bookblog.ro

---

Gaudeamus 2016: ce noutăți ne pregătesc editurile

Scris de • 7 November 2016 • in categoria Stiri

Târgului Internațional Gaudeamus - carte de învățătură a ajuns la ediția a XXIII-a. Anul acesta târgul se va desfășura în perioada 16-20 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din București.

Știm că sunteți nerăbdători să aflați ce se va găsi pe rafturile editurilor în aceest an, așa că iată  noutățile pregătite de cele mai importante edituri pentru a putea întocmi lista cu dorințe pentru această ediție.

CURTEA VECHE

Mihail Șișkin, considerat a fi cel mai important scriitor rus contemporan, revine în atenția cititorilor cu un nou titlu: „Luarea Ismailului”, apărut în traducerea doamnei Antoaneta Olteanu. Este cartea ce va îi va cuceri pe cititorii literaturii ruse prin amestecul de ficțiune și elemente biografice, fiind romanul ce l-a impus pe Siskin în topul literaturii mondiale.

Fernando Vallejo, unul dintre cei zece cei mai influenți intelectuali din America Latină, conform cititorilor revistei Foreign Policy, ne va surprinde cu două volume clasate în top 15 cele mai bune cărți în limba spaniolă, „Și vom merge toți în infern” și „Sfânta Fecioară a ucigașilor plătiți”, ambele tratând viața agitatei Columbia.

si-vom-merge-toti-in-infern_fernando-vallejo

O noutate este și debutul omului de televiziune Mircea Radu în calitate de scriitor. „Povești cu gust”este o călătorie culinară presărată cu amintiri și preparate delicioase, ce abia așteaptă să fie descoperite de cititori.

Geanina Staicu-Avram, cunoscută sub numele de Jamila, ne va încânta cu rețetele sale delicioase în prima sa carte de bucate, „Jamila’s Cuisine”, bunătăți ce au adus-o în atenția publicului și au făcut-o să fie desemnată Personalitatea Anului în Online în cadrul Webstock, cel mai important eveniment dedicat social media. Admiratorii Mihaelei Bilic vor avea din nou ocazia să o întâlnească odată cu lansarea noii sale cărți, „Supă de încălzit inima”.

povesti-cu-gust_mircea-radu

Fluturele gladiator. Teatru politic, queer & feminism pe scena românească” este noul volum semnat de Cristina Modreanu și ilustrat de Dan Perjovschi ce analizează situația teatrului contemporan românesc, iar Daniel Cristea-Enache reunește textele publicate de-a lungul timpului în presă în volumul de publicistică „Aproape liber”.

Un alt eveniment special organizat la standul editurii va fi prezentarea seriei de cartoline „Pe urmele sașilor. 45 de cărți poștale - fotografii de Barna Némethi”, un proiect fotografic apărut la Curtea Veche Publishing cu sprijinul Fundației Michael Schmidt în care fotograful a vizitat oraşe precum Sighișoara, Criț sau Rupea, având ocazia să afle de la locuitorii acestora cât de importantă este comunitatea lor.

 

EDITURA ALL

La cinci ani de la lansare colecția „Strada Ficțiunii” se prezintă în haine noi. Cititorii pot alege înfățișarea fiecărei cărți, având opțiunea unei coperte cu o imagine reprezentativă sau a unei supracoperte elegante, pe carton special.

În curs de apariție: „Gâtul girafei”, de Judith Schalansky. Un roman despre singurătate și inadaptare, în contextul în care atașamentul nu înseamnă decât vulnerabilitate în lupta pentru supraviețuire

gatul_girafei-suprac1

Din Liverpool în Carpați” de Arabella Mclntyre-Brown este o veritabilă scrisoare de dragoste către România semnată de o jurnalistă și scriitoare din Liverpool. Decizia de a se muta dintr-un oraș britanic aglomerat și animat într-o cabană doar pe jumătate construită din satul Măgura, ar fi putut fi un dezastru pentru femeia trecută de 50 de ani, însă autoarea a descoperit în Transilvania secretul fericirii.

din_liverpool_in_carpati-c1

„Colți-lungi” de Alex Cuc vă invită într-o lume fantasy populată de zeități și creaturi exotice, dar și de fani ai trupei AC/DC și întinderile nemărginite de beton. Colți-lungi, căpetenia nemuritoare a celui mai mare trib de pe Amazon reușește să unească sub comanda sa populația băștinașă împotriva omului alb și a zeității malefice ce sălășluiește în fluviu. Însă războiul dintre junglă și oraș abia a început și nu se va sfârși după prima luptă.

colti_lungi-c1

 „Dragă, mă duc la Charlie” de Maryse Wolinski, confesiunea soției caricaturistului Georges Wolinski, ucis în atentatul de la „Charlie Hebdo”. Este o carte-eveniment care prezintă fața ascunsă a tragediei care a zguduit întreaga lume. Jurnalista și scriitoarea Maryse Wolinski povestește într-un mod tulburător cum a trăit momentul atacului terorist din 7 ianuarie 2015 și toate zilele dramatice care au urmat.

 

EDITURA POLIROM

Editura Polirom vine cu o ofertă impresionantă de literatură română la ediția din acest an a târgului. Vor fi lansate titluri semnate de câțiva dintre cei mai apreciați scriitori români contemporani: Varujan Vosganian, Gheorghe Săsărman, Bogdan Suceavă, Marius Oprea, Dan Alexe, Radu Pavel Gheo, Vasile Ernu, Matei Florian, Lavinia Braniște, Mircea Pricăjan.

Copiii războiului de Varujan Vosganian un roman care reconstituie istoria României de la Al Doilea Război Mondial până la începutul anilor 2000. Copiii războiului va fi lansat duminică, 20 noiembrie, ora 12.00.

Adevărata cronică a morţii lui Yeşua Ha-Nozri de Gheorghe Săsărman, un roman care ne pune faţă în faţă cu un eveniment la care visează milioane de oameni, dar despre care puţini cred că ar putea fi şi real. O întrebare rămâne totuşi: „Ce-ar fi dacă...?”. Să fie vorba despre a doua venire a Mântuitorului printre noi sau despre una dintre cele mai mari farse din istorie?

adevaratacronicaamortiiluiyesuaha-nozri-6197

Republica de Bogdan Suceavă, o reconstituire literară a evenimentelor din data de 8 august 1870, când a avut loc proclamarea furtunoasă a republicii în Ploieşti, pornind de la o varietate de surse, între care o scurtă scriere satirică, Boborul, a lui Caragiale, pe atunci tânăr copist la judecătoria din Ploieşti. Republica va fi lansat duminică, 20 noiembrie, ora 13.00.

În punctul lui rebbe G. de Dan Alexe, douăzeci şi două de povestiri –  fiecare corespunzând unuia din arcanele majore ale Tarotului, un volum care oferă, picătură cu picătură de licori precum „Scuipat de Lună” sau „Cîine de Armenia”, o nouă viziune asupra lumii de azi şi a limbii care ne vorbeşte. În punctul lui rebbe G. va fi lansat sîmbătă, 19 noiembrie, ora 15.00.

Disco Titanic de Radu Pavel Gheo, un roman cu adolescenţi maturizaţi traumatic într-o lume copleşită de puseuri naţionaliste sau localiste, o carte despre tandreţea şi cruzimea care se ascund în fiecare dintre noi. Lansare la Gaudeamus: sâmbătă, 19  noiembrie, ora 17.30.

discotitanic-6207

Cexina Catapuxina de de Matei Florian - La zece ani de la debutul editorial cu romanul Băiuțeii (Polirom, 2006), scris împreună cu Filip Florian, și la șapte ani de la publicarea primului său roman, Şi Hams Şi Regretel (Polirom, 2009), Matei Florian revine cu o nouă carte, îndelung așteptată de cititorii săi, Cexina Catapuxina, care va fi lansat sâmbătă, 19 noiembrie, ora 17.00.

Calitatea luminii de Mircea Pricăjan, o lecţie despre acceptare şi asumare, despre redefinirea fericirii în cuplu şi despre cum conştiinţa de familie se dobândeşte printr-un efort de voinţă. Lansarea romanului Calitatea luminii va avea loc vineri, 18 noiembrie, ora 15.30.

cexinacatapuxina-6212

Interior zero de Lavinia Braniște, care ne arată cât de ușor poate să treacă viața pe lângă tine și cum alegerea căii mai sigure poate avea consecințe mult mai grave decât ți-ai putea imagina. Lansarea volumului Interior zero va avea loc vineri, 18 noiembrie, la ora 17.00.

 

EDITURA NEMIRA

La Gaudeamus se lansează colecția de poezie, coordonată de Svetlana Cârstean - VORPAL. Primele 2 volume publicate sunt: „Dodii”, de Florin Dumitrescu. A vorbi în dodii atunci când stăpânești perfect vorbirea, a răsuci limbajul și a-l întoarce pe toate părțile atunci când îi cunoști în detaliu mecanismele, a genera un absurd jucăuș din aceeași materie cu ajutorul căreia ai creat sensuri limpezi ani de zile. Și „Sisteme de fixare și prindere”, de Ștefania Mihalache, care fixează în limbaj o aventură greu de formulat, cea a maternității, cu simțuri înzecite și puteri nefirești, neînfricată, cinică și hiperprotectivă, așa cum toate fetele devin atunci când se transformă în mame.

Un proiect editorial special este și traducerea volumului „Trado”, scris la patru mâini de Svetlana Cârstean și poeta suedeză Athena Farrokzhad, apărut la începutul anului trecut și care s-a bucurat de un succes imens în Suedia.  Ceea ce este aparte la colaborarea dintre cele două poete este munca lor de traducere reciprocă, „Trado” este și ea o carte „altfel”, o carte – obiect, alcătuită din trei volume: unul conține poemele Svetlanei Cârstean, celălalt pe ale Athenei Farrokhzad, iar cel din mijloc un eseu poematic despre traducere, scris în colaborare de ambele autoare.

julian-barnes-zgomotul-timpului-c1

Cel mai recent roman al lui Julian Barnes, câștigător al Man Booker Prize, apare la editura Nemira, în colecția Babel. Zgomotul timpului este o biografie ficțională a compozitorului Dmitri Șostacovici, care se află în postura ingrată a celor mai mulți dintre intelectualii și artiștii din blocul sovietic: aceea de a colabora cu un regim opresiv sau de a fi o victimă a lui.

Noutățile din colecția Nautilus SF&Fantasy: „Pacea eternăde Joe Haldeman, continuarea romanului „Războiul etern”, un nou roman despre ororile războiului și despre aparenta incapacitate a omenirii de a-și învinge impulsurile violente. Cu volumul „Jumătate de război” se încheie trilogia fantasy Marea sfărâmată, de Joe Abercrombie, o poveste epică despre răzbunare și curaj, apreciată de George R.R. Martin.

joe-haldeman-pacea-eterna-c1_1_

„Arhanghelul Raul” de Ovidiu Eftimie, primul debut românesc în colecția Nautilus după mai bine de 10 ani, e un science fiction în care spații banale : cartierul Pantelimon, gara din Brașov, Ministerul Transporturilor sau trenul spre Teiuș sunt scene pentru discuții despre călătorii în timp și lupte cu ființe multidimensionale – toate pentru a preveni Apocalipsa.

În colecția Young Adult apar romanele „Panica”, de la autoarea bestseller-ului Delirium, Lauren Oliver, despre un oraș micuț, unde tinerii suferă de claustrofobie, jocul Panica e singurul care le dă sentimentul libertății, prin probele absurd de periculoase și „Vrăjitoarea adevărului,” de Susan Dennard, prima carte din seria Tărâmul vrăjitorilor, unde magia e de multe feluri și peripețiile la fel.

pedro-arturo-aguirre-istoria-megalomaniei-c1

„Istoria megalomaniei” de Pedro Arturo Aguirre apare în afara colecțiilor și  ne prezintă cu mult umor faptele și vorbele mărețe  „pregătite“ de-a lungul istoriei  de mințile cuprinse de febra cultului personalității. Nero, Napoleon, Hitler, Stalin, Kim Ir-sen, Ceaușescu și mulți alții constituie un inepuizabil material de studiu și o bună provocare de a face haz de necaz.

„Numărul de aur” de Matila C. Ghyka apare pentru prima dată în traducere românească în colecția Porta Magica.  Matila Ghyka – nume cu rezonanță istorică în România, a fost un savant, un polimat, preocupat de matematică, inginerie, marină, estetică, literatură, istorie, diplomație, memorialistică – ar răspunde un occidental. Omul care m-a făcut să-l înțeleg pe Leonardo da Vinci – ar răspunde marele Salvador Dalí.

 

EDITURA NEMI

Aduce la târgul de carte de la Gaudeamus cea mai frumoasă carte de sărbători, pentru copii și părinți deopotrivă – „Un băiat numit Crăciun” de Matt Haig, cu ilustrații de Chris Mould și tradusă de Veronica D. Niculescu. O poveste care le are pe toatezăpadă, aventuri, magie, umor, reni, turtă dulce, elfi, spiriduși și un băiat pe nume Nikolas căruia nu-i e teamă să creadă în magie.

matt-haig-un-baiat-numit-craciun_coperta_c1

Matei se întoarce în cărțile cu „Ajutor, Matei! O fatomă!” și „Crăciun fericit, Matei”, de Brigitte Weninger, cu ilustrații ale Evei Tharlet și continuă aventurile iepurașului năzdrăvan cu frații săi.

Un proiect minunat se lansează tot la târg - Basmul din buzunar ce va cuprinde adaptări ale unor basme și povești românești și universale care au încântat generații întregi de cititori din întreaga lume.

muzicantii-din-bremen_c1

Formatul cărților a fost gândit pentru generațiile moderne de părinți, mereu în mișcare. Colecția se lansează cu cinci basme populare și culte, atât din folclorul internațional:  „Muzicanții din Bremen” de Frații Grimm (Ilustrații de Adriana Oprița-Gheorghe), „Aladin și lampa fermecată”, din O mie și una de nopți (Ilustrații Marina Plantus), cât și din folclorul românesc: „Sarea în bucate”, de Petre Ispirescu (Ilustrații de Alexia Udriște), „Ursul păcălit de vulpe”, de Ion Creangă (Ilustrații Alexandru Ciubotariu), „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, de Petre Ispirescu (Ilustrații Bianca Spătariu).

 

EDITURA LITERA

„După ce te-am pierdut”, continuarea bestsellerului ecranizat „Înainte să te cunosc”, de Jojo Moyes - „Amuzant, surprinzător și emoționant, cu personaje care inspiră în același timp optimism și melancolie... Un roman provocator și captivant, care reușește să surprindă întreaga complexitate a iubirii.” People Magazine / Jojo Moyes este autoarea bestsellerurilor „Ultima scrisoare de dragoste”, „Fata pe care ai lăsat-o în urmă” și „Înainte să te cunosc”, roman vândut în peste 8 milioane de exemplare.

blue_moon_dupa_ce_te-am_pierdut

Premiul Man Booker 2015: „Scurtă istorie a șapte crime” de Marlon James, colecția Clasici Contemporani Litera Jamaica, 1976. Șapte oameni înarmați pătrund în casa lui Bob Marley, trăgând cu mitralierele la foc automat. Superstarul reggae supraviețuiește, dar atacatorii nu sunt prinși. În Scurtă istorie a șapte crime, Marlon James prezintă cu măiestrie acest eveniment aproape mitic. Derulându-se pe trei decenii și întinzându-se pe mai multe continente, romanul este cronica vieții unor personaje memorabile – copii de mahala, lorzi ai drogurilor, jurnaliști, prostituate, asasini profesioniști și chiar agenți CIA.

scurta-istorie-a-7-crime

Seria de autor Carla Guelfenbein, colecția Buzz Books, tilurile „Restul e tăcere” și „Cu tine în depărtare”, roman distins cu Premiul Alfaguara în 2015. Cartea spune povestea Emiliei, o tânără studentă de origine chiliană din Franța care sosește la Santiago pentru a studia opera misterioasei scriitoare Vera Sigall. „Un roman de suspans literar construit cu mare eficacitate narativă în jurul unui memorabil personaj feminin și al puterii genialității. Autoarea a știut să împletească iubiri și enigme într-o scriitură complexă și în același timp transparentă.” (Din argumentarea juriului Premiului Alfaguara)

vaduva-1

„Văduva” de Fiona Barton. „O reconstituire palpitantă a unei crime și în același timp o analiză necruțătoare a instituției căsătoriei... Fiona Barton scrie o poveste meșteșugită, care se citește cu sufletul la gură, despre minciunile pe care oamenii și le spun unii altora și lor înșiși atunci când țin cu tot dinaindinsul să nu afle adevărul.” Entertainment Weekly

O nouă serie de autor Agatha Christie! Primele trei titluri disponibile sunt „A treia fată”, „Cei patru mari”, „Ultimele cazuri ale lui Miss Marple”.

„15 lucruri la care să renunți pentru a fi fericit”de Luminita Saviuc, ghidul motivațional care a făcut înconjurul lumii, scris de românca Luminița Saviuc, în imprintul Introspectiv. Autoarea va fi prezentă la Gaudeamus, alături de invitații săi. 15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit ne prezintă un mod simplu și paradoxal de a găsi bucuria adevărată. Această carte plină de sensibilitate ne învață pe noi, cititorii, cum să renunțăm la acele obiceiuri negative și contraproductive care ne împiedică să ajungem la fericirea adevărată și să trăim  o viață împlinită

coperta

„Pe-un picior de plai”  de Ana Maria Gordin Marinescu,  carte de colorat pentru adulți. Vă invităm la o plimbare prin lumea satului românesc! Singurele bagaje de care aveți nevoie sunt instrumentele voastre preferate de colorat – creioane sau pensoane.

 

EDITURA TREI

„Cea mai norocoasă fată” de Jessica Knoll -  În timpul adolescenţei petrecute la prestigioasa Bradley School, Ani FaNelli a suferit o umilinţă publică îngrozitoare, care a făcut-o să vrea cu disperare să se reinventeze. Acum are o slujbă de invidiat la o revistă glossy, o garderobă luxoasă și un logodnic arătos. E la un pas de a trăi viaţa perfectă, un vis pentru care a muncit din greu. Dar Ani are un secret.  Ceva îngropat în trecutul ei, ceva intim și dureros care încă o bântuie și ameninţă să arunce totul în aer.  Dacă Ani alege să vorbească va distruge oare tot ce a realizat sau se va elibera în cele din urmă?

2995

„Te las să pleci„ de Clare Mackintosh  -Totul s-a petrecut atât de repede. Oare n-ar fi putut face nimic ca să împiedice dezastrul?  Într-o fracțiune de secundă, existența Jennei Gray se transformă în coșmar. Singura ei speranță de a depăși momentul este să se îndepărteze de tot ce-i este familiar și s-o ia de la capăt.

Cu o nevoie disperată de a se elibera, Jenna se refugiază într-o căsuță uitată de lume pe coastele Țării Galilor, dar continuă să fie bântuită de temerile ei, de durere și de amintirile unei nopți cumplite de noiembrie care i-a schimbat viața pentru totdeauna. Pas cu pas, Jenna întrezărește o șansă la fericire în viitorul ei. Dar trecutul o ajunge din urmă și consecințele pot fi devastatoare…

„Am uitat să fim fericiți” de Liane Moriarty - Imaginează-ți că ai uitat cei mai importanţi zece ani din viaţa ta. De la autoarea bestsellerurilor Secretul soțului și Marile minciuni nevinovate. Când se trezeşte întinsă pe podeaua sălii de gimnastică, după o puternică lovitură la cap, Alice Love crede că este încă o tânără de douăzeci şi nouă de ani, dornică de distracţii, aflată la început de drum alături de un soţ minunat şi însărcinată cu primul lor copil.

Însă descoperă cu uimire că lovitura la cap i-a şters ultimii zece ani din memorie şi că acum este o femeie de treizeci şi nouă de ani, cu trei copii și un bărbat care o urăște. Cum e posibil ca viaţa ei să se fi schimbat atât de dramatic? Și de ce nu-și amintește nimic?

2998

„Casa păpușilor” de M. J. Arlidge - Inspectoarea Helen Grace se află iarăși pe urmele unui criminal în serie într-un nou thriller plin de suspans marca M. J. Arlidge! Ce legătură poate fi între o fată care se trezește răpită din propria casă și sechestrată într-o pivniță mizeră și un cadavru descoperit absolut întâmplător pe o plajă pustie?

Aparent nu e nicio legătură. Până când mintea ageră a inspectoarei Helen Grace, faimoasă deja pentru cazurile de criminali în serie pe care le-a elucidat, face conexiunile potrivite și descoperă numitorul comun: la mijloc e mintea diabolică a unui criminal – unul foarte inteligent, foarte precaut și foarte perseverent...

„Viață e ușoară, nu-ți face griji” de Agnès Martin-Lugand - Întoarsă din Irlanda, Diane este hotărâtă să înceapă o viață nouă la Paris. Cu ajutorul prietenului său, Félix, redeschide cafeneaua literară „Oamenii fericiți citesc și beau cafea”, oaza ei de liniște. Acolo îl întâlnește pe Olivier. Un bărbat blând și atent, care înțelege refuzul ei de a deveni din nou mamă, după pierderea cumplită pe care a suferit-o. Dar o întâmplare neașteptată o bulversează pe Diane și îi spulberă toate certitudinile. Va avea ea oare curajul de a-și construi un nou cămin?

„Orizontul răsturnat” de Marc Levy - Un roman tulburător despre viață, iubire și moarte. Unde se află viața noastră conștientă? E posibil să o transferăm altcuiva? Să o păstrăm intactă? Hope, Josh și Luke sunt trei studenți la neuroștiințe, legați inseparabil printr-o prietenie necondiționată și o idee genială.  Când unul dintre ei ajunge pe moarte, hotărăsc să încerce imposibilul și să-și pună în practică proiectul lor ieșit din comun.

2997

„Ținutul Loney” de Andrew Michael Hurley  - Cartea anului 2016 în Marea Britanie. Plasat într-un ținut sumbru de pe coasta de nord a Angliei, numit Loney, romanul lui Andrew Michael Hurley trasează ciudatul pelerinaj al unui grup alcătuit din personaje neobișnuite, la un vindecător al locului. Pelerinajul este inițiat de mama naratorului Smith, care speră să găsească un leac pentru muțenia și dificultățile de învățare de care suferă fiul ei, Hanny.

 

EDITURA HUMANITAS

„Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei” de Lucian Boia - „Împărţim istoria în bucăţi, pe tranşe cronologice, domenii, probleme, structuri, în timp ce Istoria adevărată le cuprinde pe toate de-a valma. Punem în istorie o ordine pe care Istoria nu o are. Ne referim la Antichitate ori la Evul Mediu, ca şi când asemenea împărţiri chiar ar exista. La fel, identificăm o istorie economică, socială, culturală, politică şi aşa mai departe. Sunt simple sertare, pe care noi le-am confecţionat şi pe care am lipit etichete. De asemenea, fiecare fapt în parte e construit sau reconstruit, extras din încurcata ţesătură a Istoriei şi învestit astfel cu o existenţă de sine stătătoare.” (Lucian BOIA)

978-973-50-5479-3-promo

„Aştept să crăpi (de astăzi, în prime-time)” de Radu Paraschivescu - Un grup de ţărani află noutăţi despre asomarea păsăretului de curte conform directivelor europene şi se iniţiază în tainele jargonului şi birocraţiei. Un invitat la emisiuni în direct e vânat de moderatori nu pentru ce spune, ci fiindcă i se întâmplă să ameţească în studio, ceea ce duce la mari beneficii de rating. Un post TV inaugurează o emisiune despre ultimele zile (sau clipe) ale unor V.I.P.-uri, iar concurenţa răspunde cu o emisiune în care transmite înmormântări.

Cinci proze alerte şi vesele despre noi şi dereglările noastre. Cinci felii din tortul vieţii româneşti după integrarea în Uniunea Europeană. Cinci cronici ale absurdului, abjecţiei şi dejecţiei. Cinci motive pentru a-ţi dori să pleci din România doar pentru ca, odată trecut de graniţă, să începi să-i duci dorul şi să vrei acasă.

978-973-50-5472-4-promo

„Trântind ușa” de Cristian Pătrășconiu în dialog cu Tia Șerbănescu - „Tia Şerbănescu este un fel de „crucişător moral al presei româneşti”. Dacă presa poate învăţa pe cineva să gândească, după ce va fi dat deoparte grâul (puţin) de neghină (multă), atunci Tia este unul dintre cei mai buni şi mai eficienţi însoţitori în această privinţă. Prin ce spune, prin cum spune, prin consecvenţa cu care spune ceea ce spune, prin eleganţă şi stil. Tia este, şi în presă, o prezenţă cu adevărat luminoasă — şi o iubesc şi pentru asta.“ (Cristian PĂTRĂȘCONIU)

978-973-50-5400-7-promo

„Povestiri fantastice” de Ana Blandiana - Există atâtea feluri de fantastic, încât nu e de mirare că unele dintre ele pot să treacă uneori drept realitate. Realitatea însăşi îşi lărgeşte câteodată cu aroganţă hotarele şi atunci zonele încărcate rămân – pentru ani, decenii şi chiar secole întregi – ambigue, de o apartenenţă incertă. Apoi, prin cine ştie ce întâmplare, sau numai prin eroziunea obişnuită a timpu¬lui, dubla lor natură îşi estompează de la sine una dintre laturi şi fâşia echivocă recade într-o parte sau în alta a hotarului, însoţită numai de uimirea că a putut altădată părea altfel.

 

EDITURA HUMANITAS FICTION

„Alteță regală” de Thomas Mann - Scris între anii 1905 și 1909, Alteţă regală poate fi citit în mai multe chei: dincolo de meandrele unei istorii de iubire se află un bildungsroman în care, privită fie cu ironie, fie cu umor, natura umană își dezvăluie cele mai ascunse sentimente, iar ideile sociale, politice și, implicit, estetice ale autorului capătă o formă recognoscibilă. Romanul a fost ecranizat în 1953, în regia lui Harald Braun.

978-606-779-049-8-promo

„Patria mea era un sâmbure de măr” de Herta Müller. O discuție cu Angelika Klammer -  Cartea de faţă reuneşte discuţiile purtate de autoare la Berlin, în decembrie 2013–ianuarie 2014, cu jurnalista austriacă Angelika Klammer. Titlul este un vers dintr-un distih pe care Herta Müller şi-l repeta mereu, ca pe o incantaţie, pentru a-şi da curaj când trebuia să meargă la interogatoriile de la Securitate: Patria mea era un sâmbure de măr, / căutându-mi drumul între seceră şi stea. Discuţiile refac drumul parcurs de Herta Müller din satul natal până la scriitoarea de azi şi laureata Premiului Nobel – este deci un volum autobiografic.

978-606-779-104-4-promo

„Femeia cu buchetul de flori și alte povestiri” de Mo Yan -  Această selecție de zece povestiri reflectă diversitatea de teme și abordări stilistice din proza scurtă a lui Mo Yan. Unele, precum Frumoasa care trecea bulevardul Chang’an călare pe măgar și Femeia cu buchetul de flori, amintesc de tradiția prozei fantastice chineze și aduc în prim-plan personaje feminine, a căror frumusețe exercită o fascinație irezistibilă, la granița supranaturalului. Altele, cum ar fi Bătălia din pădurea plopilor albi sau Cătușe la degetele mari, au în centru secvențe din realitate văzute prin ochii copiilor. „O copilărie nefericită este o sursa de inspirație inepuizabilă“, consideră Mo Yan, iar micii protagoniști îi oferă ocazia de a povesti, pendulând între realismul brutal și poezia sclipitoare, despre indiferență și cruzime.

978-606-779-092-4-promo

„Enigma Rikyū” de Ken'ichi Yamamoto - „Acest elegant roman istoric al lui Ken’ichi Yamamoto îmbinǎ un talent literar impresionant cu o intrigǎ clasicǎ. Sub pretextul seppuku-ului marelui maestru de ceai Sen no Rikyū din februarie 1591, ordonat de cǎtre Toyotomi Hideyoshi (1536-1598), scriitorul reuşeşte o compoziţie savantǎ şi atractivǎ.“ (Le monde)

 

 

 

.

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Interesant!Abia astept sa vizitez targul.

    raspunde

  2. alina pamfil spune:

    Multumim pentru informatii. Univers??

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro