţie mesianică. Cartea pe care Dan Puric a scos-o, Cine suntem?, apărută la o editură destul de obscură, s-a vândut se pare în peste 70.000 de exemplare ceea ce-l propulsează după spusele lui Robert Turcescu pe primul loc în ierarhia celor mai bine vânduţi autori români.

    Dacă cifra este corectă, Robert Turcescu tot nu are dreptate, şi asta pentru că Dan Puric nu este nici pe departe un autor. Şi nu este autor din două motive care sunt legate unul de altul : unul pentru că respectiva carte la care se face referire este o colecţie de conferinţe, apariţii la televiziune, cuvântări libere, al doilea pentru că în acestea Dan Puric nu este deloc original, atribut care este necesarmente implicat de noţiunea de autor.

    Dan Puric este o mixtură de lecturi din Nae Ionescu, receptat prin Petre Ţuţea, pe care nu se dă în lături să-l şi interpreteze, având talentul actoricesc de partea lui, vorbe duhovniceşti culese de prin cărţile publicate de edituri pioase, vorbe prinse din zbor de la analişti şi jurnalişti, rezultând un ghiveci călugăresc care se pare că e înfulecat cu maximă plăcere de 70.000 de români. Ce conţine acest ghiveci nu e greu de aflat, după cum nu e greu de înţeles de ce provoacă atâta satisfacţie în stomacurile cerebrale ale ascultătorilor şi cititorilor lui. Ei bine, iată reţeta: un naţionalism care ţi-ar aminti de Vadim Tudor dacă nu ar fi înecat într-un ortodoxism deşănţat, un antidemocratism din care s-a născut şi mişcarea legionară, o xenofobie demnă de începutul secolului trecut şi incalificabilă pentru o ţară europeană, un segregaţionism revoluţionar: clasa politică şi noi, poporul, o românolatrie greţoasă care merge de la „poporul român e genial”, nemuritor, singurul depozitar al credinţei, al adevărului şi al lui Dumnezeu (spre deosebire de ei, păgânii, străinii, FMI-ul, Occidentul, americanii) până la România va renaşte, „e aproape momentul”, baba româncă cu fractură de şold e mai deşteaptă decât toţi nobelizaţii pentru ca merge la biserica românească creştin-ortodoxă.

    Că românii se înghesuie la oala pe care Dan Puric le-o aşază sub nas e lesne de priceput câtă vreme timp de 20 de ani au dus şi duc încă o foame teribilă de narcisism după ce alţi 20 de ani de comunism ceuşist fuseseră îndopaţi cu dovezi de mândrie naţională, de istorie glorioasă a poporului, de eroism şi de genială inventivitate şi inovaţie. După 1989 această hrană narcisiacă a dispărut, era greu de procurat, se mai strecura regurgitată din gura deformată de boala Parkinson a lui Petre Ţuţea, din revista patriotică România Mare (dar, din păcate pentru ea şi pentru şeful ei, neortodoxă), mai curgea din cursurile de filosofie ale lui Nae Ionescu retipărite şi din vorbele duhovniceşti ale talibanilor ultraortodocşi. Ceea ce nu înţeleg eu e că un intelectual destul de rafinat, zic unii, precum Robert Turcescu, se poate extazia o oră întreagă în faţa lui Dan Puric care acoperă o gamă foarte largă – de la cotcodăceli până la citate din Sf. Augustin, de la criza financiară mondială până la porcul din bătătură (soluţia pentru ieşirea din criză, marca Dan Puric), de la smerenie până la epitete precum „cretin”, „jigodie” s.a.m.d.

    Dacă şi actorii ar fi intelectuali, aş zice: iată, domnule, cum a fost posibilă mişcarea legionară în perioada interbelică. Prin asemenea discursuri şi prin sensibilitatea pare-se destul de pronunţată a poporului român la auto-voyeurism (care diferă de narcisism prin faptul că un narcisist se iubeşte pe sine de unul singur în vreme auto-voyeurul se iubeşte pe sine în efigie, prin reprezentanţi; narcisistul are nevoie de o oglindă, în vreme ce auto-voyeurul are nevoie de actori; de aceea iubirea de sine a narcisistului e de durată, necondiţionată şi poate fi fundamentul unor construcţii solide, în vreme ce iubirea auto-voyeurului este un foc de paie aprins la răstimpuri de îndemnuri naţionaliste, de cântece patriotice, de cuvintele lui Ştefan cel Mare; ţările occidentale, cel puţin o parte din ele sunt narcisiace, alte ţări, precum România, sunt auto-voyeuriste). Ce bine, deci, că actorii nu sunt intelectuali. Dar jurnaliştii sunt?

    Dat fiind că Dan Puric nu este un autor (textele sale fiind retranscrieri ale conferinţelor), el nu poate fi tratat ca un plagiator oarecare, dat fiind ca vorbitul nu se supune aceloraşi standarde ca şi scrisul. Scrierea vorbelor beneficiază deci de un statut ambiguu.

    Ceea ce-l excită pe Dan Puric, anume numărul demenţial în care a fost vândută această struţo-cămilă ultra-naţionalistă, pe mine are darul să mă deprime profund. Încă credeam că românii au un anume scepticism care ar putea fi apropiat de inteligenţă, o moderaţie tangentă înţelepciunii, o reţinere care-i fereşte de penibil. Iată dezminţite speranţele mele. Românii se reped la kitschul jenant semnat de Dan Puric, de acest Leonard Doroftei al lumii artistice, de acest individ cu o erudiţie de taximetrist. Cum ar fi reacţionat urmaşii Romei la discursuri patriotice gonflate semnate de adevăraţi oameni de spirit, gen Emil Cioran ori Mircea Eliade nu e greu de imaginat: s-ar fi înrolat cu miile în Garda de Fier.

    De ce a dus lipsă acest „biet”, „sărman” şi „genial” popor român, citez din cuvintele lui Dan Puric, nu sunt marii scriitori, marii oameni de cultură, marii artişti. Noi suntem o cultură mică nu fiindcă nu am avut mari oameni de cultură, ci pentru că nu am avut mari modele, modele autentice, învăţători, valori autentice, oameni care să întrupeze un drum de urmat măcar pentru câteva zeci de ani. „Martiri” care să nu fi fost legionari, hristoşi care să nu fi fost antisemiţi, oameni care au trăit sub comunism fără să fie turnători sau propagandişti împuţiţi. Să ne bucurăm că avem în sfârşit un model care nu poate fi inclus în nici una din categoriile amintite. Un model autentic. Să-l aplaudăm pe Dan Puric, cel mai bine vândut autor român (de vorbe de duh) în viaţă!!!

    raspunde

  13. Ovidiu M spune:

    @TLP
    Gasesc un pic prea dur comentariul tau, pe alocuri imi dai senzatia ca esti totusi nedrept cu dl Puric. Cu toate astea, salut comentariul tau singular intr-o mare de comentarii extaziate de geniul “marelui roman”. Desi nu ma indoiesc de bunele sale intentii, consider ca diagnostiul lui Dan Puric asupra poporului roman este periculos de subiectiv, inexact, plasmuit dintr-o analiza facuta prin ochelari de cal. Orice natiune are nevoie de mituri prin care sa-si gadile orgoliul supradimensiont prin exacerbarea calitatilor evidentiate special pentru a-i atesta unicitatea. Nu e nici o problema in asta. Mai mult, in mod normal as fi fericit sa citesc o carte asemeni celei despre care vorbim acum. Problema este ca noi suntem un popor, dar nu suntem si o natiune. Nu avem constinta faptului de a ne fi nascut romani decat la 1 decembrie sau la un pahar de bere.

    Vorbim de forme fara fond, de dezvoltare prin gasirea unui drum propriu, specific noua romanilor. Problema e ca noi ca natiune suntem inca diformi, nu stim ce vrem de la noi, nu stim unde suntem, si, mai ales, unde vrem sa ajungem. Prefer o forma fara fond acum, pentru a ne modela intr-o oarecare masura, decat sa ajungem o forma ca de fund, mandri insa de unicitatea spriritualitatii noastre. Sa nu uitam totusi ca formele fara fond pe care am inceput sa le imbratisam de la inceptulul secolului al XIX-lea au condus intr-un final la recunoasterea independentei Romaniei, in 1878. Generatia pasoptista a fost educata pe principiile formei fara fond, dar nu aud pe nimeni spunand ca ar fi o crima.

    Regele Carol I spunea la un moment dat despre romani ca sunt un popor care nu se lasa condus, desi e incapabil sa se conduca singur. Cu parere de rau, n-am evoluat prea mult de-atunci. Se poate face o paralela intre un lant si o natiune. Zalele natiunii sunt cetatenii ei, iar zala cea mai slaba este constiinta nationala a mediei poporului. Intorcandu-ne putin, nu cazurile fericite si atent selectionate de dl Puric sunt obligatoriu cele mai reprezentative. Pentru a va convinge e suficient sa va plimbati putin in trenurile personal si veti intelege exact despre ce vorbesc.

    Ma bucura totusi ideea ca “formele fara fond” atat de mult blamate de dl Puric sunt deja angrenate intr-o miscare aproape imposibil de oprit. Lamentarile domniei sale, care fac impresie (de scurta durata) printre cativa intelectuali si foarete multi pseudointelectuali nu vor putea opri un proces in plina – si dureros de lenta – desfasurare. In mod amuzant, chiar discursul retractorilor sufera modificari subtile in timp. Cine l-a urmarit pe Dan Puric din cand in cand, vede ceva diferente intre Dan Puric de acum 4-5 ani, si cel de-acum. A devenit putin mai… maleabil :-).

    raspunde

  14. Alle spune:

    Am cautat mult timp cartea.
    Trebuie sa ma apuc sa o citesc serios :)

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro